Áprilisban jön, és széles ársávot fed le az Apple Watch

Az Apple Watch a bemutatóját követően is hagy maga után megválaszolatlan kérdéseket, de sok dologra fény derült.

Áprilisban jön, és széles ársávot fed le az Apple Watch

Az Apple a várakozásoknak megfelelően végre lerántotta a leplet az Apple Watch-ról, amelynek az érkezésére már hónapok óta számít a nagyközönség, hiszen még a szeptemberi iPhone 6 és 6 Plus rendezvényen felvezették. Akkor csak az óra legalapvetőbb paramétereiről esett szó, most viszont már a részletekbe is betekinthettünk – nyitott kérdés azonban még most is maradt.

Ahogy arra már korábban fény derült, a Watch két eltérő méretben lesz megvásárolható. Az Apple szem előtt tartotta, hogy a hölgyek csuklóján nem mutatnak jól a hatalmas okosórák, éppen ezért nekik egy 38 mm-es kijelzővel ellátott modellel kedveskedett, míg az uraknak már egy 42 milliméteres variánssal állt elő. Az alap készülék zafír kristályüveg védelme alatt áll, így igazán jól bírja majd a strapát, nem fogja gyűjteni a karcokat, a rozsdamentes acél tok pedig gondoskodik a remek minőségérzetről is. A sportolóknak szánt Watch Sport modell esetében olyan alumíniumötvözetet használtak, ami az átlagos alumíniumnál sokkal erősebb, így itt sem kell majd aggódni az eszköz épségéért. Az abszolút prémiumot pedig a Watch Edition fogja jelenteni, ezért a verzióért igen magas összeget fognak elkérni, de ez egyáltalán nem váratlan, hiszen 18 karátos arany bevonatú órákról beszélhetünk.

Az cupertinói tervezők nagyon rámentek a testreszabhatóságra a készülék terezésekor, ezt Tim Cook többször is leszögezte a rendezvény során. Bár az Apple-re valló módon bármilyen szíjjal nem lehet majd összeházasítani az okosórát, úgy tervezték meg az eszköz házát, hogy nagyon egyszerű legyen a pántok cseréje. A dizájnerek pedig számtalan alternatív szíjat készítettek már a bemutatóra is: volt valódi bőr, fém és persze szilikon szíj is, ami leginkább a sportolóknak fog kedvezni. A digitális számlap sokféle grafikát vonultathat majd fel, ennek gyakorlatilag csak a képzelet szabhat majd határt. Ráadásul az órafelület mellett a sarkakba egyéb információforrásokat lehet majd pakolni, így minden érdeklődő az ízlésének megfelelően rendezheti be a kijelzőt.

Az Apple Watch felületén rengeteg alkalmazás értesítése jelenhet majd meg, ezeket a tulajdonosok az igényeiknek megfelelően szabályozhatják a használat során. A friss értesítések pop-up módon ugranak majd fel a készülék megjelenítőjén a teljes felületet jól kihasználva, így a kis méret ellenére nem lesz komolyabb probléma az olvashatóságával. Mivel nagyon sok applikáció fog hozzáférni az okosórához, így szinte minden pillanatban hasznos információkkal szolgálhat. Közösségi oldalak legfrissebb történései, tőzsdei információk, időjárás-előrejelzés, vagy akár az Uberen keresztül taxirendelés is bonyolítható róla. A fejlesztők kezei állítólag jelenleg még eléggé meg van kötve, de a Watch API révén szinte bárki nekiugorhat az Apple Watch-nak, és elkészítheti rá a saját alkalmazását. A Watch fedélzetén van mikrofon és hangszóró, így a Sirivel is lehet majd kommunikálni, és a személyi asszisztens itt is mindent igyekszik megválaszolni. Természetesen hívások is kezelhetőek róla: el lehet őket utasítani, válaszüzenet küldhető, de akár le is folytathatóak rajta a beszélgetések.

A karórába számos szenzort szereltek a mérnökök, de ezekről részletesebben nem beszélt egyelőre az Apple. A végterméket biztosan ellátták giroszkóppal, iránytűvel, gyorsulásmérővel, valamint elvileg pulzusmérővel is, de erről nagy meglepetésre nem is igazán volt szó a tavasznyitó rendezvény során. Az viszont világosan kiderült, hogy a Watch-nál nagy szerepe lesz a fitneszes felhasználásnak. A hozzá tartozó programban beállíthatóak különböző teljesítménycélok, melyek extra motivációval szolgálnak. Az edzések alatt összegyűjtött adatokat pedig grafikonokon fogja egyesíteni a masina a gyors átláthatóság kedvéért. És azokat sem felejtették el, akik kénytelenek például naphosszat egy irodában ülni, nekik szólni fog az Apple Watch, ha túl hosszú ideje passzívak, hogy érdemes lenne mozogni egy kicsit. Érdekesség, hogy a karórák kapcsolódhatnak egymáshoz, és a partnerek különböző grafikákat tudnak majd küldeni egymásnak. Azt is ki kell még emelni, hogy NFC chip is került a Watch-ba, így az Apple Pay szolgáltatáson keresztül fizetni is lehet majd vele.

Kérdéses volt korábban a kütyü vízállósága, és sajnos ilyen tekintetben most sem tudunk állást foglalni, hiszen erről egy szót sem ejtettek a bemutató ideje alatt. Az cupertinóiak elmondása alapján az Apple Watch egy napot (kb. 18 óra) bír majd egyetlen feltöltéssel vegyes használat mellett, tehát ez az adat lehet akár több is visszafogott igénybevétellel, viszont kevesebb is, ha a felhasználója nagyon belemerül a nyomkodásába. A viselhető készülék egyik érdekes pontjaként a töltője is kiemelhető. Egy MagSafe technológiás induktív megoldással látták el, ami mágneses kapcsolattal fog feltapadni az eszköz hátoldalára, és így táplálja. (Sajnos ezúttal ezt a részét sem demonstrálták egyébként.) Az újratöltés a tesztelők által megszellőztetett információk szerint nagyjából két órát vesz igénybe, pedig elég kicsi akkumulátor van benne, szóval kiemelkedő hatékonyságról biztosan nem lehet beszélni. Akárcsak a konkurensei, ez az okosóra is Bluetooth kapcsolattal fog kommunikálni a hozzá társított eszközökkel, és a lehető legalacsonyabb fogyasztás érdekében minden bizonnyal a Bluetooth LE kiterjesztést is támogatja a szerkezet.

Az Apple Watch előrendelések felvétele április 10-én veszi kezdetét, a szállításra pedig április 24-én kerülhet sor. A karóra az előzetesen beharangozott 350 dolláros árról indul majd a Watch Sport kivitelben és a kisebb méretben, a 42 mm-es kijelző esetén ugyanis már 400 dollárról beszélhetünk. Ezek az összegek még viszonylag rendben is vannak, ám a nívósabb variánsainak nagyon megkérik majd a felárát. A rozsdamentes acél tokba csomagolt modell a kisebb méretben 550 és 1050 dollárt kóstál majd, míg a nagyobb számlapos esetében 600 és 1100 dollár között váltakozik az ár az összeállítástól függően. Az igazi unikumok viszont a Watch Edition órák lesznek, amik az eltérő méretekben 10 és 12 ezer dollárról indulnak majd. Első körben Ausztrália, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Hong Kong, Japán, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok kapja meg az Apple okosóráját.

Frissítés: Az Apple Watch hivatalos honlapján olvasható adatok szerint a készülék korlátozottan bírja a vizet, de a klasszikus értelemben nem vízálló. Az Apple Watch-ban nem tehet kárt például az eső, vagy ha kezet mosnak benne, de komolyabb merülésnek nem ajánlott kitenni. Az óra IPx7 minősítéssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy 1 méteres mélységben 30 percig biztosan kibírja. Ugyanakkor azzal számolni kell, hogy a bőrszíjat egyáltalán nem szabad jelentősebb nedvességnek kitenni.

Az Apple Watch használatához elengedhetetlen lesz az iOS 8.2 telepítése. Ez a frissítés hozza magával az okosóra támogatását, de ez már nem érhette váratlanul azokat, akik figyelemmel követik az iOS legújabb fejlesztéseit, hiszen már a bétásokban fel-felbukkant az Apple Watch neve. Itt egy külön alkalmazás, az Apple Watch App fog felelni az okosóra felügyeletéért. Az Apple Watch-ra szabott applikációk az Apps for Apple Watch részlegen lesznek az Apple App Store-ban.

Végül említést érdemel, hogy az Apple elindította a ReaserchKit szolgáltatást. Ennek keretében orvosi intézetekkel lesz kapcsolatban a felhasználók telefonja. Az alkalmazáson belül lesznek különböző tesztek, egyebek mellett például a Parkinson-kórral kapcsolatban, amikkel könnyedén lehet követni a készülék tulajdonosának egészségügyi állapotát, illetve annak a változását napról napra. A ReaserchKit egy nagyon komplex és hasznos egészségügyi csomagnak ígérkezik, azonban Magyarországon valószínűleg még nagyon sokáig nem lehet rá számítani. Ez a szolgáltatás áprilisban fog befutni, és vélhetően kapcsolódni fog az Apple Watch-hoz is, bár erről a párhuzamról nem esett szó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward