Android 4.3 frissítést kapott a Galaxy S4

Az új Android a Samsung mérnökeinek köszönhetően az átlagosnál is több változást hoz az SGS életében.

Android 4.3 frissítést kapott a Galaxy S4

A Samsung zászlóshajója az elsők között kapta meg a legfrissebb Jelly Beant, amit a mérnökök a Google újdonságai mellett további extrákkal láttak el. A rendszer legújabb kiadása nem olyan jelentős, mint a korábbi verziók, de bőven indokolt lesz az újdonság telepítése a csúcs SGS-nél. Hogy miért? Nos, az az alábbiakból mindenki számára világossá fog válni.

Az Android 4.3-mal az SGS4 olyan újításokat kapott, mint az Open GL 3.0 API támogatás, és a gép immár az alacsony energiaigényű Bluetooth 4.0, valamint az ANT+ eszközökkel is együtt tud működni. A Bluetooth 4.0 LE támogatás alapvetően szükséges itt, hiszen ennek köszönhetően lehet kapcsolatot teremteni az új Galaxy Gear okosórával. Emellett a felhasználói fiókok esetében már korlátozások is kivethetőek lesznek (szülői felügyelet), a Google Now-ban pedig egy sor fontos, eddig nem látott kártya fog felbukkanni. Továbbá a DRM titkosítási eljárásnak köszönhetően lesznek bizonyos extra tartalmak, de ez már rajtunk is múlik majd. Elérhetővé válik majd például a Netflix, de ez sajnos hazánkban még nem aktuális.

A frissítést követően a készülék jobban fog bánni a rendszermemóriával, így az általános teljesítmény különösen akkor javulhat, ha több alkalmazással dolgozunk egyszerre. Érdekesség, hogy a színek reprodukálására is nagy figyelmet fordítottak, így a megjelenítő is szebb, elsősorban élesebb lesz. A jobb biztonságért a korábbinál fejlettebb Samsung KNOX fog felelni, a tranzakcióinkat pedig az előre telepített Samsung Wallet alkalmazással vezényelhetjük le. A frissítés során lecserélődik a Samsung böngésző, az új alapértelmezett applikáció már teljes képernyővel indít, és megváltozik a lapok megjelenése is egyebek mellett.

A mérnökök valamelyest a TouchWiz felhasználói felületén és ennek sebességén is dolgoztak, de hatalmas változásokkal nem fognak szembesülni a tulajdonosok. Néhány widget és parancsikon azért átdolgozásra került, továbbá megváltozott az alapértelmezett billentyűzet felülete, és kapunk olvasó módot, amit értelemszerűen arra optimalizáltak, hogy kellemesebb legyen az 5 colos Super AMOLED-en az olvasás – ez utóbbi csak néhány adott alkalmazásánál lesz használható. Végül a kamerát is új firmware-rel látták el, de ennél még nem tudni pontosan, hogy milyen újításokkal nézhetünk majd szembe.

Első körben nem minden Galaxy S4 tulajdonos öröme lehetett felhőtlen, de a vállalat hamarjában mindegyik variáns számára elérhetővé tette az új rendszert. Házon belül az elsőbbség az I9505 típusjelzésű modellé, tehát érdekes módon a Qualcomm chippel hajtott eszközöké volt, ám már a saját lapkájukkal felvértezett masina (I9500) esetében sem kell az Android 4.3 hiányába beletörődni. Az újdonság Németországból indul útnak, és OTA módon lesz a legbiztonságosabban telepíthető. A frissítést megelőzően gondoskodni kell a stabil és gyors internetkapcsolatról, valamint a megfelelő töltöttségi szintről (ezt kb. 50 %-ban szokta meghatározni a gyártó).

A dél-koreaiak az Android 4.3 frissítési ütemterv következő szakaszairól is ejtettek néhány szót. Legközelebb a Galaxy S III szoftveres oldalát fogják kezelésbe venni, aztán jöhet az előző Note. Ha minden a terv szerint halad, akkor az előző generációs zászlóshajó esetében a következő hónapban érkezik meg a legfrissebb Jelly Bean, a Galaxy Note II tulajdonosoknak pedig decemberig kell erre türelemmel várniuk. A nagyképű Samsung esetében állítólag az S Pen érintőceruza és a hozzá fűződő rengeteg optimalizálás vesz több időt igénybe az új Android elkészítésekor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward