Apple: Viszlát alacsony felbontás

Megszűnt az utolsó olyan iOS termék forgalmazása, ami nem Retina kijelzős volt. A pletykák szerint pedig az iPad Air Plus felbontása sem fog csalódást okozni.

Apple: Viszlát alacsony felbontás

Az Apple a napokban végleg leállította az első generációs iPad mini forgalmazását, ez a készülék már nem elérhető az Apple Store kínálatában, és máshol is csak addig, amíg a készletek kitartanak. Ez ugyan csak egy apró változásnak tűnik, hiszen alternatíva azért még bőven akad, de valójában egy korszak zárult le ezzel.

Az iPad Mini volt az utolsó olyan iOS-es eszköz az Apple termékpalettáján, amely még egy alacsonyabb felbontású kijelzővel rendelkezett, nem Retina panellel. A 2012 novemberében leleplezett táblagép új kategóriát teremtett az Apple kínálatában, hiszen korábban a vállalat csak 9,7 hüvelykes táblákkal foglalkozott, ez a modell azonban mindössze 7,9 colos kijelzővel volt ellátva. A megjelenítője 1024 x 768 képpontos felbontással rendelkezett, ami mindössze 162 PPI-s pixelsűrűséget eredményezett. A Mini egészen nagy sikert ért el, így bebizonyosodott az Apple számára is, hogy igenis van igény a kompakt táblagépekre.

A „kakukktojás” kiesését követően már kizárólag olyan iOS-t futtató készülékek maradtak az Apple kínálatában, amik legalább 264 PPI-sek. Azok a vásárlók, akik valamilyen tabletet szeretnének magukévá tenni, az iPad Air két generációjából, illetve az iPad Mini 2 és iPad Mini 3 modellek közül választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet, okostelefonok tekintetében pedig az iPhone 6 variánsok mellett még az iPhone 5S és az iPhone 5C képviselteti magát. Bár már ezek sem mai gépek, de így is 326 PPI-s panelekkel vannak ellátva.

Az első retinás telefon, az iPhone 4 még 2010 júniusában került reflektorfénybe, még maga Steve Jobs emelhette a magasba. Kereken öt év kellett tehát ahhoz, hogy a cupertinóiak a teljes felhozatalukat úgy alakítsák ki, hogy kizárólag rendkívül magas pixelsűrűséget nyújtó gépek gyarapítsák azt. A Retina Display lényege, hogy az emberi szem ne tudja elkülöníteni egymástól a szomszédos képpontokat, tehát kvázi egybefüggő képet „érzékeljen” normál használati távolságból.

Árulkodó kódsor az iOS 9-ben.

És, hogy egy kicsit a jövőbe is kalandozzunk: az Apple idén bevetésre küldheti az eddig legnagyobb iPadet, ami a legfrissebb pletykák szerint 12,9 hüvelykes képátlóval dolgozik majd. A vállalat természetesen ennél is szeretné kiemelni a Retina Display jelzőt, így a felbontás tekintetében is előrelépés történhet. Egy kiszivárgott kódsor alapján ennek a készüléknek 2732 x 2048 képpont fog kifeszülni a felületén. Ez a felállás ugyan hivatalos forrásból még semmilyen megerősítést nem nyert, viszont éppen 264 PPI-s pixelsűrűséget eredményezne, ami megfelel az iPad Airek által felvonultatott értéknek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward