Shop menü

APPLE VISION PRO KALIBERŰ SZEMÜVEGEKBE SZÁNT CHIPPEL ÁLLT ELŐ A QUALCOMM

Snapdragon XR2+ Gen 2 néven jön a friss lapka, ami több szempontból is nagy előrelépést fog jelenteni az eddigi megoldásokhoz képest.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Apple Vision Pro kaliberű szemüvegekbe szánt chippel állt elő a Qualcomm

Az idei évben felpöröghetnek az események az AR/VR szemüvegeket terén annak köszönhetően, hogy az Apple új belépőként meg fog jelenni az első termékével. Előre láthatólag más vállalatoktól is érkezhet prémium eszköz a kiterjesztett valósághoz, a Qualcomm pedig ezeknek biztosítana megfelelő alapot az újdonságával.

A Qualcomm már évek óta dolgozik olyan rendszerchipeken, amik a VR/AR/XR termékekhez lettek optimalizálva a felépítésüket és képességeiket tekintve. Most pedig előállt egy olyan lapkával, amibe minden tudását beleadta a cég. A Snapdragon XR2+ Gen 2 értelemszerűen a Snapdragon XR2 Gen 2 folytatása, ami a Meta által fejlesztett Quest 3 modellben bukkant fel korábban, és eléggé jól vizsgázott, de az újdonság minden szempontból magasabbra fogja tenni a lécet.

Galéria megnyitása

A Snapdragon XR2+ Gen 2 egyik legfontosabb jellemzője, hogy már 4.3K felbontású kijelzőket támogat szemenként 90 Hz-es működéssel. A nagy felbontással rendelkező megjelenítőknek köszönhetően a nézői élmény lényegesen jobb lehet majd, mint korábban volt. Valószínűleg Micro-OLED panelekkel társíthatják majd a tervezők a csúcskategóriás kiterjesztett valóság lapkát.

Rengeteg kamerát tud majd párhuzamosan kezelni a Snapdragon XR2+ Gen 2. Akár több mint 12 szenzor képét is figyelemmel tudja majd kísérni, ezek pedig hozzájárulhatnak a termék működéséhez egyebek mellett olyan formában is, hogy az emberek kezét nagy felbontásban tudják figyelni a gesztus alapú vezérléshez. A jövőben egyre több ilyen szemüveg jöhet majd teljesen kontroller nélküli vezérléssel.

Galéria megnyitása

Több olyan adatot is elhintett a Qualcomm, ami a chipet érintő fejlődéseket vázolja fel, de nem egyszerű pontos képet felállítani az előrelépésről, mert hol a Snapdragon XR2 Gen 2-höz, hol pedig a régebbi Snapdragon XR2 Gen 1-hez méri a cég az újdonságot. A Snapdragon XR2 Gen 2-től elvileg 15 százalékkal fog nagyobb órajelen üzemelni a GPU, és 20 százalékkal lett megemelve a processzor órajele. A Snapdragon XR2 Gen 1-gyel szemben a GPU 2,5-szer gyorsabb lesz, és 50 százalékkal jobb hatékonysággal fog üzemelni a grafikus egység.

Galéria megnyitása

Több olyan eljárást is használ majd a Qualcomm, amik a képminőség javítására szolgálnak majd, és a felbontás felskálázására lesznek alkalmasak. A 4.3K felbontás jól hangzik, de ilyen részletgazdag anyagok ritkán elérhetőek, így algoritmussal igyekszik majd a képminőséget emelni a Snapdragon XR2+ Gen 2. Ehhez MI-t is alkalmazhat, és a mesterséges intelligencia, valamint a gépi tanulás terén nyolcszor nagyobb teljesítményre lehet számítani.

Kiterjesztett valóság üzemmódban a Snapdragon XR2+ Gen 2 használata mellett mindössze 12 ms-os késleltetéssel lehet majd a külső kamerák képét látni. Ez annyira minimális, hogy szinte teljesen érzékelhetetlen lesz az, hogy nem egy valódi szemüvegen néz keresztül az ember, hanem egy digitális képernyőt figyel, a képet pedig kamerák közvetítik. Az új generációs Spectra ISP is hozzájárul majd a Snapdragon XR2+ Gen 2 teljesítményének növekedéséhez.

Elsődlegesen vezeték nélküli használatra lett felkészítve a Snapdragon XR2+ Gen 2, és a lehető legnagyobb sávszélesség és stabil összeköttetés elérése érdekében Wi-Fi 7 támogatással is szolgálni fog. A kapcsolati lehetőségek terén más érdekességekre is számítani lehet még, de minden részletre egyelőre nem derült fény.

Galéria megnyitása

Annak érdekében, hogy a partnereknek minél egyszerűbb dolga legyen az újdonság hatékony felhasználásában, referencia dizájnt is biztosít a Qualcomm a partnerek számára. Azt is elmondta a vállalat, hogy a termék fejlesztéséhez a Samsung és a Google is hozzájárult. Arról azonban nem esett szó, hogy milyen formában járultak hozzá a felek a Snapdragon XR2+ Gen 2 megszületéséhez.

Galéria megnyitása

Azt is megtudhattuk a bejelentésből, hogy már sorban állnak a vállalatok a Snapdragon XR2+ Gen 2 lapkáért. Legalább öt különböző hardvergyártóval dolgozik együtt a Qualcomm a friss lapka kapcsán. A HTC biztosan az érintettek között van, és a fenti információk alapján a Samsungot is említhetjük itt.

Hogy aztán mi lesz majd a mostani nagy bejelentésből, azt nagyon nehéz előre megjósolni. Eddig a nagy áttörések még szinte minden esetben elmaradtak, szóval egy egészséges szkepticizmus most is beleférhet. A Snapdragon XR2+ Gen 2 sokat ígér az biztos, és a következő hónapokban reményeink szerint már konkrét termékek is terítékre kerülhetnek majd ezzel a chippel. Akkor tisztább képet kapunk a képességeiről az Apple Vision Próhoz képest.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére