Apple noteszek és asztali gépek saját fejlesztésű SoC-okkal?

Az azonos architektúrára alapozó SoC-ok a szoftver egységesítésében is segíthetnének.

Apple noteszek és asztali gépek saját fejlesztésű SoC-okkal?

Az Apple az elmúlt néhány év folyamán komoly befektetéseket eszközölt annak érdekében, hogy a vállalat egyes „i” eszközei saját fejlesztésű SoC egységeket kaphassanak, amelyek ráadásul megfelelően ütőképesek is ahhoz, hogy a rájuk támaszkodó szoftver kifogástalan felhasználói élményt kínálhasson.

Egy ideje már szárnyra keltek olyan pletykák, amelyek azt állítják, hogy a befektetés gyümölcseként a jövőben nem csak az „i” eszközök, hanem a noteszgépek és az asztali konfigurációk is házon belül kifejlesztett SoC egységekre alapozhatnak majd. Eddig ezek a feltevések pletykaszintűek voltak, ám most érkezett néhány friss információ, amelyek az Apple mérnökeitől származnak.

A Bloomberg informátorai szerint az Apple mérnökei úgy látják, hogy a vállalat saját fejlesztésű SoC egységei rövidesen elég ütőképesek lesznek ahhoz, hogy akár noteszgépekben és asztali gépekben is helyet kaphassanak. Az átállás persze nem a közeljövőben, hanem csak évek múlva mehet végbe – a folyamat viszont az Apple mérnökei szerint elkerülhetetlen.

Ezzel együtt a jelek szerint az Apple illetékesei szoftveres egységesítésben is gondolkodnak. A Bloomberg egyik informátora szerint Craig Federighi, aki az OS X és az iOS mögött áll, egységesebb felhasználói élményt szeretne, azaz az OS X-et és az iOS mobil operációs rendszert közelebb szeretné hozni egymáshoz. Egyes források szerint, ha Tim Cook 2017 környékén, illetve később egységes felhasználói élményt szeretne biztosítani a vállalat okostelefonjain, laptopjain, tábláin és asztali gépein, egyszerűbb lenne megoldani az egységesítést, ha az összes eszközben ugyanolyan architektúrára alapozó SoC egységek teljesítenének szolgálatot. Itt persze ARM alapú megoldásokra számíthatunk, amelyek már az ARM új, 64-bites architektúrájára támaszkodnak.

A jelek szerint egyébként az ARM friss, 64-bites architektúrájában egyre többen látnak fantáziát. A Microsoft már dolgozik az új architektúra támogatásán, az AMD pedig következő generációs szerverprocesszorainál fogja bevetni az ARM újítását. Az ARM térhódítása egyszóval egyre komolyabb, így érdekes lesz látni, hogy a jövőben veszélybe kerül-e majd az Intel jelenlegi egyeduralma a PC piacon. Így vagy úgy, mindenképpen érdekes lesz a következő néhány év.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward