Apple: az autó a sofőrhöz állítja magát vezetés előtt

Az Apple egy meglehetősen érdekes, és egyben nagyon ötletes technológiát védetett le, ami megkönnyíti a mindennapokat az autózásban, de az élet más területein is - ha a későbbiekben elkezdik szélesebb körben is alkalmazni.

Apple: az autó a sofőrhöz állítja magát vezetés előtt

Az Apple legújabb szabadalma az autósokra koncentrál, közülük is azokra, akik sokat váltogatják az autókat: itt vagy azokra kell gondolni, akik céges személygépjármű flottát használnak és sosem ugyanaz az autó kerül hozzájuk, vagy azokra, akik sűrűn veszik igénybe az autókölcsönzők szolgáltatásait. Persze a technológia akkor is jól jön, ha alkalmai jelleggel kérünk kölcsön vagy adunk kölcsön autót.

Beszállás után mindent automatikusan beállít a rendszer

Egy-egy ilyen akció alkalmával elég sok időt szokott elvenni indulás előtt az a rutin, amelynek keretén belül a sofőr saját igényeinek megfelelően beállítja a különböző dolgokat: az ülés magasságát és távolságát, az oldalsó visszapillantó tükröket, a középső visszapillantó tükröt, illetve a kormány magasságát és távolságát. Az Apple szabadalma ezt a rituálét segít elkerülni, méghozzá úgy, hogy egy szabványos rendszer keretén belül az okostelefon és az autó fedélzeti számítógépe képes egymással kommunikálni, így az okostelefonon futó app megoszthatja a vezető által igényelt beállításokat a fedélzeti számítógéppel, amely azokat azonnal alkalmazza is. Így gyakorlatilag beülés után automatikusan beáll minden a megszokott pozícióba, az adott sofőr paramétereinek és igényeinek megfelelően. Persze ehhez az kell majd, hogy az adott autóban az említett dolgok motorosan állíthatóak legyenek, ami manapság egyre kevésbé probléma, legalábbis a drágább autóknál. A középső visszapillantó tükör problémát jelenthet, de mire a szabvány alkalmazása megkezdődik, addigra valószínűleg ez is motoros lesz a legtöbb autóban - itt elsősorban ismét csak a drágább, jellemzően prémiumkategóriás modellekre kell gondolni, nem a "szuperolcsó", kifejezetten fapados autókra, amelyeknél még az elektromos ablakemelőt is szeretik kispórolni a hátsó ajtókból, a motoros ülés- és kormányállítás pedig elérhetetlen álom.

A rendszer tehát - amennyiben az autógyártók felkarolják - szabványos keretek között több autómárka típusaiban is megtalálható lesz a nem is oly távoli jövőben, de hogy melyek lesznek ezek, és a rendszer pontosan mikortól lesz elérhető, az egyelőre nem tisztázott.

A találmány nem csak autókban jó

Az Apple szakemberei persze nem csak a gépjárművek esetében gondolják úgy, hogy a technológia kifejezetten hasznos lehet, hanem egyéb területeken is - például hotelszobákban. A sokat utazó emberek - jellemzően az üzletemberek - eltárolhatják kedvenc szoba-beállításaikat az okostelefonon futó alkalmazásban, így egy hotelszobába lépve - amely fel van vértezve a technológia támogatásához szükséges infrastruktúrával - azonnal a kívánt hőmérséklet- és fényviszonyokat állítja be a rendszer, sőt, a televíziózási szokásokhoz is idomul, így a kedvenc TV csatornákat az igényeknek megfelelően teszi elérhetővé. A technológia további előnye, hogy az eltérő mértékegységeket alkalmazó térségekben a rendszer automatikusan átszámolja az eltárolt adatokat az adott térségnek megfelelő mértékegységbe, majd az infrastruktúra ennek megfelelően alkalmazza is azokat - legyen szó hotelszobáról vagy akár autóról. Egyszóval a maximális kényelem garantált.

A fentebb említett eljárás egyébként minden bizonnyal iPhone-hoz, illetve egy rajta futó alkalmazáshoz kapcsolódik majd, de a megvalósítás pontos technikai részletei egyelőre nem publikusak, mint ahogy az sem, hogy mikortól válik elérhetővé az újítás (ha elérhetővé válik).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward