Apple MacBook: Hófehérke és az alma esete

Kívül-belül megújult az Apple legolcsóbb notebookja, amely elgondolkodtatóbb vétel lett, mint valaha.

Apple MacBook: Hófehérke és az alma esete

1. Bevezető és specifikáció

Az Apple mostanában igazán kitesz magáért. Ősszel a gépek felturbózása és árainak csökkentése mellett történt egy nagyon fontos változás is. Megújult a lassan negyedik születésnapját ünneplő fehér MacBook külseje, ez pedig általában vonzza a vásárlókat, főleg ha a változás  pozitív. Mielőtt belevágnánk a tesztelésbe, tekintsük át, jelenleg mit kínálnak a kaliforniaiak 270 ezer magyar forintért.

Végre a legolcsóbb kivitel is megkapta a LED-es kijelzőt, illetve a 60 Wh-s (elvileg 7 órás üzemidőre képes) lítium-polimer akkumulátort. Eltűnt viszont a Firewire és a Pro kiviteleknél jelenlévő memóriakártya-olvasónak is hűlt helye. Az előbbi egy átlag felhasználót valószínűleg nem érdekel, az utóbbi viszont már 2009-ben is elég ciki volt. Sajnos el kell fogadni, hogy az Apple szűk portfóliója miatt mindegyik termék valamiben csorbát szenved, hogy egy másikat vegyünk meg helyette (ez alól talán a 13”-os MacBook Pro az egyetlen kivétel).

A gép mellé a szokásos dolgokat kapjuk meg: az első lépéseket taglaló füzetet, az OSX telepítő DVD-ket, amelyeken az iLife ’09 programcsomag és a Windows-os driverek is rajta vannak, illetve a fali töltőt és a hozzá járó hosszabbító kábelt. A garanciaidő továbbra is egy év, a plusz két évvel való meghosszabbítás igencsak drága, 56 ezer forintba kerül.

2. Hardver

Egy Apple géptől mi mást is várhatnak az ember, mint azt, amit egy Lenovo-tól. A lehető leghalkabb működést minden körülmények között. Ezt a megújult fehér gép is tudja, így nem rontotta el örömünket azzal, hogy zajongani kezdett. Természetesen továbbra is OSX alatt tudjuk elérni a leghalkabb működést, de a feltelepített Windows 7 se igazán tekerte fel a ventilátorokat, bár minden alkatrész melegebb volt, mint az Apple saját rendszere alatt. Tekintettel arra, hogy ezt a gépet alapvetően Mac OSX-hez tervezték, így a hőmérsékleteket is Snow Leopard alatt mértük meg. Üresjáratban a processzor 45-48, a videokártya pedig 43 fokos volt. Teljes terhelés mellett már sokkal rosszabb volt a helyzet, a CPU közel 90, a videokártya pedig 70 fok körül járkált, ami annak is köszönhető, hogy OSX alatt a gép nem igazán tekeri fel a ventilátorokat, így tud csendben maradni (nyáron lehet kénytelen lesz, mert a 90 fok sok). A billentyűzet és a kijelző közötti részt (ahol a rácsok is vannak) ne nagyon fogdossuk, ha csúcsra járatjuk a gépet, mert a kiáramló meleg (forró) levegő nem biztos, hogy jót fog tenni a kezünknek.

Természetesen az eddigi gépekkel való összehasonlítás kedvéért megnéztük, hogy a Windows 7 hogyan értékeli az új MacBook belsejét és egész jó eredmények jöttek ki. Gyakorlatilag elmondható, hogy minden passzol mindenhez, ezt egyébként folyamatosan érezni lehet mind Windows, mind OSX alatt. Nincs olyan hardverelem, ami nagyon kilógna a sorból, de erre majd a későbbiekben még lesz bizonyíték. A 2 GB memóriát sajnos kétcsatornás módban kapjuk meg, ergo ha bővíteni szeretnénk, akkor legalább az egyiket ki kell cserélni (4 GB-hoz pedig értelemszerűen mindkettőt). A bővítésről később még lesz szó.

A 250 GB-os Toshiba merevlemez elég érdekes egy jószág volt. Nagyon csendes és meglepően hűvös, viszont hullámzó teljesítményt nyújtott, amit nem igazán értünk. A szekvenciális tesztekben hozta a kötelezőt (elvégre egyetlen tányér van benne), viszont a különböző méretű fájlok kezelésénél egyszerűen belassult (az ATTO és a HDTune szerint). Sehol nem sikerült 40 MB/s fölé jutnia, ami azért érdekes, mert se Windows, de OSX alatt nem tapasztaltunk a mindennapos használat során észrevehető lassulásokat.

A sztereó hangszórópár meglepően jól szólt, viszonylag hamar be tudtuk állítani a fülünknek kellemes EQ-t iTunes-ban (a középtartomány tetejéből (1-4 KHz) kell egy kicsit visszavenni).

3. Ergonómia

Az új MacBook külseje erőteljesen eltér elődjétől, hiszen megkapta az alumínium modellek unibody vázát – persze műanyag kivitelben. A kasztni meglepően merev, és bár kopog, mint minden műanyag, érezni, hogy van benne anyag. A hátlapot teljes egészében le kell vennünk, ha bármihez is nyúlni szeretnénk a gépben. Az akkumulátor beépített és nem cserélhető, nagyjából ezer töltési ciklust bír ki. A kinyitást nem segíti mechanika, ellenben egy viszonylag erős mágnes gondoskodik arról, hogy még véletlenül se nyíljon ki a gép cipelés közben. A műanyag zsanérok elég erősnek tűnnek, nem elképzelhetetlen, hogy több évet is kibírjanak komolyabb meglazulás nélkül.

A billentyűzetről csak elismeréssel tudunk nyilatkozni. Alátámasztása tökéletes és bár nyomáspontja valamivel feljebb van, mint az átlag gépeknél, mégis könnyedén és gyorsan (de leginkább pontosan) lehet rajta gépelni. Háttérvilágítást nem kapott, ez az alumíniumvázas modellek kiváltsága.

A touchpad is megváltozott, hiszen megkapta a hatalmas, „gomb nélküli” trackpadet, ami a MacBook esetében nem üvegből, hanem ismét csak műanyagból készült (bár az Apple szerint ez is üveg). Használat közben arra lettünk figyelmesek, hogy ez a fajta műanyag sokkal kevésbé ingerli a bőrünket, mint az üveg, így izzadni is később kezd. Természetesen némi hátránnyal azért számolnunk kell, ugyanis a fehér felület véleményünk szerint legfeljebb egy évet bír ki ilyen tiszta állapotban.

Csatlakozókból nem halmoznak el minket, USB-ből mindössze kettőt kapunk, se FireWire, se egyéb adatátvitelre alkalmas kimenetek nincsenek. 2010-ben némileg kínos, hogy egy memóriakártya-olvasó nem fér el egy ekkora helyen. Kimenetből egyet kapunk (mini Display Port), amelyet külön kábel megvásárlásával DVI-re (ezen keresztül még egy átalakítóval HDMI-re) vagy D-Sub-ra tudunk átalakítani. Az egy szem audio kimenet optikai funkciót is betölt, az operációs rendszerben tudjuk beállítani, hogy éppen milyen módban szeretnénk most használni. A „beszipkázós” DVD meghajtó továbbra se az alacsony zajszintjéről híres, bár ezt leginkább a lemez ki-beadásáért felelős mechanika okozza, olvasás közben az átlagnál halkabb az író.

A kijelző természetesen megkapta a LED-es háttérvilágítást, de a panelje eltér a 13,3”-os MacBook Pro-étól. Fényerejével nincs gond, elég tág keretek között állítható, viszont a látószög már nem annyira pazar, csupán az átlagot képes megütni. A színek teltek és szépek, a képélesség pedig szintén hozza a kötelezőt. A kávába épített iSight webkamera csupán átlagos mozgáskövetéssel bír, színvilága viszont jó, bár már nappal is hajlamos némi zajra, igaz ez alacsonyabb felbontásban nem feltűnő. A mikrofon viszont nagyon érzékeny, így egész távol is mehetünk tőle, akkor is érteni fog minket a másik fél.

4. Teljesítmény- és akkumulátor teszt

Mac OSX alatt viszonylag kevés tesztprogram van, így a sebességteszteket Windows 7 alatt végeztük el, hiszen így könnyedén össze tudtuk hasonlítani a kapott eredményeket néhány régebbivel. Elsőként a processzort vettük szemügyre.

A három 2.2 GHz körüli Intel processzor között alig volt különbség, pedig a T6600 alacsonyabb rendszerbusszal és kevesebb cache memóriával is rendelkezik. A P7550 és a P8400 között nem is nagyon lehetne eltérés, hiszen a sebességet meghatározó tényezőkben a két CPU megegyezik. Mind Windows, mind OSX alatt fürge volt a rendszer, semmi okunk nem lehet a panaszra. A 2 GB memóriával egyformán jól bántak, a mindennapokban használt alkalmazások pöccre indultak.

A játékteszteknél azért vettük elő a múltkor bemutatott kétmagos Atommal rendelkező Asus eeePC 1201N-t, mivel videokártyája ugyanaz, mint a MacBooknak, így egy csapásra kideríthettük, hogy bizony a GeForce 9400M-hez kell egy rendes processzor. Jól látható, hogy néhol már az Atommal is megközelíthető a VGA limit, de az esetek többségében a rendes Core 2 Duo-tól akár 50-80%-ot is gyorsulhatnak a játékok. Ha hajlandók vagyunk kompromisszumot kötni, akkor alacsony/közepes részletesség mellett a kevésbé hardverigényes alkalmazások játszhatóvá válnak még maximális felbontás esetén is (a World Of Warcraft például biztos, hogy OSX alatt is játszható értékeket produkál).

Az akkumulátorteszteket ezúttal nem futtattuk le – legalábbis Windows alatt. Köztudott, hogy a MacBookok a Microsoft operációs rendszerén valamiért képtelenek azt a szintet hozni üzemidőben, mint OSX alatt, így nem láttuk értelmét egy nagyon ritka élethelyzet bemutatásának. Mac OSX alatt viszont nincsen akkumulátoros üzemidőt mérő teszt, így kénytelenek voltunk némi leleményességet beiktatni. A szokásos fullHD video lejátszást a Plex-szel és az XBMC-vel is elvégeztük, de egyik se tudta felhasználni a GPU erejét a folyamat gyorsításához, hiába volt ott az opciók között. Maximális fényerőn így 2 óra 15 percig tudtuk élvezni a mozit, ez közepes fényerővel szűk fél órával hosszabbodott meg. A WLAN-os böngészés már jóval tovább tartott, majdnem 6 óra alatt tudtuk csak lemeríteni a notit úgy, hogy közben folyamatosan töltöttünk valamit az internetről és a fényerő is 30-40%-on volt. Az Adobe Flash Player viszont továbbra is bugos, borzasztó nagy terhelést ró a processzorra, így akkumulátoros használatnál ajánlatos kikapcsolni/opcionálissá tenni őket (ha Safari-val nem megy, akkor Firefox-szal), különben a kelleténél jóval gyorsabban fog merülni az akksi.

5. Értékelés

Összességében meg voltunk elégedve az Apple tavaly ősszel frissített MacBookjával. Kivételesen nem éreztük rajta, hogy ez tényleg egy olyan gép, amelyet olcsón akarnak árulni és tele van kompromisszumokkal (mint az elődje). Bár hiányzik a kártyaolvasó (ami 99%, hogy marketing fogás miatt nem került bele a gépbe) és nem megvilágított a billentyűzet sem, továbbá eltűnt a FireWire, de az ár némileg kárpótol minket ezekért a sérelmekért. Jelenleg 50 ezer forinttal kell kevesebbet hagynunk a pénztárnál, ha hajlandók vagyunk lemondani a fenti dolgokról és képesek vagyunk megszeretni a fehér műanyag vázat. Tekintettel arra, hogy a papíron hét órás üzemidőt mindkét modellnél megkapjuk és hardverben megegyeznek (ráadásul a MacBookban nagyobb merevlemez van), így a döntés viszonylag könnyen meghozható. Részünkről mindenképpen ajánlott, de főleg azok körében lesz népszerű, akik kipróbálnák az OS X-et az Apple legolcsóbb mobil megoldásával, és a fiatalos, megkapó dizájnt részesítik előnyben a teljesítmény-hajhász gépekkel és az elpusztíthatatlan Thinkpadekkel szemben. A garancia hosszabbítást viszont jól gondoljuk át, mert arcátlan módon zsebbenyúlós téma (sok már gyártónál pedig alap a 3 év).

Pro:

+ nagyon halk

+ unibody váz

+ hosszú üzemidő

+ jó billentyűzet

+ nagy és remekül használható multitouch trackpad

+ átlagnál jobb hangminőség

+ a kijelző színvilága

Kontra:

- csupán átlagos látószögek

- komoly terhelésnél melegedésre erősen hajlamos belső

- a flash továbbra is kényes pont (ez nem a gép hibája)

- kártyaolvasó hiánya

- csupán két USB

- drága a garancia bővítés és alapból csak 1 éves jótállást kapunk

[italic][bold]

A fehér, unibody vázas MacBookot a Starkingtől kaptuk tesztelésre, köszönjük![/bold][/italic]

Hivatalos oldal: Apple

6. Specifikáció

Apple MacBook White "Unibody"   

Processzor    Intel Core 2 Duo P7550 (2.26 GHz, 1066 MHz FSB, 3 MB L2 cache)

Memória    2 GB Samsung DDR3-1066 CL7-7-7-20

Chipset    NVIDIA MCP79

Videokártya    NVIDIA GeForce 9400M (256 MB)

Hangkártya    NVIDIA HD Audio Controller

Kijelző    13,3" (1280x800, fényes, LED)

Merevlemez    Toshiba MK2555GSXF 250 GB 5400 rpm 8 MB cache SATA2

Optikai meghajtó    Matshita UJ-898 DVD-RW

Hálózati kártya (LAN)    NVIDIA nForce Gigabit Ethernet

Hálózati kártya (WLAN)    Broadcom BCM43xx 802.11n

eSATA    nincs

HDMI    nincs

Mobil internet    nincs

Modem    nincs

TV tuner    nincs

Távirányító    nincs

Webkamera    van

FireWire    nincs

Bluetooth    van

Infravörös port    van (csak Remote-nak)

Kártyaolvasó    nincs

Ujjlenyomat olvasó    nincs

Akkumulátor    6 cellás 60 Wh

Operációs rendszer    Mac OSX 10.6 (Snow Leopard)

Tömeg    2,13 kg

Ár (a cikk megjelenésekor)    270 ezer Ft

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward