Apollo Lake SoC került az ASRock legújabb alaplapjaira

A passzív hűtésű SoC mellé elég jó felszereltség társul, így már csak kellően agresszív árazásra lesz szükség a sikerhez.

Apollo Lake SoC került az ASRock legújabb alaplapjaira

Az ASRock nem kevesebb, mint ötféle új alaplapot mutatott be, amelyek mindannyian az Apollo Lake platform köré épülnek, a rajtuk található SoC egység hűtését pedig passzív hűtőborda végzi. Az öt újonc közül hárman Mini-ITX formátumúak, a maradék kettő pedig microATX méretben érkezik.

Az újdonságok kiválóan alkalmasak lehetnek kis teljesítményt és alacsony fogyasztás igénylő feladatokra, így főként költséghatékony asztali számítógép építésére használhatóak. A különböző SoC egységek mellé minden esetben DDR3-as rendszermemória társul, noha az Apollo Lake SoC egységek DDR4-es memóriatámogatással is rendelkeznek. Ez költséghatékonysági szempontból nem probléma, de az iGPU teljesítményére már gyakorolhat némi negatív hatást. A rendszermemória a Mini-ITX modelleken So-DIMM, a microATX alaplapokon pedig normál DIMM foglalatokban kaphat helyet, méghozzá maximum 2 x 8 GB-os kiszerelésben.

Az adattárolókat a platform sajátosságai miatt jellemzően csak két darab SATA 6 Gbps-os port fogadja, de egyes modelleken két extra SATA 6 Gbps-os porthoz is juthatunk, hála az ASMedia ASM1061-es vezérlő jelenlétének. Mindegyik új alaplapon található legalább egy PCIe bővítőhely, egyes példányokon pedig PCI Express 2.0 x16-os slotot is láthatunk, igaz, az csak x1-es valós sávszélességgel dolgozhat – a J3355B kivétel, nála ugyanis x2-es sávszélességgel dübörög a PCI Express 2.0 x16-os slot. Gigabites Ethernet vezérlőt és HD Audió vezérlőt ugyancsak mindegyik modell kapott, sőt, egyes esetekben M.2-es bővítőhely is rendelkezésre áll, ám az csak WiFi kártyát fogad, adattárolókat nem – de ez aligha meglepő, hiszen M.2-2230-as megoldásról van szó.

Az új alaplapok legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázat összesíti:

A 10 wattos TDP kerettel rendelkező SoC egységeket passzív hűtőborda hűti, aminek mindenképpen szüksége van némi légáramlásra a hatékony működéshez, így érdemes legalább egy rendszerhűtő ventilátorral ellátni az adott számítógépházat, ha lehet.

Az új alaplapok rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, várható ajánlott végfelhasználói áraikat azonban egyelőre nem közölte az ASRock.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward