Apple App Store: 1,5 milliárd letöltés

Ugyan nem a világ vezető mobilgyártója az Apple, Steve Jobs elégedett az eddig eladott mobil szoftverek számával.

Apple App Store: 1,5 milliárd letöltés

Ugyan nem a világ vezető mobilgyártója az Apple, Steve Jobs mégis elégedett lehet az eddig eladott mobil szoftverek számával.

Az Apple a napokban jelentette be, hogy az egy éve útjára indított App Store számlálója 1,5 milliárdot ért el, azaz összesen ennyi alkalmazást töltöttek le iPhone-ra és iPod Touch-ra. "Az App Store-hoz méretben és minőségben hozzáfoghatót még nem láthatott a szegmens." közölte Steve Jobs egy sajtóközleményben. "Másfél milliárdnyi letöltött szoftverrel nagyon nehéz lesz a konkurenseknek utólérni minket."

Valóban, a letöltések és vásárlások száma folyamatosan növekszik. A bolt idén áprilisban, 9 hónapos működés alatt érte el az 1 milliárdos küszöböt, három hónap múlva pedig további 500 millióval növekedett ez a szám. Az Apple a kimagasló eredmény mellett további számokat is közölt, mely szerint mintegy 100000 fejlesztőnek köszönhetően körülbelül 65000 alkalmazás tölthető le az App Store-ból, valamint eddig hozzávetőleg 40 millió iPhone-t és iPod Touch-t adtak el a nemrég bemutatott iPhone 3G S-sel együtt.

Az Apple jelenlegi sikere nagyrészt annak tudható be, hogy megpróbálta magához csalogatni a fejlesztőket, ugyanis egyre nagyobb konkurencia jelenik meg az online mobilszoftver-boltok piacán. Az Apple-rekord bejelentéssel egyidőben közölte a Verizon, hogy hasonló üzletet szeretne kialakítani a telefonok számára. A mobilgyártó Nokiának, RIM-nek és Palm-nak is van már hasonló platformja, melyeken lehetőség van alkalmazások letöltésére, megvásárlására.

Azonban az App Store-nak nagy sikere ellenére is számos problémával kell szembenéznie. Sok fejlesztőt összezavarnak a gyakran bizonytalan, kétértelmű szabályok, melyekkel az alkalmazások létrehozását kívánja vezérelni, kontrollálni az Apple. Például az MLB At Bat nevezetű szoftver, mely élő baseball meccseket közvetít az AT&T 3G-hálózatáról megkapta a jóváhagyást az Apple-től, a hasonló funkciójú, tv-streamelő SlingPlayer Mobile pedig nem használhatja a 3G-t, csak a WiFi-t.

A szoftverfejlesztők arra is panaszkodnak, hogy az Apple-től nem kapnak választ, hogy miért tiltotta meg egy-egy szoftver közzétételét az App Store-ban. Még a júniusi Worldwide Developers Conference-n sem óhajtott válaszolni az alkalmazás-publikációval kapcsolatban a vállalat, hanem átirányította a kérdezőket a weboldalára. Azonban ennek ellenére nem hagyják abba tevékenységüket a programozók, ugyanis - ahogy azt a mai hír is egyértelműen mutatja - jelenleg ez az egyik legéletképesebb lehetőség számukra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward