Apple, Dell, HP: mi vagyunk a legzöldebbek

A legnagyobb amerikai PC-gyártók, a Hewlett-Packard, a Dell és az Apple mindegyike szerint a saját gyártmányú gépeik a "legzöldebbek" a piacon.

Apple, Dell, HP: mi vagyunk a legzöldebbek

A legnagyobb amerikai PC-gyártók, a Hewlett-Packard, a Dell és az Apple mindegyike szerint a saját gyártmányú gépeik a "legzöldebbek" a piacon.

"Elkezdődött a zöldek versenye, ahol mindegyik cég próbálja leelőzni a másikat. A jó dolog ebben az, hogy ez a cégekre, a vásárlókra és a környezetre is jó hatással lehet." - magyarázza a kialakult helyzetet John Spooner, a Technology Business Research elemzője. A környezetvédelem terén eddig a cégek különféle területekre koncentráltak, a Dell az újrahasznosítási erőfeszítésével hívta fel magára a figyelmet, az Apple pedig a mérgező anyagok, például a PBR-ek alkalmazását tiltotta meg a számítógépekben. A HP, ami pár hónapja előzte le a Dell-t az Egyesült Államok PC-eladási listáján főként a környezetbarát csomagolásra helyezi a hangsúlyt.

A Dell állítása szerint ők a "legzöldebb technológiai vállalat a Földön", az Apple pedig a "legzöldebb notebook-családdal" szeretne hódítani. A HP fejeseinek állítsa szerint a cég már régóta támogatja a környezettudatosságot. A piackutató cégek és a környezetvédő szervezetek szerint a vállalatok valóban erőteljes javulást mutatnak ilyen téren, a Greenpeace még az év elején kiemelte, hogy az összes elektronikai cég jó irányban halad.

Az IT-ipar az üvegházhatást-okozó gázok kibocsátásának 2 százalékáért felelős, ennek a csökkentéséért fáradoznak a PC-gyártók. A környezettudatosság egyébként jó üzlet a cégek szempontjából is, a legutóbbi Forrester Research tanulmány szerint a vállalkozások 70 százaléka azért vált "zöldre", hogy így kitűnjön a konkurens cégek közül. "A vállalatok rájönnek hogy a vásárlók környezetvédelmi megfontolásai is szerepet játszanak a választásban." - nyilatkozta Sally Cohen a Forrester Research-től.

Tod Arbogast, a Dell fenntartható üzlettel foglalkozó ágának vezetője szerint a cégek közt ilyen téren nincs óriási rivalizálás, sőt van néhány közös erőfeszítés is. "Nem hiszem hogy már elértük volna azt a pontot, ahol a változás megállíthatatlanná válik." Bonnie Nixon, a HP hasonló beosztású igazgatója szerint "a HP már régóta foglalkozik a környezetvédelemmel, egészen biztosan a 90-es évek elejétől. Tény, hogy a társadalom zöld termékekre való koncentrálása valódi jelenség. Mi egy olyan iparágban tevékenykedünk, ami valóban demonstrálni tudja a környezet iránti elkötelezettségünket."

A Greenpeace-től már olvashattunk egy beszámolót a nagyobb, ismertebb IT-vezetők környezettudatosságáról, amiből kiderül, hogy messze vannak még a tökéletes állapottól a cégek, de azért figyelemreméltó javulás figyelhető meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward