Arany középút: 22"-esek 50 ezer alatt

Ezúttal az 50 ezer forintos lélektani határon belül maradva próbáltunk olyan 22”-es készülékeket keresni, melyek képesek túlmutatni a legolcsóbb alapszintű típusokon.

Arany középút: 22"-esek 50 ezer alatt

1. Bevezető

Ezúttal az 50 ezer forintos lélektani határon belül maradva próbáltunk olyan 22”-es készülékeket keresni, melyek képesek túlmutatni a legolcsóbb alapszintű típusokon.

A teszt során az ASUS DVI bemenet nélküli webkamerás készülékét, az LG komoly tudású kijelzőjét, az újdonságként számon tartott Novita HDMI bemenettel is ellátott megjelenítőjét és a szintén meglepetés erejével érkező Point Of View monitorját vizsgáltuk meg.

 

2. ASUS VK221D

ASUS VK221D

Az ASUS a tőle megszokott szögletes formát ezúttal némileg lekerekítette, a káva pedig fényes fekete keretet kapott, melyet egy ezüstszínű díszléc egészít ki. Ezt leszámítva a monitor mindenhol matt, így a takarítás miatt nem kell különösebben aggódnunk, és a régi dizájnhoz képest a megjelenés is valamelyest elegánsabbá vált.

A menü vezérlése szerencsére továbbra is a káva elején történik, így a kényelemről nem kell lemondanunk. Habár a készülékhez nem kapunk szoftveres vezérlést, mégsem éreztük ezt hiányosságnak, mivel a menü a megszokott módon átlátható, beállításai gyorsan módosíthatóak, melyben a gombok jól látható feliratai is nagy szerepet vállaltak. Gyorsgombjaival a képprofilokhoz, a fényerő és kontraszt beállításaihoz és az automatikus kalibráció funkciójához kapunk azonnali hozzáférést. A LED kék és narancsszínű fénye nem vonja el figyelmünket a képernyőről.

A monitor csak némi dönthetőséggel szabható testre, szerencsére fix magassága ideális. Talpa könnyűszerrel összeszerelhető, elforgatni nem lehet, bár hajlamos az elcsúszásra, így akár ezt a feladatot is megoldhatjuk vele. Összességében viszont igen stabil a kijelző, anyaghasználatával egészen masszív érzetet kelt, csak a panel burkolatánál érezhető enyhe lötyögés.

A készülék egy viszonylag jó minőségű mikrofonos webkamerát kapott a panel tetejére, mely képességeit teljes mértékben kihasználhatjuk a mellékelt LiteFrame alkalmazás telepítése után. Az 1,3 Megapixeles fényképező maximum 1280*1024 méretű kép készítésére, hangos vagy hang nélküli VGA videó felvételre és monitorozásra képes, de a szoftver segítségével az elkészült anyag rendezgetésére és alapvető utólagos képszerkesztésre is lehetőségünk nyílik. A használhatóságon némileg ront, hogy a mikrofon nem túl érzékeny, a kamera dőlésszöge pedig nem állítható, ám ez utóbbit valamennyire ellensúlyozza a széles látószög.

A panel hátuljára pillantva gondosan eltakart felfüggesztési lyukakra és kábelrendező kampóra lettünk figyelmesek. Érdekes módon az említett extrák és a kamera mellett egy DVI csatlakozónak már nem jutott hely, így sajnos a kijelző mindössze egy VGA bemenettel gazdálkodik.

A monitor kontrasztértéke rendkívül jó, mivel a skála összes eleme jól láthatóan képes elkülönülni egymástól, fényereje pedig a napsütéses használathoz is elegendő. A színátmeneti skálákon szinte nem is látható darabosság, ami a megjelenített színek számát dicséri. A kijelző színhűsége már alaphelyzetben is igen jó, de igazi szépségét a színező profilok valamelyikében képes igazán megmutatni.

Natív felbontáson egészen éles szövegmegjelenítésre képes a kijelző, ami mindenképpen szép eredmény tekintve, hogy csak az analóg video bemenet áll a rendelkezésünkre. Alacsonyabb felbontások felé evezve már romlik a helyzet, ilyenkor a kép élessége nem az igazi, de legalább a monitor képes a képarány kezelésre, így a 4:3-as és 5:4-es felbontások torzításmentesen tudnak megjelenni a képernyőn.

A kijelző háttérvilágítása viszonylag homogén, foltosodás alig látható és csak alul jelentkezik enyhe mértékű bevilágítás. Tehát a filmezés élményét ez nem fogja elrontani, sőt, a fekete mélysége is olyan jónak bizonyult, hogy mozizás közben a sötét részletek is jól kivehetőek. A panel látószögei minőségromlás nélkül is viszonylag nagy betekintést tesznek lehetővé, színtorzulás egyáltalán nem, csak némi sötétedés látható oldalról és függőlegesen. Reakcióidő tekintetében rendkívül jól szerepelt a monitor, utánhúzás szinte egyáltalán nem látható, ezért megszállott játékosoknak ideális választás lehet, főleg, hogy használat közben bemeneti késést sem lehet észlelni.

A készülék a kép kezelését ezúttal is a már számtalanszor bizonyított Splendid profilokkal kívánta megoldani. Az alapállapotban használatos Standard sémát munkához vagy internetezéshez érdemes választanunk, ám a profilok mindegyike megváltoztatható, ha a gyári értékek nem nyerték volna el tetszésünket. A színekkel is játszó profilokat, vagyis a Scenery, Game, Theater és Night View módokat csak a nevükkel ajánlott helyzetekben érdemes elővennünk, különben kellemetlen, túlszaturált és túlélesített képpel leszünk kénytelenek szembesülni. A megfelelő körülmények közt viszont igen szép eredmény érhető el velük, a kijelző valósággal megtáltosodik tőlük.

A gyárilag kikapcsolt dinamikus kontrasztvezérlést a profilok mindegyikében külön-külön kell aktiválnunk. A sémák tehát teljes mértékben függetlenek egymástól, ráadásul a profilok váltogatása közben színhőmérsékleti beállításunk is változatlan marad. Extraként a bőrtónus színét tolhatjuk el a sárga vagy vörös tartományba, mely lehetőség a különleges profilok kiváltsága, így a Standard beállítás esetén ezt kénytelenek vagyunk nélkülözni.

3. LG W2252TQ

LG W2252TQ

Az LG egy újabb rendkívül dizájnos monitorral rukkolt elő, mely számos hasznos és érdekes funkciót rejt magába, de látni fogjuk, hogy ennek ellenére a képminőségről sem feledkeztek meg.

A készülék tetőtől talpig fényes fekete festést kapott, ez alól csak a káva matt szürke alja képez kivételt, az összhatás pedig igen jól sikerült. Az anyagminőség igen dicséretes, végre egy igazán masszív burkolatot kapunk a koreai gyártótól, recsegés vagy ropogás sehol sem hallható.

Az LG komolyabb kijelzőit általában a Forte-Manager, szoftveres menükezelővel szállítja. Ezúttal sem történt ez másként, így az OSD vezérlését még sötét szobában is egyszerűen, gond nélkül oldhatjuk meg. Ha mégis a hagyományos vezérlés hívei vagyunk, jó hír, hogy a panel bal oldalán található gombokkal szinte ugyanolyan könnyedén hajthatjuk végre beállításainkat, mivel könnyen kitapinthatóak, a menü pedig gyorsan reagál parancsainkra. Gyorsgombokból nincs hiány, a dedikált Fün gomb a megfelelő almenübe kalauzol minket, a fényerő piktogram alatti gombbal pedig azonnali változtatást érhetünk el a kontraszt, fényerő és gamma értékein. Ezeken kívül lehetőségünk van az f-ENGINE képprofilok között választani és elindítani az automatikus kalibrációt (analóg jelnél). A LED alig látható kék és narancsfénnyel közli a készülék állapotait, így mindenképpen dicséret illeti a kis lámpát.

A három részből álló talpszerkezet összeszerelése némi gyakorlatot igényel, ugyanis a nyakrész kissé szorul. Az összerakást követően közepes mértékű stabilitást képes nyújtani a megjelenítőnek. Testreszabhatósága igen szűknek mondható, mindössze a panelt tudjuk megdönteni a szokásosnál nagyobb erőkifejtés mellett. A talp fix, a beállítás miatt az átlagosnál kicsit magasabban helyezkedik el a panel. A gyártótól megszokott forgathatóságot ezúttal nem kapjuk meg, bár ha nem üvegasztalon fogjuk használni, akkor az LG készüléke is enged némi csúszkálást, így ez nem jelenthet problémát.

A panel hátuljára pillantva látható, hogy a monitor a falra szerelhetőséget nem támogatja, a kábelvezetőt viszont megkapjuk hozzá, csökkentve ezzel a madzagok rendezetlenségét. A VGA bemenet mellett a DVI dugasz is helyet foglal, más csatlakozót viszont nem kapott a készülék.

A monitor nagy fényerő tartalékkal rendelkezik, ezért a napsütéses használat semmiképpen sem okozhat nekünk gondot. A kontraszt beállításánál viszont igen nagy bajban voltunk, ugyanis hosszas kísérletezés után sem sikerült megtalálni az ideális értéket. Végül egy kompromisszumos megoldás mellett kötöttünk ki, így egy átlagos kontrasztérték és még elfogadható színhasználat lett a jutalmunk (a beállítások a lap alján olvashatóak). Ettől eltekintve színhűség tekintetében egészen jól szerepelt a kijelző, a színátmenetek elfogadható mértékű darabosságot mutattak.

DVI kábellel natív felbontáson igen jó élességgel büszkélkedhet a monitor, bár analógon sem kell szégyenkeznie, mivel ilyenkor is csak kis különbség látható. A felbontást csökkentve sajnos egyre homályosabb megjelenítéssel kell számolnunk, ráadásul analóg felületen 1280*800-as felbontás esetén már a kalibráció is gondot okoz a készüléknek. A képarány kezelés a „4:3 in wide” lehetőséggel történik, mely különösen a régebbi játékok esetén jelent nagy előnyt más készülékekhez képest.

A háttérvilágítás egyáltalán nem mondható foltosnak, de az alsó és felső bevilágítások jól láthatóak, ami némileg rontja a kijelző filmes felhasználásának esélyeit, teljes képernyőn viszont szerencsére ebből semmi sem látható. A fekete mélysége átlagos, a panel betekintési szögeit viszont a jobbak közé soroljuk, mivel színtorzulás egyik irányból sem látható, így csak az elfogadható mértékű sötétedéssel kell számolnunk. A specifikációban megadott reakcióidő eléréséhez a válaszidő csökkentés (RTA) funkcióját bekapcsolva kell tartanunk. Ilyenkor számolnunk kell a technológia kellemetlen mellékhatásával, ami az ún. ghosting hatás formájában nyilvánul meg. Ezzel a nyert előnyt már el is vesztettük, így akár ki is kapcsolhatjuk ezt, az eredmény mindkét esetben egy átlagos 5ms-os válaszidőnek fog megfelelni. Sajnos jól észlelhető bemeneti késéssel is számolnunk kell, ezért játékos céllal inkább más típus felé keresgéljünk.

A gyártó ezúttal is szűkösen bánt a monitor képprofiljaival, mindössze a Normal, Movie, Internet és User sémák állnak a rendelkezésünkre. Az Internet profil továbbra is túlságosan fényes, míg a mozi mód a dinamikus kontrasztvezérlés miatt túlságosan sötét, ezért jobban tesszük, ha egyéni beállításainkra hagyatkozunk (User), ezzel a kontraszt értéke is statikussá válik. A színek fokozását az RCM funkcióval, a kép tisztaságát pedig az ACE beállítás segítségével érhetjük el. Érdemes kísérletezni velük, mivel a mozi módhoz hasonló hatást csak ezek segítségével tudunk elérni.

Végül tekintsük át FüN almenü extráit, melyhez a káva bal oldalán elhelyezett gombsor legelső eleme biztosít nekünk gyors elérést. Ezek a következők:

•    EZ Zooming

•    4:3 in wide

•    Photo Effect

•    Sound Effect

Az EZ Zooming opció, mely csak a forte-Manager szoftveres menüvezérlő feltelepítése után érhető el, képes az aktuális felbontáshoz képest eggyel alacsonyabb méretbe tenni asztalunkat. A felbontások közt csak egy lépésnyi csökkenést enged az alkalmazás, a következő lenyomásra pedig visszavált az eredeti felbontásra, folyamatos csökkenést vagy növelést tehát nem érhetünk el vele.

A 4:3 in wide a 4:3 arányú felbontások lekezelésére szolgál arra az esetre, ha natívon nem tudnánk kellő sebességet elérni, így ezek is torzítatlanul jelenhetnek meg.

A Photo Effect extra az eddigieken felül képes még manipulálni a megjelenített képet. Három opció közül választhatunk: Gaussian Blur (némileg elmossa a képet, a Photoshop mestereknek biztos ismerős), Sepia és Monochrome. Utóbbi kettő adja magát, barnássá vagy fekete-fehérré tehetjük vele a képet. Pár percig szórakoztatóak, de valószínűleg senki sem fogja őket huzamosabb ideig használni.

A Sound Effect lehetőséggel a menü zenélni is tud, bekapcsolva minden gombnyomás alkalmával egy-egy rövid dallam hallható, ráadásul két séma közül is választhatunk, ha pedig nem tetszik, el is némíthatjuk azt.

4. NovitA 2202WHD

NovitA 2202WHD

Tesztünk első meglepetése egy a hazai piacon eddig ismeretlen gyártó műhelyéből érkezett a NovitA márkanévvel fémjelezve. Meglátjuk, hogyan szerepel az újdonság, melyet beépített hangszórókkal is elláttak.

A formatervben semmi kivetnivalót nem találtunk, lekerekített formák, matt fekete és szürke festés jellemzi a készüléket. Az anyagminőség tisztességes, a panel döntögetése közben sem hallani nyekergést, egyedül a talprész minősége sikerült az átlagnál gyengébbre.

A menü vezérlése csak a káva elején található gombokkal lehetséges, ugyanis menükezelő szoftver nem jár a monitorhoz. Ez nem jelent számunkra problémát, mivel a gombokkal is könnyedén elvégezhetjük a képi beállításokat, sötétben is jól kitapinthatóak, használatuk halk, a menü reakciója gyors, a piktogramok pedig jól olvashatóak. Gyorsgombjaival bemeneti forrást válthatunk, a fényerő és kontraszt értékeit változtathatjuk meg, és a hangerőt állítgathatjuk.

A talp összeszerelése nem bonyolultabb, mint más készülékek esetében, a nyakkal való egyesítés során viszont némi erőkifejtésre volt szükségünk, mivel az illesztések igencsak szorulnak. A testreszabási lehetőségek tárháza a Novita esetében is kimerül némi paneldöntögetésben, ám előre beállított magassága szerencsére megfelelő, és stabilitás szempontjából is jól szerepelt a monitor.

A beépített hangszórók a megfelelő térérzet érdekében a káva két oldalára kerültek, és előrefelé sugároznak, hogy tisztán hallhassuk őket. Sajnos a csipogók csak igen korlátozott hangtartományban képesek megszólalni, főként a beszédhangokra koncentrálva, mellyel olyannyira tölcséres hangzást sikerült létrehozni, hogy a hosszú távú hallgathatóság érdekében mindenképpen szükségünk lesz valamilyen szoftveres hangszínszabályzásra is.

A készülék hátoldalára koncentrálva megfigyelhetjük, hogy a falra szerelés a VESA szabvány szerinti felfüggesztési lyukak segítségével oldható meg, ám egyéb extrát, mint kábelvezető kampót vagy takaró fedelet nem sikerült elhelyeznie a gyártónak. Érdekes kontraszt, hogy kijelző egyszerűsége ellenére HDMI bemenettel is büszkélkedhet, a hozzá való vezetéket viszont nem kapjuk meg, ráadásul a DVI csatlakozót is lespórolták a készülékről. Az integrált hangszórókhoz egy 3,5mm-es jack bemenetet és kábelt kapunk, ha pedig a video átvitelhez nem rendelkezünk megfelelő kábellel (akár DVI-HDMI-vel), akkor még mindig használhatjuk a monitor VGA bemenetét (bár ez utóbbi erősen kerülendő).

A kijelző fényereje éppen elegendő, hogy erős napfény mellett is használni tudjuk, kontrasztértéke pedig szintén csak átlagos, a skála sötét elemeit már nem tudtuk egymástól megkülönböztetni. A monitor színhűsége viszont jó, a színátmeneti skálák csak alig látható darabosságot mutattak, problémánk inkább a kijelző gamma értékével akadt. A monitorral ezt sajnos nem tudjuk átállítani, ezért a korrekcióhoz mindenképpen a videokártya driverünket kell, hogy segítségül hívjuk, az eredmény pedig nem maradt el.

Natív felbontáson a kijelző sajnos nemcsak az analóg, hanem a digitális bemenet használatával is siralmas élességet képes produkálni, a fekete színű szöveg mosott, mely főként fehér háttér előtt válik igazán láthatóvá. Az alacsonyabb felbontásokban a homályosodás mértéke erős, mely a gyengébb video kártya tulajok számára kedvezőtlen hír, a képarány kezelési képessége viszont jó, kézzel válthatunk a 4:3 és 16:10 arányok között.

A monitor háttérvilágítása nem érdemel különösebb dicséretet, a fekete képernyőt jól látható foltosodás jellemzi, de sajnos az erős bevilágításokkal is számolnunk kell, mely negatívum hatása főként alul látható. A panel látószögei sem a filmezést segítik elő, mivel oldalról enyhe, függőlegesen pedig némileg erősebb színtorzulás és sötétedés tapasztalható. A válaszidő viszont remek, a 2ms-os specifikációs érték megállja a helyét, a mozgás tisztán nyomon követhető, zavaró árnyékoló hatások nem jelentkeznek és nagyjából nulla bemeneti késéssel számolhatunk, így játékosok számára nagyon kedvezőek a készülék ilyen irányú képességei.

Az OSD menü informatív, egyértelmű almenükkel és átlátható struktúrával rendelkezik. Előre elkészített képprofilokkal viszont nem kecsegtet minket, mindössze színhőmérsékleti beállításra nyílik lehetőségünk a Cool, Normal, Warm és egyéni színkeverés segítségével. A dinamikus kontrasztvezérlés működése átmenetes, de szerencsére ez a lehetőség kikapcsolható. Ezeken kívül más különlegesség nem fedeztető fel a képernyőmenüben.

5. Point Of View TFTV22WPBSD01

Point Of View TFTV22WPBSD01

Végére hagytuk tesztünk legeredményesebb versenyzőjét, mely a Point Of View képviseletében érkezett. A specifikációk alapján a többiekhez képest mindössze egyetlen lényeges különbséget tudunk kiemelni, ez pedig a rendkívül hosszú, 30 napos pixelhiba garancia. Ez már önmagában is nagyon jó kezdés, de lássuk, hogyan teljesít a kijelző a gyakorlatban!

Már az elején le kell, hogy szögezzük, a monitor a dizájnos tervezés híveinek fog tetszeni, mivel a készülék formája íves, teljes egészében zongoralakk fekete festést kapott, mely alól a talp és a panel hátsó része sem képez kivételt. Rendkívül jó porfogó, a tisztán tartásra nagy figyelmet kell fordítanunk, cserébe szép látványban lehet részünk. Anyagminősége jó, recsegés még a panel döntögetése közben sem hallható.

A menüvezérlés csak a káva aljába rejtett gombokkal lehetséges, a szoftveres vezérlést nem kapjuk meg hozzá. Ez szerencsére nem okozhat nekünk problémát, mivel az öt gomb sötétben is jól kitapintható és a menü is kellően gyorsan reagál parancsainkra. Gyorsgombként csak a nyilak használhatóak hangerőszabályzása, a fényerő és kontraszt beállításához kénytelenek vagyunk megkeresni azokat a menüben. A kikapcsoló gomb elég szerencsétlen helyre került, mégpedig a nyílgombok közé, ezért sokszor előfordult, hogy a menüben tallózva kikapcsoltuk a készüléket. A gombok fölött elhelyezett hosszúkás LED halványan, kék és piros színnel közli a monitor állapotait, hatása látványos, fényereje mégsem zavaró.

Testreszabhatósági lehetőségei közül csak némi dönthetőség áll a rendelkezésünkre, a monitor ugyanis egy jól beállított fix magassággal rendelkezik, portré módot vagy a talp elforgatását nem támogatja. Ez utóbbit mégis megtehetjük, ugyanis a gumírozás ellenére is könnyen csúsztatható a talp, így ilyen formában nem nevezhető túlzottan stabilnak a készülék (szerencsére ez inkább előnyére vált a kijelzőnek).

A panel hátulján a felfüggesztési lyukakat és a szellőzőnyílásokat láthatjuk, melyek hangszórórácsként is funkcionálnak. Itt kaptak helyet ugyanis az integrált csipogók, amelyek meglepően széles hangtartományban és torzítás nélkül is kellően nagy hangerővel képesek kiszolgálni akár zenehallgatás felé támasztott igényeinket is (azért csodát ne várjunk).

A csatlakozók környéke kendőzetlenül mutatja meg, hogy a VGA csatlakozó mellett a DVI is elérhető, a hangszórókhoz pedig egy jack audio bemenet áll a rendelkezésünkre. Nem mintha sűrűn néznénk egy monitort hátulról, de egy takaró lemez minden bizonnyal feldobta volna a látványt. Másik hiányosság, hogy DVI kábelt nem kapunk a csomaghoz, ezért ezt kénytelenek leszünk a jobb képminőség érdekében saját beszerzésből biztosítani.

Tesztünk során a Point Of View képminőségével rendkívül meg voltunk elégedve. A készülék napsütésben is elegendő fényerőtartalékkal és egészen jó kontrasztértékkel rendelkezik, csak a szélsőséges árnyálatokat nem képes megmutatni a kijelző. Színhűségére sem panaszkodhatunk igazán, kellemes színei mellett csupán a színskálák alig látható darabossága említhető meg.

Natív felbontáson DVI kábel használatával rendkívül éles szövegmegjelenítésről beszélhetünk, ráadásul analógon sem romlik sokat a helyzet. Ez már sajnos nem mondható el a kijelző skálázási képességeiről. Alacsony felbontások esetén DVI bemenetnél erős homályosodás tapasztalható, ezért ha van lehetőségünk, inkább GPU skálázást válasszunk. Viszont analógon csak alig történik minőségromlás, ezért ha videokártyánk nem képes az említett skálázási opcióra, inkább a VGA bemenetet használjuk. Ilyenkor jön elő a monitor képarány kezelésének hiánya is, így legjobb, ha ragaszkodunk a kijelző 16:10-es felbontásaihoz.

A monitor háttérvilágítása jól sikerült, csak kevés foltosodás és bevilágítás látható a fekete képernyőn, annak mélysége pedig elfogadható. A panel látószögei közepesek. Színtorzulás oldalról csak alig látható, függőlegesen viszont már feltűnőbb ez a jelenség, ám szerencsére leginkább minden irányból a sötétedés jellemzi a képet. A készülék válaszideje a specifikációban megadott 5ms-os értéknek megfelel. Elmosódás csak alig látható, árnyékoló vagy más zavaró hatást szintén nem tapasztaltunk és bemeneti késése sem vészes, ezért kijelenthetjük, hogy válaszideje játékokhoz is elegendő, bár léteznek ennél gyorsabb panelek is.

Az OSD egyszerű, grafikáját nem bonyolították túl. Az almenüket piktogramok jelzik, alattuk pedig szimpla szöveg formájában olvashatóak az ide sorolt tulajdonságok. Előre tárolt képprofilokat és extra színezési vagy élesítési lehetőséget nem találtunk, mindössze a színhőmérséklet és a dinamikus kontrasztvezérlés állítható át. Előbbi a 9300K, 6500K, 5800K, sRGB értékek közül választható ki, ha nem szeretnénk egyéni színkeveréssel foglalkozni. Utóbbi nemcsak a kontraszt, hanem a fényerő beállítását is magára vállalja. A fényerőváltások sajnos igen gyorsan végbe mennek, ezért örültünk, hogy ki tudjuk kapcsolni ezt a lehetőséget.

6. Értékelés

ASUS VK221D

Az ASUS monitorja főként rendkívül rövid válaszidejével és szinte észlelhetetlen bemeneti késésével tudott igazán nagyot mutatni. Sajnáltuk, hogy a készülékről lemaradt a DVI csatlakozó, bár a VGA bemenet ellenére is kellően éles képpel rendelkezik. Színhűsége szintén jónak mondható, valamint betekintési szögei is igen jó használhatóságot tesznek lehetővé. A beépített webkamera még sokszor jöhet jól, főleg, hogy a mellékelt alkalmazással ezt teljes mértékben ki is tudjuk használni. Egyetlen problémánk az alacsony felbontások homályosságával volt, melyek ugyan nem alakultak vészesen rosszul, mi mégsem szívesen használnánk így a monitort, annak ellenére sem, hogy a kijelző képarány kezelést is támogat. Ezen kívül már csak a szűk testreszabhatósággal kell számolnunk, így összességében egy igen jó sikerült készülékről beszélhetünk, melyet szinte minden területen elégedetten használhatunk majd. Az ASUS monitorját elsősorban játékosoknak ajánljuk, ám filmekhez és munkára is jó választás lehet. A pixelhiba garancia sajnos továbbra is a gyártó gyenge pontja, mivel ezt még mindig nem kapjuk meg tőle (bár a tesztpéldány hibátlan volt). A vételár viszont úgy gondoljuk arányban áll a készülék értékeivel, ezért az ítélet: 73/100.

LG W2252TQ

A kijelző legnagyobb problémája, hogy a kontraszt értékét képtelenség megfelelőre beállítani. Választhatjuk a tökéletes színhasználatot nagyon gyenge kontraszt mellett vagy lehet megfelelő kontraszt értékünk némileg rikító színekkel. Így tehát minden esetben kompromisszummal kell számolnunk, ami sajnos az összes felhasználási területen, de főleg munka során érezteti hatását. Játékra ennél már jobb monitort is találhatunk. Ezt nem is átlagos válaszideje, hanem inkább jól észlelhető bemeneti késése miatt éreztük. A panel látószögei egészen jónak mondhatóak és a menü extra színező effektjeinek segítségével érdekes színhatásokat éretünk el filmek alatt. Összességében tehát mozizásra jól használható a képernyő, mindössze az alsó és felső bevilágításokkal kell számolnunk (extra szélesvásznú filmek esetében). A készülék menüvezérlése pazar, anyagminősége remek, igaz, a testreszabhatóság az LG kijelzőjénél is igen szűknek mondható. A 3 napos pixelhiba garanciát a gyártó jó szokása szerint ezúttal is megkapjuk, így az emészthető vételár mellett a monitor értékelése: 60/100.

NovitA 2202WHD

Az átlagnál gyengébb betekintési szögek, jól látható bevilágítások és a színező profilok hiánya a filmezés ellen szólnak, a homályos szövegmegjelenítés pedig főként munka során okoz nekünk kellemetlenséget. Mivel a monitornak az említett területeken sajnos egyáltalán nem sikerült minket elkápráztatnia, az egyetlen felhasználási mód, melyre jó szívvel tudjuk ajánlani a készüléket, az nem más, mint a játékok birodalma. Ilyen tekintetben viszont a kijelző minden elismerést megérdemel, ugyanis rendkívül kis válaszidejének hála minden mozgást mosottság nélkül követhetünk nyomon, észrevehetetlen bemeneti késésének köszönhetően pedig nagyfokú közvetlenséggel irányíthatjuk a játékokat. A natív felbontást viszont érdemes ilyenkor is megtartanunk, különben a látvány kissé homályossá válik, de a hatás mértéke még elviselhető. A testreszabhatóság szűk, viszont extraként HDMI bemenetet és integrált hangszórókat is kapunk, igaz utóbbi csak kényszermegoldásként jöhet szóba. Sajnáljuk, hogy a kijelzőhöz sem pixelhiba garanciát, sem DVI-HDMI kábelt nem kapunk, így a felsorolt tulajdonságokhoz képest a vételár már nem tűnik olyan kedvezőnek. Összességében a kijelző értékelése csupán: 40/100.

POINT OF VIEW TFTV22WPBSD01

A készülék tesztünk egyik kellemes meglepetése volt. Ezúttal egy igen kiegyensúlyozott monitorral volt dolgunk, mely minden szempontból jól vagy legalább közepesre teljesített. Ez alól csak testreszabhatósága és skálázási tulajdonsága képez kivételt, bár utóbbi sem tekinthető komoly problémának, inkább csak kompromisszumnak. Ha a natív felbontástól eltérünk és csak 16:10-es alacsony képméreteket használunk, a homályosság egyáltalán nem rossz, ezzel pedig a torzulás problémáját is ki tudjuk kerülni. A monitor tehát munkára, mozizásra és a fentiek tudatában játékra is egyaránt jól használható, ráadásul a beépített hangszórók is meglepően jól szólnak a kategóriában. A DVI kábellel kár volt spórolni, a 30 napos pixelhiba garancia viszont bőven kárpótol minket ezért a plusz kiadásért, mivel ez rendkívül hosszú biztosítékot jelent a hibátlan panelhez. Mindezek mellett a kijelző árcédulája is igen kellemesnek mondható, az ítélet ennek megfelelően: 75/100.

                                     

Az Asus monitorját a Computer Emporium Kft-től, az LG kijelzőjét a Cédrus Számítástechnikai Kft-től, a Novita készülékét a Mercury Kft-től, a Point of View megjelenítőjét pedig a Kelly-tech Kft-től kaptuk, ezúton is köszönet érte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward