Android 6.0 frissítést kapott a Galaxy S6 és az S6 Edge

A frissítés Európából indul és hamarosan felhasználók több tízmillióit fogja elérni. A terjedés tempója természetesen most is sok dologtól függ.

Android 6.0 frissítést kapott a Galaxy S6 és az S6 Edge

Hosszas várakozást követően a Samsung is elkészítette a tavaly bemutatott csúcsmodelljeire a legfrissebb Android operációs rendszert. A Marshmallow sok újdonságot nyújt, a Samsung pedig jó szokásához híven rátett még egy lapáttal a TouchWiz felhasználói felület révén.

Az Android 6.0 érkezésének először a lengyelországi Galaxy S6 és S6 Edge tulajdonosok örülhetnek, nekik már néhány nappal ezelőtt elkezdte terjeszteni a frissítést a Samsung. A Marshmallow érkezését már nagyon sokan várták az SGS6 és SGS6 Edge felhasználók körében, hiszen az LG például már novemberben meglépte a frissítést a G4 csúcsmodell esetében. Mikor elérhető az adott mobilon a frissítés, a rendszer azonnal jelezni fog mindenki számára, szóval ehhez nem kell semmit sem tenni.

Mint minden nagyobb frissítésnél, itt sem szabad türelmetlennek lennie a felhasználóknak. Idővel minden Galaxy S6 és Galaxy S6 Edge tulajdonos részesülhet majd az újdonságból, ám azt nehéz pontosan megmondani, hogy kihez pontosan mikor fog eljutni. Az Android 6.0 térnyerése függ attól, hogy melyik országról van szó, de attól még erősebben, hogy a szolgáltatók mennyire igyekeznek, hiszen a kártyás vagy előfizetéses konstrukcióban vett okostelefonok frissítése még a szolgáltatókon is átmegy.

Az Android 6.0 újdonságairól már sokszor szó esett, de érdemes ezeket gyorsan átfutni. A Google ennél a főverziónál különösen nagy hangsúlyt fektetett az energiahatékonyság növelésére, valamint a biztonság javítására. Megjelent a Doze funkció, ami a használaton kívüli okostelefont mélyalvó állapotba lépteti, és fontos az App Standby szerepe is, ami pedig egy-egy applikációt képes lekapcsolni, ha azt a felhasználó egyáltalán nem használja, de mégis folyamatosan fut a háttérben. A telefon tulajdonosa a programok telepítésekor meg tudja adni, hogy milyen adatokhoz férhet hozzá az alkalmazás, és már alapból támogatott az ujjlenyomat-olvasók használata. (Arról nem tudunk, hogy a Samsung a saját ujjlenyomat-olvasóinál változtatott-e valamin – tehát átvett-e a Google megoldását –, vagy maradt minden a régiben.) És említést kell még tenni a Now On Tapról, amely már kontextuális keresések végrehajtására szolgál a Marshmallow-ban, tehát a Google Now figyelembe fogja venni, hogy mit tevékenykedik a felhasználó a hangalapú keresés indításakor.

Az újítások sora nem ér véget az alapot adó Androidnál. A Samsung szakemberei is folyamatosan dolgoznak a TouchWiz felületen, ami szintén átesett néhány változtatáson, és az előre telepített alkalmazások száma is nőtt. Leginkább a Galaxy S6 Edge felhasználók örülhetnek majd a frissítésnek, ők ugyanis extrákat is fognak kapni. A lekerekített peremű kijelző sokkal több dologra lesz használható az Android 6.0 telepítését követően, mint korábban. Ami azonnal feltűnhet majd a tulajdonosoknak, hogy a szélső perem jelentősen növekedett, az eddigi 260 pixeles sáv már 550 képpont széles lehet. Ennek a módosításnak hála lényegesen több információval szolgálhat a telefon pereméről előhúzható felület. A jobb használhatóságért is sokat tett a Samsung – megjelent például a Quick tools –, ami el is kélt, mert rengeteg kritikát kapott azért az Edge kivitelű Galaxy S6 modell, hogy a szerény lehetőségek miatt nem rendelkezik valódi létjogosultsággal.

Mivel a Samsung az átfogó frissítést hibajavításokkal is megtoldotta, és a legfrissebb biztonsági frissítéseket is belecsempészte, így mindenképpen javallott a telepítése. Egy nagyobb adatcsomagra kell számítani, így a stabil internetkapcsolatról és a megfelelő töltöttségi szintről is érdemes előzetesen gondoskodni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward