Apró PC passzív hűtéssel és alacsony fogyasztással

A DS47-es modell akár monitor hátuljára is felszerelhető, passzív hűtése és minden mozgó alkatrészt mellőző felépítése miatt pedig tökéletesen halkan üzemel.

Apró PC passzív hűtéssel és alacsony fogyasztással

A Shuttle európai leányvállalata, a Shuttle Computer Handels GmbH egy meglehetősen érdekes asztali számítógéppel rukkolt elő, amely kompakt felépítésével, alacsony fogyasztásával és tökéletesen hangtalan működésével próbál majd hódítani.

A Slim PC DS47-es modell meglehetősen kompakt méretben érkezik: a konfiguráció egy 195 x 165 x 43 milliméteres házban foglal helyet, amely kívül-belül feketére van festve. Az újdonság barebone, azaz félkész asztali számítógépnek minősül, ugyanis a rendszermemóriát és a 2,5 colos vagy mSATA formátumú adattárolót külön kell hozzá megvásárolni, de ez nem is baj, hiszen így legalább olyan komponenseket válogathatunk össze, amelyek mind pénztárcánknak, mind pedig igényeinknek maximálisan megfelelnek.

Az apró házban lapuló alaplap, amely az Intel NM70 Express lapkakészletére támaszkodik, egy alacsonyfogyasztású Celeron 847-es processzornak ad helyet - a processzor az alaplapra forrasztva érkezik. A kétmagos központi egység processzormagjai 1,1 GHz-es magórajelen ketyegnek és a fedélzeten jelen van egy karcsúsított Intel HD Graphics sorozatú videó vezérlő is. A rendszer SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel fogadja a 2,5 colos merevlemezeket, illetve SSD meghajtókat, amelyekből egyetlen egy kaphat helyet odabent. Rendszermemóriából maximum 16 GB-nyi DDR3-1333 MHz-es DRAM fér el az alaplap So-DIMM foglalataiban, amelyekből kettő van. A bővítőhelyek között egy szabad mini PCI Express slotot találunk, amely teljes magasságú bővítőkártyákat, illetve mSATA SSD meghajtókat is fogad. Rajta kívül egy második mini PCI Express slot is rendelkezésre áll, amelyben gyárilag egy félmagas 802.11 b/g/n WiFi adapter lakik. Utóbbi két antennával rendelkezik.

Az új rendszer a processzor hűtését hőcső alapú passzív megoldással látja el, így a hangtalan működés garantált, hiszen nincsenek mozgó alkatrészek a ház belsejében. A termék két darab Realtek RTL 8111G típusú Gigabites Ethernet portot kapott, amelyek WOL támogatással és Teaming funkcióval egyaránt rendelkeznek. Az audió vezérlő szerepét egy Realtek ALC662-es egységre osztották.

A DVI-I és HDMI videó kimenettel érkező újdonság négy darab USB 2.0-s, valamint 2 darab USB 3.0-s portot kapott - utóbbiak a hátlapon találhatóak. Az előlapon a négy darab USB 2.0-s port mellett 1 RS232-es, illetve egy RS232/RS422/RS485 port lapul, amelyek főként ipari környezetben jönnek jól. A sort itt egy SD memóriakártya-olvasó zárja. A hátlapon a két darab USB 3.0-s port mellett a két videó kimenet, a két Gigabites Ethernet port, egy mikrofon bemenet és egy vonalkimenet, valamint egy Kensington Lock port található. Extra, hogy ide egy speciális csatlakozó is került, amin keresztül távolról is bekapcsolható a PC.

A 65 wattos külső tápadapterrel rendelkező konfiguráció üresjáratban körülbelül 10 wattot, terhelés alkalmával pedig körülbelül 22 wattot fogyaszt - ezek abszolút nem rossz értékek, sőt, kifejezetten alacsonyak. Jó hír, hogy a DS47-es modellt igény esetén a monitor hátuljára is fel lehet szerelni, hála a VESA támogatásnak, így nagyon kompakt munkakörnyezet alakítható ki.

Az apróságot az iparban, az oktatásban, az értékesítésben, irodai környezetben és kioskoknál egyaránt hatékonyan be lehet vetni, de akár vékonykliensként is használható. A Shuttle illetékesei szerint az új PC a nap 24 órájában, a hét minden napján képes hatékonyan, hangtalanul helytállni, azaz kiváló választás, ha folyamatosan üzemelő, alacsony fogyasztású PC vásárlása a cél. Persze a Celeron processzor és a karcsúsított Intel HD Graphics videó vezérlő miatt számításigényesebb, GPU intenzívebb alkalmazások használatakor bevérzik a szeme az apróságnak - a komolyabb feladatokat nem rá szabták.

A Shuttle Slim PC DS47 hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban. A termék ajánlott kereskedelmi árát gyártója 184 euróban határozta meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward