Árat vág a Xiaomi a felsőkategóriában

Már itt is egyre komolyabb az árverseny.

Árat vág a Xiaomi a felsőkategóriában

Az okostelefonok körében a felsőkategóriát jelenleg két eltérő réteg alkotja. Vannak a nagy gyártók, akik teljesen az égbe szökött árakkal dolgoznak a csúcson, illetve egyre népesebb az a tábor, ahol a kínált hardver változatlanul kiemelkedő, de az elsődleges cél a piacszerzés, így a vételár jóval kedvezőbb.

Ez utóbbi az a szegmens, ahol a távol-keleti vállalatok tanyáznak, ide értve az Oppót, a Meizut, a Xiaomit, a Zopót, a ZTE-t (Nubia széria) vagy éppen a Oneplust, ami az Oppóból kiválva próbál magának érvényt szerezni. Ezek a gyártók kivétel nélkül kínálnak olyan készülékeket, amik a csúcsra termettek, mégis viszonylag kedvező, felső-középkategóriás áron kelletik magukat. Amíg a Samsung, az Apple, a Sony, az LG és mások körében úgy lehet komoly sikert elérni, hogy minél több extrát zsúfol bele az adott gyártó a saját kütyüjébe, addig egy szinttel lejjebb már sokkal nagyobb szerepet kap az árverseny. Éppen ezért kellett most a Xiaominak is meghoznia azt a döntést, hogy még lejjebb viszi az árait.

Xiami Mi4

Elsőre ez talán furcsának tűnhet, mert a Xiaomi magasan vezeti a piacot az okostelefonjaival a kínai vállalatok körében – hiszen eladási számok tekintetében már a toplistás gyártókkal emlegetik egy lapon –, de a dolgok most egyre kedvezőtlenebbül alakulnak számukra, hiszen négyzetesen nő a versenytársaik száma. Kezdetben még legfeljebb a Meizuval kellett versenyre kelniük, most azonban már – ahogy a fenti lista is mutatja –, szép számmal akadnak legyőzendő ellenfelek. Ennek köszönhető az is, hogy most először az aktuális készülékeiknél kénytelenek faragni az árakon. Persze a felhasználók szemszögéből üdvözlendő a Xiaomi legújabb lépése, ha ennek a vállalat nem is igazán örülhet.

Xiami Mi Pad

Mi változik az árvágást követően? A Xiaomi elsősorban a Mi4 okostelefon, valamint a Mi Pad táblagép esetében érezte szükségesnek a változtatást, de végül nem álltak meg itt, és több termék ára is csökkent. A Xiaomi Mi 4 eredetileg nettó 325 dolláros áron került a boltok polcaira augusztusban, mostantól viszont már csak 295 dollárt fognak érte elkérni. Ez a mobil egy 5 colos Full HD kijelzővel van ellátva, Android 4.4 fut rajta, a sebességéről pedig egy Snapdragon 801 chip gondoskodik 3 GB-nyi rendszermemóriával karöltve. A 4K-s videózásra is képes géppel szelfizni is remekül lehet a 8 megapixeles előlapi kamera révén, és a 3080 mAh-s akkunak hála az üzemideje is kiemelkedő. Az Mi Pad tekintetében is hasonló a csökkenés mértéke, de itt az induló ár alacsonyabb volt. A Xiaomi első táblagépe az eredetileg kiszabott 240 helyett már mindössze 210 dollárba fog fájni (ezek az összegek szintén nettóban értendők). A Mi Pad egészen lenyűgöző grafikus teljesítmény birtokában van, a Tegra K1 révén, és más tekintetben sem lesz elhanyagolható a produktuma. Ez persze el is kél a tűéles képpel szolgáló 7,9 hüvelykes megjelenítő mellett, ami 2048 x 1536 képpontos felbontással operál. A tábla üzemideje is remek, ugyanis filmezés közben akár 10 óránál is tovább húzhatja, így utazások esetén is ideális társ lehet.

Xiami Mi In-Ear Headphones

Az árcsökkentési hullám még kihatott az olyan kiegészítőkre, mint a Xiaomi egyedi mikrofonos fülhallgatója, valamint a 10400 mAh-s kapacitással szolgáló külső akkumulátor, ami az áttöltést is támogatja. Ezek eleve igazán olcsók voltak, és bár itt nem tudni, hogy mennyit faragnak az áraikból, minden bizonnyal még jobb vételnek fognak számítani. Az árvágás nem kerülte el a televíziózás élményét növelő Xiaomi Mi Boxot sem, mely 65 helyett már csak 50 dollárt kóstál majd a jövőben. Ráadásul a világ legolcsóbb Ultra HD televíziójának kikiáltott Xiaomi Mi TV 2 esetében is még lentebb faraghatják az eredetileg kiszabott 650 dolláros összeget. Itt még egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen ajánlott fogyasztói árat céloztak meg. Mint az okostelefonnál és a tabletnél, az itt felsorolt árak is nettóban értendők.

Xiami Mi TV 2

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward