Android L-re frissít az Nvidia (is)

A HTC után az Nvidia is elárulta, hogy biztosan frissíteni fognak. Az Nvidiánál a Tegra Note 7 tablet sorsa volt kérdéses mostanáig.

Android L-re frissít az Nvidia (is)

Egy új Android operációs rendszer érkezésekor mindig felmerül: vajon megkapja majd egy-egy készülék a rengeteg újítással járó frissítést? Nos, ez a kérdés jó esetben már előzetesen megválaszolásra kerül, ahogy ez most történt az Nvidia Tegra Note 7-nél is.

A Tegra Note 7 bemutatására tavaly november 19-én került sor, vagyis abszolút nem egy öreg masináról beszélhetünk. Az Nvidiának az a célja ezzel a megoldással, hogy minél nagyobb népszerűséget tudjon „kiharcolni” a Tegra 4 SoC számára, tehát ennek a lapkának a tiszteletére készült a referencia tablet. A zöldek létrehozták a gépezetet – ami egyébként tényleg nagyon jól sikerült –, viszont a forgalmazással nem szerettek volna foglalatoskodni, ezért ezt meghagyták az érdeklődő partnereknek. (Az Nvidia részéről ez volt a legjobb, ha nem az egyetlen járható út, hiszen nekik nincs terjesztői hálózatuk.) A Tegra Note 7 ebből fakadóan olyan vállalatok márkajelzésével található meg a boltok polcain, mint az EVGA, a Gigabyte, a Zotac vagy a Hewlett-Packard.

Jó hír azonban, hogy az Nvidia központilag dolgozik a táblagép szoftveres oldalán, így a legfrissebb Android minél hamarabb megjelenhet mindegyiken, tehát a támogatás oroszlánrészét magukra vállalták. Az Android L-el nagyon sok érdekes változásra lehet számítani. A felhasználói felület például a Material Design jegyében újul meg, és az eddiginél is egyszerűbb vonalvezetésű lesz. Az ART futtatókörnyezet, ami korábban csak kipróbálható volt, itt már teljes mellszélességgel van jelen, az Android Extension Pack pedig egy kiváló eszköztár a játékfejlesztők kezében, ami az OpenGL 3.1 ES API-t igyekszik kiegészíteni. De egészen figyelemre méltó a Project Volta is, mely a hosszabb üzemidő elérését próbálja majd elősegíteni.

Egészen szépen alakul az Android L előmenetele. Korábban a HTC kapcsán számolhattunk be arról, hogy máris tervezik az Android L-re való átállást, most pedig a zöldek jelezték, hogy a Tegra platform referencia táblagépére is érkezik az Android új kiadása. Idén egyébként már új stratégiát választott a Google az Android bevetésének tekintetében. Szerencsére 2014-ben a keresőóriás hosszabb időt ad a partnereknek az új rendszer optimalizálására, ami végeredményben több frissítést eredményezhet. Az Android L a korábbi kiadásokkal szemben a Google I/O során nem vált elérhetővé mindenki számára, de aki nem bírja kivárni a végleges kiadást, az már most is kipróbálhatja – tehát lényegében béta állapotban van a rendszer, és most folyik a tesztelése.

Az utolsó simítások elvégzését nem sietik el, mivel a jelenlegi információink alapján a megjelenésre csak októberben kerülhet sor. Ez azt jelenti a partnerek szempontjából, hogy már most belevághatnak a fejlesztésbe, de lényegében több hónapjuk van az átállásra úgy, hogy egyáltalán nem gyakorolnak rájuk nyomást a készüléktulajdonosok. Ilyen feltételek mellett a Google reményei szerint többen lesznek, akik bevállalják az átállást, így tovább csökkenhet az Android szegmentációja. Már az Android 4.4 KitKat gyors térhódításával is sokkal jobb képet fest a „töredezettség”, de a fentiek tükrében jövőkép még biztatóbb.

És ha már a Tegránál tartunk, érdemes számba venni a Tegra K1-nek (valószínűleg 64 bites) otthont adó Nvidia Shield konzol következő generációját is. Az első Shield még kézikonzol formában jelent meg a boltok polcain, az új szerkezet viszont már minden jel szerint egy táblagép vonalvezetésével bír. Az Nvidia tehát ötvözheti a Note 7 tabletet, valamint a Shield játékgépet. Mit tudunk eddig a Shield tabletről? A készülék minden bizonnyal 7,9 hüvelykes megjelenítőt kapott, a felbontása pedig 2048 x 1536 képpontos lesz. Két kamerára lehet számítani, előre egy 4.8, hátra pedig egy 7 megapixeles figyelhet. A rendszermemóriája 2 GB-os testet ölthet, a tárhely tekintetében meg 16 GB-tal szolgálhat. És a legfrissebb információk alapján – ami a GCF-től (Global Certification Forum) származik –, még 4G LTE támogatásról gondoskodó hálózati modem is lesz a fedélzetén, vagyis igencsak jó felszereltségre van kilátás. A Shield vélhetően július 22-én mutatkozik majd be, így még az Android 4.4 KitKat lesz rajta jelen, de a fentiek tükrében szinte biztosra vehető, hogy itt is érkezhet az Android L frissítés, mikor eljön az ideje.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward