Apró különbségekkel újra megjelent a Shield Tablet

Elsőre úgy tűnhet, hogy az Nvidia egy új táblát jelentette be, a valóság viszont sajnos nem ez. A Shield Tabletet követő Shield Tablet K1 csak kisebb dolgokban tér el az elődjétől.

Apró különbségekkel újra megjelent a Shield Tablet

Az Nvidia szinte minden Tegrája mellé készített eddig egy referencia eszközt, de ezek mostanáig a legkevésbé sem hoztak extra népszerűséget a központi chipeknek. Volt már előre megtervezett mobiltelefon, kézi konzol, játékra szánt táblagép, legutóbb pedig egy set-top-boxszerű Android TV konzollal ismerkedhettünk meg, ami a Tegra X1-nek adott otthont. Egyikből sem sikerült sokat értékesíteni, pedig volt olyan, ami szélesebb körben is forgalomba került a gyártópartnerek neve alatt. A zöldek ezúttal újra egy táblát villantottak, ami sajnos még modellfrissítésnek is nehezen nevezhető.

Az Nvidia kedvező ár kíséretében leplezte le a Shield Tablet K1-et, de mi is a probléma az eszközzel? Ahogy azt a neve rögtön elárulja, ebben a táblagépben a Tegra K1 lapka került bevetésre, és azok az olvasóink, akik emlékeznek még a Shield Tabletre, pontosan tisztában lehetnek azzal, hogy ez semmilyen előrelépést nem jelent, hiszen már a Shield Tabletben is a Tegra K1 lapult. Az új készüléknél csak apróbb eltéréseket lehet felfedezni az eddigi modellhez viszonyítva.

A Shield Tablet K1 előnye, hogy magába foglalja a vállalat legfrissebb szoftveres megoldásait, tehát a vásárlóknak nem kell a frissítések érkezésére várni a birtokbavételt követően. Ez azt jelenti, hogy a készüléken az Android 5.1 Lollipop van jelen, ami némi extraként támogatja az OpenGL 4.5 API-t, illetve több játékot és egyéb előre telepített applikációt is felvonultat. Az egyetlen hardveres változás a két szerkezet között, hogy a specifikáció alapján könnyebb lett a Shield Tablet K1, mint a Shield Tablet volt. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy miből adódik a különbség, amivel ezt elérték a zöldek szakemberei, de tényleg érezhető lehet a tömeget tekintve a differencia. Míg a tavaly útnak indított masina papíron 390 grammot nyomott, addig az „újdonság” már csak 356 g-os.

Ahogy azt már fentebb említettük, a Shield Tablet K1 kedvezőbb áron lesz megvásárolható, mint az eredeti Shield Tablet – ezért mindenképpen jár a piros pont az Nvidiának. A készülék annak idején 300 dolláros ajánlott fogyasztói árral indult útnak, most azonban egy százast levágott a vállalt, így már csak 200 dollárt kell érte leszurkolnia az érdeklődőknek. Az újraárazást követően teljesen más ellenfelekkel kerül egy ligába az eszköz, ami talán meghozhatja számára az áttörést. Ekkora összegért valóban nagyon jó vételnek ígérkezik a Shield Tablet K1.

Sajnos van némi árnyoldala is a költségcsökkentésnek, ezekre mindenképpen ki kell térni: szerényebb lett a csomagolás tartalma, valamint már nem lehet olyan széles modellkínálatról beszélni, mint eredetileg. Mit hiányolhatnak a vásárlók? Kimaradt a dobozából az érintőceruza és az USB-s adatkábel is, szóval már csak a hálózati töltő része a csomagnak. Utólag persze minden kiegészítőt meg lehet vásárolni a Shield Tablet K1-hez: a DirectStylus 2 ceruzáért 20 dollárt kell leszurkolni, a töltős USB kábel 30 dollárba kerül, a védelemről gondoskodó gyári tok pedig 40 dollárért szerezhető be, a legfontosabb dolog, a kontroller pedig 60 dollár – Európában az összegek változatlanok, de minden euróban értendő. A Shield Tablet elérhető volt többféle tárkapacitással és változó kapcsolati képességekkel is, azonban ennek a mostani alanyunknál vége. A Shield Tablet K1 nem elérhető mobil hálózati egységgel, és kizárólag 16 GB-os változatban kerül a boltokba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward