AMD: RAMDisk-et mindenkinek!

Az AMD egy promóció keretén belül +2 GB-nyi ingyenes RAMDisk tárhely létrehozására ad lehetőséget.

AMD: RAMDisk-et mindenkinek!

A nagymennyiségű rendszermemória előnyös hatásait hamar lehet érezni, ugyanis a rendszer jóval rugalmasabbá válik. A 8 GB-os kétcsatornás DDR3-as memóriacsomagokat rendkívül kedvező áron lehet megvásárolni, de manapság már a 16 GB-nyi rendszermemória sem kirívó dolog. A rendelkezésre álló extra memóriát igazság szerint az esetek többségében nem tudjuk maradéktalanul igénybe venni, de azért megpróbálhatjuk minél hatékonyabban kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket – például használhatjuk RAMDisk készítéséhez.

A RAMDisk sokszor nagyon jó szolgálatot tehet, hiszen úgy viselkedik, mint ha egy szupergyorsan írható/olvasható partíció lenne, így gyorsítótárként több alkalmazáshoz is remekül használható. A RAMDisk hátránya, hogy a rendszermemóriát használja tárhelyként, ami illékony memóriatípusnak minősül, azaz tartalma megsemmisül, ha a stabil áramellátás megszűnik – például újraindítás vagy áramszünet alkalmával. Ennek a problémának a kivédésére a szoftverek általában képfájlt készítenek a RAMDisk tartalmáról a rendszer merevlemezére vagy SSD meghajtójára, így a fent említett probléma kiküszöbölhető.

Az AMD nemrégiben együttműködésbe lépett a Dataram illetékeseivel, így a Dataram RAMDisk alkalmazása most már az AMD kínálatában is jelen van, igaz Radeon RAMDisk néven.

A szoftver ingyenes változata akkor, ha rendszerünk nem tartalmaz Radeon márkajelzésű rendszermemóriát, ugyanazon feltételek mellett üzemel, mint a Dataram kínálatában található kiadás. Az Intel vagy AMD processzorral ellátott konfigurációk esetében az alkalmazás ingyenes kiaadásában maximum 4 GB-nyi rendszermemóriát foghatunk be RAMDisk létrehozásához, de ha az adott konfigurációban Radeon rendszermemória lapul, akkor ez a limit 6 GB-ra tolódik ki. Az AMD által kínált kiadás lényegében csak ennyivel kínál többet a Dataram szoftverénél.

A Dataram RAMDisk alkalmazásának Xtreme változata az AMD-nél is 19 dollárba kerül, de már Radeon RAMDisk Xtreme név alatt fut. Ezzel a szoftverrel megfelelő mennyiségű rendszermemória rendelkezésre állása esetén akár 64 GB-os RAMDisk tárhely is létrehozható – ehhez nem kötelező Radeon márkájú rendszermemóriát vagy AMD processzort alkalmazni, elég csak az említett szoftvert megvenni.

Az alkalmazásban beállítható, hogy a RAMDisk tartalmáról milyen időközönként készüljön biztonsági mentés, sőt, a tárhely tartalmát a PC leállítása előtt is menti a szoftver. Aki kedvet kapott a Radeon RAMDisk alkalmazás kipróbálásához, innen letöltheti azt. Persze emellett a Dataram weboldaláról is be lehet szerezni a szoftvert, méghozzá azonos árak és azonos licencfeltételek mellett.

A Radeon márkájú memóriamodulok vásárlói egy évig élhetnek a speciális promóció nyújtotta előnnyel, ami jól jöhet mindazok számára, akiknek számít a +2 GB-nyi ingyenes RAMDisk tárhely.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward