Androidos navigátort mutatott be a WayteQ

Az x995 abszolút megfizethetőnek ígérkezik, sőt mi több, a 3D Sygic térképpel együtt is kifejezetten kedvező vétel lesz.

Androidos navigátort mutatott be a WayteQ

A WayteQ szeptember elején már leleplezett egy GPS vevőt, akkor az x985BT került reflektorfénybe, ami az x980BT modell leváltására szolgált. Most viszont már egy teljesen új termékkel ismerkedhetünk meg a hazai forgalmazónak köszönhetően, ami az x995 azonosítóval lett ellátva.

A vállalat legújabb navigációs eszköze igazán különleges darab lett, ami a szoftveres oldalának köszönhető. A WayteQ x995-ön nem éppen a megszokott Windows CE operációs rendszer fut, helyette az Androidnak ad otthont. A KitKattel (4.4) került bevetésre, ami ugyan nem a legfrissebb verzió, ám ez jelen esetben nem akkora probléma, hiszen a hagyományos GPS vevőkkel szemben így is sokkal komolyabb lehetőségeket ad a felhasználók kezébe. Jelen vannak rajta a Google szolgáltatások, és bármilyen applikáció telepíthető rá. A tervezés során szerencsére nem feledkeztek meg arról, hogy milyen célt szolgál majd a készülék, ennek megfelelően egy kifejezetten magas fényerejű megjelenítő került az előlapra, ami igazán erős napsütésben is jól olvasható lesz. A panel IPS technológiát használ, 5 hüvelykes a képátlója, a felbontása pedig mindössze 800 x 480 pixeles. A részletgazdagsága miatt vélhetően senki nem fogja dicsérni, de „munka közben” távol van a felhasználótól, szóval ilyenkor ez egyáltalán nem zavaró tényező. Kapacitív és multitouch támogatással jön, így minden pillanatban kényelmesen lehet majd vezérelni kézzel is.

Egyedi felület a különleges igényhez szabva.

A MediaTek egyik egészen jó multimédiás képességekkel rendelkező, de kedvező áron kínált lapkája található benne. Az MT8127-ről van szó, mely már egy Mali-450 MP4 IGP-t rejt a négy Cortex-A7 processzormag mellett – ezek 1,3 GHz-es frekvenciáig skálázódhatnak, ha minden erejüket mozgósítani kell. A rendszermemória 1 GB-os méretben képviselteti magát, a háttértár pedig 8 GB-tal szolgál – ebből kb. 4 GB az, ami szabad az adatok előtt, a többi a programoknak és a rendszernek van fenntartva. Van lehetőség a bővítésére, microSD kártya befogadására képes, ami legfeljebb 32 GB-os lehet. A kapcsolati képességei is jobbak a megszokottnál. Egy navigációs készüléknél – főleg ebben az árkategóriában – elég ritka látvány a Wi-Fi (Miracast támogatással), márpedig a WayteQ x995 fedélzetéről ez sem hiányzik, így akár internetezni is lehet róla, és ennek köszönhetően az androidos applikációk is tudják frissíteni magukat, illetve az információikat. Van a kelléktárában Bluetooth modul, mellyel más forrásokra továbbítható a hangja, illetve FM transzmitter is, ezt kihasználva a fedélzeti rádión keresztül könnyedén ki tudja hangosítani magát bármilyen autóban. A GPS egység is a MediaTektől származik, az MT6627 felel benne a helymeghatározásért.

Az x995 rendelkezik beépített mikrofonnal, így nemcsak a kütyü utasíthatja a felhasználóját a vezetés során, hanem fordítva is megtörténhet ez. Direkt nagyteljesítményű mikrofon került bele, hogy menet közben is megértsen minden hangutasítást az eszköz, ne legyen gondja a zajjal. Arra sajnos nem derült fény, hogy számokban kifejezve milyen lesz az üzemideje, és az akkumulátor kapacitását sem hozta nyilvánosságra a WayteQ. A vállalat hivatalos közleménye alapján egyébként izmos telepről beszélhetünk, és az üzemideje is hosszú lehet. Remélhetőleg a vállalat újdonsága valóban jól fog teljesíteni, és akkor még túrázásnál is jó szolgálatot tehet, nem kizárólag autóba szerelve veheti hasznát a majdani vásárló. A masina 132 x 84 x 12 milliméteres és 154 grammot nyom.

A WayteQ x995 árazása meglehetősen érdekesen alakul majd. Maga a szerkezet drágább mint az x985BT, ami igazából egyáltalán nem meglepetés, az viszont már igen, hogy a térképpel együtt sokkal olcsóbb a társánál. A 45 országra kiterjedő Sygic 3D teljes EU csomag élettartamra szóló térképfrissítéssel mindössze 5000 forintos felárat jelent, így míg az eszköz magában 25 ezret, térképpel is csak 30 ezer forintot kóstál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward