Április 8-án, fémbőröndben érkezik a legerősebb Radeon?

Szép gesztus, ami valószínűleg bőven belefér majd az árba.

Április 8-án, fémbőröndben érkezik a legerősebb Radeon?

Az AMD két GPU-val ellátott extrém videokártyájával kapcsolatban friss információk érkeztek. A különlegesség egy hét múlva, április 8-án rajtolhat el hivatalosan, a neve pedig úgy néz ki, hogy jó eséllyel R9 295X2 lesz, ahogy azt a különböző pletykák már régóta állítják.

Előzetes információk

Az AMD szempontjából pont jól jött, hogy az Nvidia bemutatta a 3000 dolláros GeForce GTX Titan Z-t, ugyanis az R9 295X2 ennél az összegnél olcsóbb lesz, cserébe viszont járnak majd hozzá olyan extrák, amelyek az Nvidia csúcskategóriás megoldásához nem. Az R9 295X2 a jelenlegi értesülések szerint számkombinációs zárakkal ellátott fémbőröndben kerül forgalomba, a videokártyán található komponensek pedig igen jó minőségűek lesznek – beleértve a hűtést is. Valószínűleg lapul majd még egyéb meglepetés is a bőröndben – idővel kiderül, így van-e, vagy csak egyszerű április elsejei tréfáról van-e szó.

Az viszont már biztosnak tűnik, hogy az új videokártya hibrid hűtéssel kerül a boltok polcaira: a két Hawaii GPU hűtéséről folyadékhűtő blokk gondoskodik, míg a PCI Express hídchip, a memóriachipek és a VRM áramkör komponensei léghűtést kapnak. Az R9 295X2 hűtője hasonló megoldás lesz, mint az ASUS ROG ARES 2-é, már ami a koncepciót illeti.

Az AMD a jelek szerint nem kíván versenyre kelni a GeForce GTX Titan Z extrém mennyiségű 12 GB-nyi GDDR5-ös VRAM-jával, így az R9 295X2 "csak" 8 GB-nyi GDDR5-ös VRAM-ot kap, azaz egy-egy GPU 4 GB-nyi saját fedélzeti memóriával gazdálkodik majd, amihez 512-bites adatsínen kapcsolódik. Az R9 295X2 videó kimenetei között öt csatlakozó lapul: négy darab mini DisplayPort és egy dual-link DVI-D.

Az új információk alapján úgy tűnik, a Radeon R9 295X2 két darab teljes értékű Hawaii GPU-t kap, amelyek egyenként 2816 stream processzorral gazdálkodnak, így összesen 5632 stream egység áll rendelkezésre. Órajelekkel kapcsolatban egyelőre nincs információ, de remélhetőleg ezekről is rövidesen lehull a lepel. Az már legalább kiderült, hogy a VRM áramkör két darab nyolctűs PCI Express tápkábelen keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot.

A kiszivárgott fotóknak köszönhetően már az is látható, hogyan kell elképzelni a hibrid hűtést, ami a GPU-kat folyadékkal, a VRM-et, a memóriachipeket és a PCI Express hídchipet – ami egy PLX PEX8747-es típusú megoldás – pedig levegővel hűti. A kétslotos felépítéssel rendelkező videokártya léghűtését egy 90 milliméteres átmérőjű ventilátor biztosítja, amely középen helyezkedik el. A GPU-kon helyet foglaló folyadékhűtő blokkhoz egy 120 x 120 milliméteres hőleadó radiátor kapcsolódik, amely szivattyú(ka)t is tartalmaz.

Hogy mennyibe kerül majd az AMD újdonsága? A jelek szerint feleannyiba, mint az Nvidia GeForce GTX Titan Z, azaz 1499 dollárba. A különbözet bőven elég arra, hogy az AMD újdonságát a gyári hibrid hűtésétől megfosztva egy normális, minden komponens hűtéséről gondoskodó folyadékhűtő blokkal, illetve egy nagyméretű, 3 darab 120 milliméteres ventilátort alkalmazó hőleadó radiátorral is felvértezzük, ami egészen biztosan hatékonyan megoldja a nagyétvágyú két GPU-s videokártya hűtését.

A fenti információk persze nem hivatalos forrásból származnak, így egyelőre illik őket egészséges gyanakvással kezelni. Már csak azért is, mert ma van április elseje (és mert a két tápcsatlakozó gyanúsan kevés).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward