AMD vs. Nvidia: 28 nm-en ki lesz az első?

A SemiAcurrate munkatársainak egyike, Charlie Demerijan egy meglehetősen érdekes találgatást tett közzé, amely azt taglalja, hogy a következő generációs videokártyák esetében vajon melyik gyártó termékei árasztják el a piacot: az AMD-é vagy az Nvidáé? Amennyiben a fejtegetésnek hihetünk - érdemes kellő távolságtartással kezelni - akkor előfordulhat, hogy az AMD 28 nm-es csíkszélességgel készülő Southern Islands GPU családja hamarabb megjelenik, mint az Nvidia 28 nm-es csíkszélességgel készülő, Kepler architektúra köré épülő megoldásai.

AMD vs. Nvidia: 28 nm-en ki lesz az első?

A SemiAcurrate munkatársainak egyike, Charlie Demerjian egy meglehetősen érdekes találgatást tett közzé, amely azt taglalja, hogy a következő generációs videokártyák esetében vajon melyik gyártó termékei árasztják el a piacot: az AMD-é vagy az Nvidáé? Amennyiben a fejtegetésnek hihetünk - érdemes kellő távolságtartással kezelni - akkor előfordulhat, hogy az AMD 28 nm-es csíkszélességgel készülő Southern Islands GPU családja hamarabb megjelenik, mint az Nvidia 28 nm-es csíkszélességgel készülő, Kepler architektúra köré épülő megoldásai.

Demerjian informátorai szerint az AMD már februárban elérte az úgynevezett "tape out" fázist a Southern Islands sorozatú GPU esetében, míg az Nvidia esetében erre a fázisra egészen júniusig kellett várni a Keplernél. Demerjian 7-8 hónapos időtartammal számol a "tape out" fázis és a termékek hivatalos megjelenése között, ennek értelmében pedig úgy tűnik, hogy a Southern Islands sorozatú GPU-kkal ellátott videokártyák már szeptemberben, az Nvidia Kepler alapú megoldásai pedig legkorábban a következő év februárjában mutatkozhatnak be.

Demerjian szerint a Southern Islands GPU tulajdonképpen egy biztonságra törekvő megoldás, ami a Cayman GPU alapjait használja, nem egy teljesen új architektúra köré épülő termék, szemben a Keplerrel, amely komoly előrelépés lehet a Fermi architektúrával szemben. A Kepler esetében a GPGPU alapú alkalmazásokon van a legfőbb hangsúly, ám a GPU energiamenedzsmentje még hagy némi kívánni valót maga után.

Amennyiben a fentiekre csak részben is lehet alapozni, akkor úgy tűnik, hogy a 28 nm-es csíkszélesség-váltás alkalmával ugyanaz megy majd végbe a videokártyák piacán, ami a DirectX 11-es megoldások esetében is történt. Az AMD anno 2009 végén bemutatta DirectX 11-es sorozatú termékeit, amelyek a Radeon HD 5000-es sorozatban foglaltak helyet, az Nvidia válaszára azonban egészen 2010 márciusáig kellett várni, amikor is bemutatkozott a nagyobb és ambiciózusabb Fermi GPU. Addigra az AMD már komplett DirectX 11-es termékpalettával volt jelen a piacon, ennek megfelelően pedig piaci részesedését is tudta növelni.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward