AMD: újabb veszteséges negyedév, változások jönnek

Az AMD ismét pirosban, azaz veszteségesen zárta a negyedévet, de a helyzet javítása már folyamatban van: néhány műveletet kiszervez a cég, így pénzhez jut.

AMD: újabb veszteséges negyedév, változások jönnek

Friss pénzügyi eredmények

Elkészült az AMD legfrissebb pénzügyi jelentése, ami ezúttal arról ad képet, hogyan teljesített a vállalat az éppen zajló pénzügyi év harmadik negyedévében. Az eredmény nem ad okot büszkeségre: az 1,06 milliárd dolláros teljes árbevételhez 158 millió dollárnyi működésből származó veszteség társult. Éves szinten 26%-os bevételcsökkenés mutatkozik, negyedéves szinten viszont 13%-os javulást láthatunk. A cég ezúttal raktárkészlet-értékcsökkenést is elkönyvelt, ami a régebbi generációs APU egységeiből álló, beragadt raktárkészletet érinti, értéke pedig 65 millió dollár.

A negyedéves szinten tapasztalható növekedés az AMD szerint annak köszönhető, hogy az egyedi SoC egységek jól fogytak, valamint az asztali processzor- és GPU eladások is erősek voltak a szezonális hatásoknak köszönhetően. Éves szinten nézve már nem teljesített ilyen jól a CPU és a GPU üzletág, ugyanis 26%-os csökkenést sikerült összehozni, hisz ezeken a területeken gyengébb volt a forgalom, mint egy éve.

Ha csak az említett üzletág komplett teljesítményére koncentrálunk, kiderül, hogy az egy évvel ezelőttihez képest 46%-kal csökkent az árbevétele, ami az AMD szerint a gyenge processzorforgalomnak köszönhető. A beágyazott rendszerekbe és szerverekbe szánt chipek forgalma éves szinten 2%-kal csökkent, ami szintén az alacsonyabb kereslet miatt következett be.

Az aktuális pénzügyi negyedév során negyedéves szinten 10%-os veszteségre készül fel a cég (+/-3%).

Kiszervezések várhatóak

Az AMD vezetősége a pénzügyi eredmények ismertetésekor arról is említést tett, milyen változások várhatóak a cég életében annak érdekében, hogy a működés hatékonyabb lehessen. A bejelentés értelmében az AMD és a Nantong Fujitsu Microeletronics közös vállalatot hoznak létre, amelybe az AMD kiszervezi egyes műveleteit/részlegeit.

A kiszervezés az összeszerelő, tesztelő, jelölő és csomagoló (ATMP) területeket érinti, beleértve két üzemegységet is – az egyik Malajzia területén, Penangban található, míg a másiknak Kína, azon belül is Suzhou ad helyet. A két üzemegységben összesen mintegy 1700 munkavállaló dolgozik. A kiszervezés eredményeként az NFME 371 millió dollárt fizet az AMD-nek, amiért cserébe az új közös vállalat 85%-os tulajdonrészét kapja meg, az AMD pedig a fennmaradó 15%-os részesedéssel gazdálkodhat. A tranzakció következtében egyetlen munkavállalót sem bocsátanak el.

A fenti bejelentés nagyon hasonlít arra az évekkel ezelőtt meghozott döntésre, amelynek értelmében az AMD gyárnélkülivé vált, hisz üzemeit eladta, így azok már a GlobalFoundries tulajdonában vannak. A friss lépés jóvoltából az AMD hamarosan még kisebb vállalat lesz, amely ezentúl chipjeinek összeszerelési és tesztelési feladatait is külsős partnerekkel végezteti.

A lépésnek két nagy előnye van: egyrészt az AMD tőkéhez jut, ami a további fejlesztésekhez nélkülözhetetlen, másrészt ezentúl akkor sem kell majd a vállalatnak egy olyan részleget önállóan fenntartania, amikor az üzem éppen üresjáratban ketyeg, mert nem fogynak jól a chipek.

A fenti kiszervezést a következő év első felében hajtják végre, amennyiben az illetékes hatóságok is jóváhagyják azt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward