AMD Radeon R9 390X: új királyt köszönthetünk?

A GeForce GTX Titan X ellen induló egy GPU-s csúcskártya mintegy 50-60%-kal lesz gyorsabb az R9 290X-nél, ami nem hangzik rosszul.

AMD Radeon R9 390X: új királyt köszönthetünk?

Az AMD a friss beszámolók szerint néhány órával ezelőtt egy prezentációt tartott AIB partnereinek, amelynek fotói valahogy kikerültek az internetre – ezek a fotók pedig meglehetősen hiteleseknek tűnnek, már amennyire ez jelenleg megítélhető. Ha a lentebb látható számok valósak, és tényleg a Radeon R9 390X WCE (Water-Cooled Edition) teljesítményét ábrázolják, az az Nvidia szempontjából nem túl örömteli hír, hiszen a jelek szerint van félnivalója a cég új egy GPU-s csúcskártyájának, a GeForce GTX Titan X-nek, amelyről éppen tegnap érkeztek friss infók.

A diák alapján úgy tűnik, az R9 390X valóban 4096 stream egységgel rendelkezik majd, ahogy azt a korábbi pletykák is állították, ezek a stream egységek pedig a Graphics Core Next architektúra egy frissebb változatára támaszkodnak. A GPU magórajele egészen 1050 MHz-ig emelkedhet, maga a videokártya pedig rögtön kétféle változatban is elérhető lesz. Az alapmodell léghűtést kap, de érkezik egy WCE változat is, amely folyadékhűtésének köszönhetően bestiális teljesítménnyel ajándékozhatja meg tulajdonosát.

Fedélzeti memória tekintetében igazi különlegességgel lesz dolgunk, mivel az AMD elsőként vág neki a HBM memória technológia alkalmazásának – korábban a vállalat GDDR5 fronton is úttörő volt, a Radeon HD 4870-nel. Az R9 390X esetében 4096-bites HBM memória-adatsín áll rendelkezésre, amelyhez összesen maximum 8 GB-nyi fedélzeti memória kapcsolódhat. A memórialapkák 1,25 GHz-es órajelen ketyeghetnek, a memória-sávszélesség így sokkal nagyobb lehet, mint az R9 290X esetében, ahol az 512-bites memória-adatsín végén 5 GHz-es GDDR5-ös fedélzeti memória lógott. A tápellátásról a PCI Express 3.0 x16-os slot mellette ezúttal is egy darab hattűs és egy darab nyolctűs PCIe tápkábellel kell majd gondoskodni – csak úgy, ahogy az előző generációnál.

Az AMD belsős tesztjei szerint a Radeon R9 390X 50-60%-kal lesz gyorsabb az R9 290X-nél 4K UHD felbontás esetén Far Cry 4, Tomb Raider, Alien Isolation és Battlefield 4 alatt.

Ezek után kíváncsian várjuk, hogyan alakul az R9 390X GeForce GTX Titan X-hez viszonyított teljesítménye. Remélhetőleg rövidesen kiderül (bár ha igazak a múltkori, a megjelenés csúszásáról szóló pletykák, akkor sajnos júniusig kell várjunk).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward