Apple: az iPhone feltörése jogsértő

Az Electronic Frontier Foundation azon munkálkodik, hogy az iPhone telefon esetében tegyen kivételt a DMCA törvény, mivel csak a készülék feltörésével vagy a korlátozások megkerülésével tudunk olyan szoftvert feltelepíteni, amit nem hagyott jóvá az App Store. Az Apple - természetesen - kifejezte egyet nem értését a lehetőséggel kapcsolatban, szerinte ez a tett - az iPhone feltörése - jogsértő.

Apple: az iPhone feltörése jogsértő

Az Electronic Frontier Foundation azon munkálkodik, hogy az iPhone telefon esetében tegyen kivételt a DMCA törvény, mivel csak a készülék feltörésével vagy a korlátozások megkerülésével tudunk olyan szoftvert feltelepíteni, amiért nem fizettünk, vagy nem hagyott jóvá az App Store. Az Apple - természetesen - kifejezte egyet nem értését a lehetőséggel kapcsolatban, szerinte ez a tett - az iPhone feltörése - jogsértő.

A jelenleg széles körben elterjedt technikák közé tartozik a bootloader és az operációs rendszer jogosulatlan módosítása, így lehetőség nyílik a programok szerzői jogának megsértésére - vélekedik az Apple. A legnépszerűbb ilyen szoftver a Pwnage Tool, ami egy módosított operációs rendszert telepít az iPhone-ra így azután bármilyen alkalmazást telepíthetünk a telefonra.

Az EFF vélekedése szerint a Szerzői Jogi Irodának (Copyright Office) kivételt kellene tennie ez esetben, mivel a "bütykölés, barkácsolás (hackelés) kultúrája az innovációs gazdaságunk fontos része".

Az Apple azonban hajthatatlan, ami bizonyos szempontból érthető is, mivel a hatalmas profitot generáló App Store így ki tudják kerülni a felhasználók. Ezen a héten például arról értekeztek az iPhone-fejlesztők, hogy csak olyan szoftvereket írnának amik "fel-nem-tört" iPhone-okon működnének.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward