AMD: új processzorok és frissített processzorhűtők érkeztek

Az AMD bejelentett három új Socket FM2+-os központi egységet, valamint frissítette egyes modellek processzorhűtőjét, árakat azonban nem emelt.

AMD: új processzorok és frissített processzorhűtők érkeztek

Az AMD az elmúlt hét folyamán egy virtuális sajtótájékoztatóra hívta az iparág szereplőit, amelyen több érdekességről is lehullott a lepel. Nem titkoltan reméltük, hogy szó esik majd a Zen architektúráról, illetve a köré épülő termékekről is, de mivel a tervezett év közepi rajt még messze van, így erre nem láttunk túl nagy esélyt – végül sajnos nem is a Zenről volt szó.

Elsőként az AMD Wraith Cooler tűnt fel a diákon, ami már ismerős lehet. Ez egy új processzorhűtő, ami a korábbi referencia megoldásokhoz képest 24%-kal nagyobb hőleadó felülettel gazdálkodik, légkeverője pedig nagyobb átmérővel és nagyobb lapátokkal bír, így 34%-kal több levegő megmozgatására képes. Komoly fegyvertény, hogy az AMD szerint a nagyobb hűtőteljesítményhez halkabb működés társul: az új processzorhűtő tipikus zajszintje egytizede a korábbi megoldásénak.

A Wraith processzorhűtő csak bizonyos AMD processzorokhoz lesz elérhető, ám ezeket a processzorokat könnyű lesz felismerni kereskedelmi forgalomban, mert dobozukon az új processzorhűtő neve és képe szerepel. Elsőként az FX 8370-es modellhez lesz elérhető az újdonság, méghozzá a régi, 199,99 dolláros áron. A referencia processzorhűtővel szerelt AMD FX 8370 szintén forgalomban marad, ára pedig 189,99 dollárra csökken.

Felül a 95 wattos, alul a 65 wattos processzorhűtő látható

Processzorhűtő fronton egyéb termékeknél is várható változás, ugyanis néhány AMD processzorhoz új, a korábbinál hatékonyabban és halkabban üzemelő processzorhűtőt mellékel majd a gyártó. Ezek az új processzorhűtők négy korábbi modell dobozába kerülnek be, valamint a ma bemutatott három újdonság közül kettőhöz is járni fognak – ezeket mindjárt megnézzük egy kicsit közelebbről. A processzorhűtő lecserélése nem emeli meg a megszokott végfelhasználói árat, azaz a vásárlók nagyobb hozzáadott értéket kaphatnak.

Szó esett még a frissített alaplapokról is, amelyek még ebben a negyedévben eláraszthatják az üzletek polcait. Ezeken a deszkákon USB 3.1 Type-C port és/vagy M.2-es csatoló is jelen lesz, így a régi platform modernebb köntösben is választható lesz. De igazából ez sem újdonság, hisz korábban már megírtuk.

Ezzel el is érkeztünk a három új processzorhoz, amelyek szintén tiszteletüket tették a virtuális sajtótájékoztató alkalmával. A három újdonság mindegyike a Socket FM2+-os processzorfoglalatba illeszkedik, ám közülük csak ketten rendelkeznek aktív iGPU-val, a harmadik, Athlon sorozatú processzorhoz már külön dedikált videokártyát kell társítani – és szem előtt kell tartani, hogy 16 helyett csak 8 PCIe sáv áll a videokártya rendelkezésére.

Az iGPU-val ellátott modellek között az A10-7860K-t és az A6-7470K-t találjuk, amelyek közül előbbi kettő, utóbbi pedig egy Steamroller modullal rendelkezik. Mind a négymagos, mind pedig a kétmagos APU 65 wattos TDP-vel gazdálkodik, de csak a négymagoshoz jár az új, 95 wattos TDP-ig alkalmazható hűtő. A harmadik újdonság, vagyis az Athlon X4 845 Steamroller helyett már Excavator processzormagokkal gazdálkodik, TDP-je pedig szintén 65 watt, viszont ez a modell is megkapta az új, 95 wattos TDP-ig használható processzorhűtőt. Az erősebb CPU hűtő nem csak halkabb működést garantál, de a tuningpotenciálra is jótékonyan hathat.

A Socket FM2+ processzorfoglalatba illeszkedő újdonságok mostantól érhetőek el kereskedelmi forgalomban, valamint azok a processzorok is mostantól kaphatóak, amelyekhez már az új, frissített processzorhűtők járnak.

Hivatalos listaárak:

•AMD FX™ 8370 Wraith - 199,99 amerikai dollár

•AMD FX™ 8370 - 189,99 amerikai dollár

•AMD A10-7860K - 117,99 amerikai dollár

•AMD A8-7670K - 105,99 amerikai dollár

•AMD A8-7650K - 95,99 amerikai dollár

•AMD Athlon™ X4 870K - 89,99 amerikai dollár

•AMD Athlon™ X4 860K - 79,99 amerikai dollár

•AMD Athlon™ X4 845 - 69,99 amerikai dollár

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward