Android Béta programot indított a Google

Mostantól bárki jelentkezhet bétatesztelőnek (megfelelő hardver birtokában), és nem kell az előzetesek telepítésével bajlódni.

Android Béta programot indított a Google

A Google elindította az Android Béta programot, aminek valószínűleg nagyon sok Nexus és Pixel tulajdonos örülni fog. Ennek keretében a jövőben teljesen egyszerűen lehet majd követni a legfrissebb előzetes kiadásokat is, úgy jönnek majd a telepítőcsomagok, mintha csak végleges, publikus szoftverekről lenne szó.

A Google régóta kínál előzeteseket az érkező Android kiadásokból, azonban ezeknek a feltelepítése általában már némi hozzáértést igényel a felhasználók részéről. Mikor kijött egy új előzetes verzió, akkor azt meg kellett keresni a Google ide vonatkozó oldalán, manuálisan le kellett tölteni a factory image-ként ismert telepítőfájlt, és fel kellett másolni az okostelefonra. Ha ez megvolt, akkor újra kellett indítani a készüléket, miközben belépett a felhasználó a bootloaderbe, és néha még a parancssor használata is elkerülhetetlen lépés volt. Valljuk be, hogy ezt a folyamatot valószínűleg még a Nexus és Pixel készülékek tulajdonosai is csak igen kicsi százalékban végezték el. Jól tudta a Google is, hogy ez a folyamat rettentően körülményes, és hiába biztosít tesztelési lehetőséget a referencia eszközökkel rendelkező embereknek, ilyenformán kevesen aknázzák ki ezt a lehetőséget, és így nem hatékony a rendszer. A fejlesztők alig lesznek előrébb például egy Nexus 6P vásárlásával, a Google pedig csak vajmi kevés külsős hibajelentéssel és tapasztalattal gazdagodik.

Android N előzetes kiadás a Nexus 6P-n.

Az Android Béta programot azért hozta létre a Google, hogy a fenti problémának egyszersmind véget vessen. Mostantól ugyanis, aki csatlakozik az Android Béta kezdeményezéshez, mindenféle akadály nélkül megkapja majd a legújabb előzetes Android kiadásokat. A frissítések OTA módon (Over-The-Air) fognak befutni, tehát még a vezetékelést is el lehet felejteni, és a telepítés folyamata éppen olyan egyszerű lesz, mintha csak egy publikus frissítésről lenne szó. (A Google annyit azért megemlít, hogy az adatokat érdemes a művelet megkezdése előtt menteni, a kellemetlen helyzetek elkerülése végett.) A felhasználók a Google Mail profiljuk használatával jelentkezhetnek az Android Béta programba, és egyebet nem is kell tenni, hiszen a rendszer automatikusan elvégez mindent. A friss előzetesek nagyon gyorsan jutnak majd el az érintettekhez, a Google elmondása szerint 24 órán belül mindenkinek megjelenik az erre vonatkozó értesítés az okostelefonján.

Ismerősnek hangzik ez a progam? Nos, igen, az Apple már régóta dolgozik így. A cupertinóiak minden támogatott készülékre kiküldik az készülő iOS operációs rendszert, amelynek a tulajdonosa belép az Apple Developer programba.

Az Android Beta program keretében értelemszerűen mindig azok a készülékek élveznek prioritást, amelyekre a következő generációs Android elsőként elérhető lesz. Jelen esetben az okostelefonokat figyelembe véve ilyen az aktuális Nexus 5X és Nexus 6P, illetve az Android 5.0-t elhozó Nexus 6, a táblagépek körében a Pixel C és a 4G LTE támogatással bíró Nexus 9 az érintett, és említést kell még tenni a Nexus Player multimédiás lejátszóról is. Az Android One-ról is szót ejt a Google, ezek a megfizethető árú masinák lennének, amelyek a keresőóriás támogatását élvezik, de itt még csak egyetlen mobil lett kiemelve (General Mobile 4G), és nem tudjuk, hogy mi a helyzet a többiekkel.

Ha valaki megfelelő készülékkel rendelkezik, és felkeltette az érdeklődését az Android Béta program, akkor nem kell mást tennie, mint ellátogatni a kezdeményezés honlapjára, ahol már most is várja a Google a lelkes feliratkozókat minden tudnivaló kíséretében. A Google felhívta arra a figyelmet, hogy ha valaki manuálisan „pakolja fel” például az Android N előzetes kiadását, akkor arra a készülékre az újonnan megjelenő frissítések nem fognak eljutni, nem kapja meg OTA módon a frissítéseket, hiába van benne az Android Bétában. Tehát a legutolsó publikus Androidnak kell fent lennie ahhoz, hogy valakihez rendben eljusson az első fejlesztői OTA frissítést.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward