Április 26-án érkezhetnek az AMD hatmagosai

Az AMD hatmagos asztali processzorai április folyamán debütálhatnak: a termékek a Phenokm II X6-os családban kapnak helyet és az előzetes információk alapján igen érdekesnek tűnnek. A korábbi értesülésekből már tudható, hogy a processzorok áprilisban vagy májusban lesznek elérhetőek, ám most konkrét dátum is érkezett, igaz, még mindig nem hivatalos közlemény formájában.

Április 26-án érkezhetnek az AMD hatmagosai

Az AMD hatmagos asztali processzorai április folyamán debütálhatnak: a termékek a Phenom II X6-os családban kapnak helyet és az előzetes információk alapján igen érdekesnek tűnnek. A korábbi értesülésekből már tudható, hogy a processzorok áprilisban vagy májusban lesznek elérhetőek, ám most konkrét dátum is érkezett, igaz, még mindig nem hivatalos közlemény formájában.

A Thuban kódnévre keresztelt hatmagosok április 26-án mutatkozhatnak be a nagyközönség előtt, ekkor rögtön háromféle processzor is a boltok polcaira kerülhet. A Phenom II X6 1035T, Phenom II X6 1055T és Phenom II X6 1075T modellek Socket AM3-as tokozással érkeznek, de visszafelé kompatibilisek lesznek a Socket AM2+-os alaplapokkal is, ám ezekben csak DDR2-es memóriatámogatás mellett használhatjuk majd őket, és csak akkor, ha elvégeztük a szükséges BIOS frissítést, amelyre a Socket AM3-as processzorfoglalattal rendelkező alaplapok esetében is szükség lesz.

A hatmagos Phenom II-es processzorokról egyelőre csak minimális mennyiségű információ áll rendelkezésre, de a jövő héten induló CeBIT alkalmával remélhetőleg lerántja a leplet az AMD a most még homályos részletekről is. Az újdonságok egyik legfontosabb tulajdonsága az lesz, hogy az AMD felvértezi őket egy, az Intel Turbo Boost technológiájához hasonló eljárással, amelyet a sajtó egyelőre „C-state Performance Boost” néven emleget. Az eljárás lényege, hogy a 45 nm-es csíkszélességgel készülő hatmagos újdonságok esetében az egyes magok órajelét és feszültségét egyenként is lehet majd szabályozni, ezáltal az egy szálon futó alkalmazásokban jobb eredményt lehet elérni, ugyanis a felesleges magok kikapcsolásával az aktív mag órajelét jelentősen meg lehet emelni, ami ez esetben kulcsfontossággal bír. Erre a technológiára szükség is lesz, ha abból indulunk ki, hogy a gyártó jelenlegi leggyorsabb Opteron szerverprocesszora csak 2,6 GHz-en ketyeg. Jó eséllyel hasonló órajeleket alkalmaznak majd az asztali hatmagosoknál is, de a fent említett technológia segítségével az aktív mag órajelét jelentősen meg tudják majd emelni úgy, hogy eközben a processzor végig a névleges TDP értéken belül maradjon. A Phenom II X6-os processzorok a hírek szerint natív hatmagos megoldások lesznek, azaz mind a hat processzormag egyetlen szilícium lapkán foglal helyet.

További érdekesség, hogy az AMD a 8-as sorozatú lapkakészleteinek első tagját, a 890GX-et a jövő hét elején, míg a többi újdonságot április folyamán dobja piacra, mint arról egyik korábbi hírünkben már beszámoltunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward