Apró, de fontos előny a Microsoftnak

Váratlan fordulat: a Microsoft védi a felhasználók magánszféráját, a Mozilla pedig nem. Jelen kérdés természetét tekintve ez a felállás valahos érthető is, ám nem feltétlenül tesz jót a Mozilla hírnevének.

Apró, de fontos előny a Microsoftnak

Váratlan fordulat: a Microsoft védi a felhasználók magánszféráját, a Mozilla pedig nem. Jelen kérdés természetét tekintve ez a felállás valahol érthető is, ám nem feltétlenül tesz jót a Mozilla hírnevének.

A szóban forgó ügy ugyan inkább csak közepes jelentőségű, de ahhoz azért elég fontos, hogy ne legyen mindegy, ki hogy áll hozzá: az amerikai szövetségi bizottság (FTC) még korábban tett egy olyan ajánlást a böngésző-fejlesztőknek, hogy építsenek be a böngészőikbe egy "Ne kövess!"-gombot, melynek megnyomásával az ember kikapcsolja a különböző adatgyűjtő eljárásokat, amelyek addig esetleg figyelhették és rögzíthették a ténykedését. Erre a javaslatra bólintott rá a Microsoft, és ettől fordult el a Mozilla.

(A megfigyelés jelen esetben természetesen a böngészési szokásainkat kutató vállalatokra vonatkozik, hogy minél jobban a személyünkre szabott hirdetésekkel kedveskedhessenek nekünk - ezt pedig különböző cookie-k segítségével végzik; ezeket deaktiválná a "Ne kövess!"-gomb.)

Egy darabig ugyan a Mozilla is fejlesztett egy ilyen eszközt a készülő Firefox 4-hez, de aztán megadta magát az érdekelt - bevételeiket féltő - nagyvállalatok nyomásának, és megszabadult tőle. Ügyeskednek ugyan még, hogy valamilyen formában mégis megőrizhessék, de persze az semmiképpen sem lesz 100%-os hatékonyságú.

Ami a Microsoftot illeti, ők azért engedhetik meg maguknak ezt a nagylelkű gesztust a felhasználóik iránt, mert az ő bevételeiknek csupán egy igen csekély hányadát adják a hirdetések, míg a Mozilla (vagy akár a Google) esetében ezek egyenesen a legfőbb bevételi források. Ezzel pedig akár még vissza is nyerhetnek pár felhasználót a Mozillától (vagy akár a Google-től).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward