Android Wear: újdonságokban szegény hónapok jöhetnek?

Friss információk szerint több nagy gyártó is hanyagolni fogja már idén az Android Wear rendszerű viselhető kiegészítőket.

Android Wear: újdonságokban szegény hónapok jöhetnek?

Érdekes jelentéssel állt elő a napokban a CNET. A szaklap elmondása szerint, bár még messze az év vége, a legjelentősebb Android Wear operációs rendszert pártoló okosóra-gyártók már nem fognak idén újdonsággal előrukkolni.

A CNET információi szerint sem az LG Electronics, sem a Huawei, sem pedig a Lenovo zászlaja alatt tevékenykedő Moto nem mutat már be 2016-ban új Android Weart futtató készüléket. Legközelebb csak jövőre várható az említettektől igazán sokoldalú viselhető kiegészítő, szóval ők gyakorlatilag kisakkozzák a teljes idei évet valódi újdonság nélkül.

LG Watch Urbane 2nd Edition LTE

Miről is van szó? Nos, az, hogy idén a fent említettek már nem mutatnak be friss Android Wear órát, gyakorlatilag azt jelenti, hogy 2016-ban egyáltalán nem állnak elő valódi újdonsággal. Az LG Electronics például már hagyja a piacon a Watch Urbane 2nd Edition LTE modellt, ami eredetileg ugye még tavaly novemberben került reflektorfénybe, és csak újra bemutatkozott márciusban. A Huawei esetében sem sokkal jobb a helyzet, ők a Watch Elegant és Jewel okosórákkal várják az év végét. Ezek ugyan idén, a CES alkalmával kerültek elő, de valójában nem lehet őket teljesen új megoldásoknak tekinteni, mivel csak a Huawei Watch átalakításából jöttek létre, hogy a hölgyek szemében is vonzónak tűnjön a Watch. A Motorola részéről pedig továbbra is a második generációs Moto 360-nak kell állnia a sarat, illetve a Moto 360 Sport néven futó társának, mely a sportolók számára lett kialakítva. Eredetileg egyébként a Lenovo azt tervezte, hogy az IFA alkalmával jöhet a harmadik generációs Moto 360, de erre végül nem került sor – és idén úgy tűnik, hogy már nem is fog befutni.

A második generációs Moto 360 és a Moto 360 Sport

A CNET arra is kitért, hogy miért alakulnak így a következő hónapok. Az LG részéről Ken Hong szóvivő azt mondta, vállalata kivár, látni szeretnék az újabb lépések előtt, hogyan alakulnak a piaci igények. A Motonál a celluláris kapcsolati lehetőségen (vélhetően az LTE modem integrációjára kell itt gondolni) dolgoznak a szakemberek, és a terveik szerint kompromisszum nélkül akarják nyújtani ezt az opciót, ami talán nehezebbnek ígérkezik, mint azt korábban gondolták. A Huawei pedig állítólag arra vár, hogy a különböző komponensek kisebb méretűre zsugorodjanak, és ezáltal jobb okosórák születhessenek, mint a mostaniak.

Huawei Watch Elegant és Jewel

Az, hogy a nagy gyártók részéről így jött ki a lépés, leginkább azért fájó, mert a konkurensek meglehetősen erős alternatívákkal rukkoltak elő az elmúlt hetekben, és az ünnepi szezon még csak most következik, ekkor pedig egészen biztos, hogy jelentősen felpörögnek az eladások. Így a tizenes Samsung Gear S3 két variánsa, és a szintén két kivitelben készülő Apple Watch Searies 2 előtt nagyjából szabad lesz a pálya.

És ha már az Android Wearnél, valamint az újdonságoknál tartunk, akkor arra azért még érdemes kitérni, hogy a márciusban bemutatott Nixon Mission végre kereskedelmi forgalomba fog kerülni. A Mission érdekessége az, hogy kifejezetten strapabíró testet öltött, szóval azoknak a felhasználóknak lehet igazán jó opció, akik sokat sportolnak, és azon belül is talán az extrémsportok vonalát képviselik inkább.

A Mission meglehetősen régen állt a kamerák kereszttüzébe, így érdemes felemlegetni, hogy miről is van itt szó. Az érkező okosóra esetében a legfontosabb, hogy az Android Wear operációs rendszer teljesít rajta szolgálatot, így a funkcionalitásra és a sokoldalúságra biztosan nem lehet majd panasza a vásárlóknak. Az eszköz kijelzőjéről korábban csak annyi derült ki, hogy AMOLED technológiát használ, most viszont már azt is tudjuk, hogy 400 x 400 képpontos felbontással fog dolgozni, így egészen lenyűgöző látványt nyújt majd a csuklóra szegezve – ehhez tartozik egy környezeti fénymérő is. Ez a készülék már a Qualcomm első okosórás platformját, a Snapdragon Wear 2100-at vonultatja fel, ami négy 1,2 GHz-es frekvencián dolgozó Cortex-A7 magot, valamint egy Adreno 305 IGP-t vetít előre. Van a Mission kelléktárában GPS vevő, hőmérő, magasságmérő, barométer, páratartalom érzékelő és egy sor mozgási szenzor is. Azonban nincs pulzusmérő, NFC chip és hangszóró sem, szóval telefonálásra biztosan nem alkalmas önmagában.

A Nixon Mission az eredeti terveknek megfelelően 400 dollárba fog kerülni, tehát nem lesz egy olcsó darab. A vállalat igazán széles testreszabhatósági lehetőséget biztosít, így gyakorlatilag bárki megtalálhatja majd a számára legtetszetősebb összeállítást a kínálatban, amit 24 különböző színkombináció alkot. Szóval, ha a nagyobb gyártók nem is kényeztetik majd el Android Wear eszközökkel az ünnepi szezonban az érdeklődőket, azért nem kell teljesen eseménytelen hónapokról beszélni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward