AMD processzort kap a következő Microsoft Surface?

Úgy tűnik, a Microsoft megelégelte az Intel bukdácsolását, így másik partner után néz a Surface sorozat esetében.

AMD processzort kap a következő Microsoft Surface?

A Microsoft Surface sorozatában jövőre hatalmas változásra számíthatunk, már amennyiben hihetünk a legfrissebb pletyka állításainak. Brad Sams, aki a Beneath a Surface című könyv szerzője, és egyébként elég jól képben van a Microsoft belsős történéseivel, arról számolt be, hogy 2019 végén egy új, AMD Picasso APU egységgel szerelt Microsoft Surface jelenhet meg. Hogy mégis miért váltana Intel processzorról AMD-re a Microsoft? Elsősorban azért, mert az Intel régóta csúszik a 10 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok kiadásával, ez pedig óriási terhet ró a 14 nm-es processzorok gyártására, plusz a fejlődési lehetőségeket is erősen bekorlátozza.

Érdekesség, hogy augusztusban egy másik forrás, a Microsoft belsős ügyeit elég jól ismerő Paul Thurrott már rávilágított, a Microsoft kezd egy picit távolodni Surface fronton az Inteltől, ugyanis a Surface Go eredetileg ARM alapú processzort kapott volna, ám az Intel addig lobbizott, míg végül inteles alapokra került az újdonság. Ennek köszönhetően a konvertibilis tábla forgalomban lévő kiadása most Pentium Gold sorozatú processzorokat tartalmaz.

Galéria megnyitása

Hogy az AMD APU egységre történő áttérésből végül tényleg lesz-e valami, vagy ezt is megtorpedózza az Intel? Ez egyelőre rejtély, de ha megtörténik a váltás, az az AMD számára nagy lehetőség lesz, hogy tovább növelje processzorpiaci részesedését. A Picasso APU egyébként az aktuális hírek szerint a Raven Ridge APU architekturális alapjait viszi tovább, de 14 nm-es helyett már 12 nm-es csíkszélességgel készül, csak úgy, ahogy a második generációs RYZEN processzorok is. A csíkszélesség-váltás lehetőséget ad némi órajel-emelésre, valamint a fogyasztás optimalizálására is, így összességében elég jó alap lesz az új sorozat egy friss Surface számára. Hogy az akkumulátoridő rosszabb lesz-e, mint egy Intel alapú megoldásnál? Erre sajnos nagy az esély, cserébe viszont ütőképesebb GPU kerül a fedélzetre, ami sok új lehetőség előtt nyitja meg a kapukat.

A Surface Laptop 2 jelenleg Core i5-8250U és Core i7-8650U típusú processzorral érhető el, konfigurációtól függően. Jövőre azonban frissülni fog a sorozat kívül-belül, amelynek eredményeként nem csak új hardvert, de új dizájnt is kapnak a termékek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap