AMD Llano bemutató, hivatalos infók

Az AMD a napokban megrendezett Technical Forum & Exhibition 2010 alkalmával Taipeiben bemutatta egyik Llano processzorát, amely egy fejlesztői rendszerben helyet foglalva üzemelt a gyártó standján. A szóban forgó processzor egyike azoknak a modelleknek, amelyek 2011 folyamán kerülnek forgalomba, várhatóan valamikor nyáron. Érdekesség, hogy a Llano processzorok kísérleti gyártása április óta zajlik és a gyártó korábban úgy tervezte, hogy az új APU (Accelerated Processing Unit) egységetek még az idei év végén, vagy a jövő év első negyedévében piacra tudják dobni. Ez sajnos úgy tűnik, hogy nem jön össze, ugyanis elég régóta nyári startról szólnak a pletykák és ezt az értesülést most hivatalosan is megerősítették.

AMD Llano bemutató, hivatalos infók

Az AMD a napokban megrendezett Technical Forum & Exhibition 2010 alkalmával Taipeiben bemutatta egyik Llano processzorát, amely egy fejlesztői rendszerben helyet foglalva üzemelt a gyártó standján. A szóban forgó processzor egyike azoknak a modelleknek, amelyek 2011 folyamán kerülnek forgalomba, várhatóan valamikor nyáron. Érdekesség, hogy a Llano processzorok kísérleti gyártása április óta zajlik és a gyártó korábban úgy tervezte, hogy az új APU (Accelerated Processing Unit) egységeket még az idei év végén, vagy a jövő év első negyedévében piacra tudják dobni. Ez sajnos úgy tűnik, hogy nem jön össze, ugyanis elég régóta nyári startról szólnak a pletykák és ezt az értesülést most hivatalosan is megerősítették.

A Llano processzorok 32 nm-es csíkszélességgel készülnek és a kereskedelem fő áramába szánt noteszgépekben és asztali gépekben kapnak majd helyet. Az AMD a bemutató alkalmával számításigényes alkalmazásokat futtatott a tesztrendszeren, mindezeket persze egy időben: a rendszernek egy négy szálon futó HyperPi-vel, egy DirectCompute alapú szimulációs alkalmazással és egy HD videó lejátszásával kellett megbirkóznia. A processzor gond nélkül vette az akadályokat: a négy processzormag közel maximális kihasználtsága mellett a HD videó lejátszása zökkenőmentes maradt. A bemutató alkalmával az Aliens vs Predator is előkerült, amely 1024 x 768 pixeles felbontásban, DirectX 11-es módban futott. FPS értékekről ezzel a teszttel kapcsolatban nem érkeztek hírek.

A Llano modellek négy darab Phenom II alapú x86-os processzormaggal, egy DirectX 11-es támogatással ellátott integrált videó vezérlővel és egy DDR3-as memóriavezérlővel érkeznek majd. Ezek a processzorok az Intel Sandy Bridge modellei ellen szállnak majd harcba a piacon, de hogy ezt sikerrel teszik-e, az majd a jövőben kiderül. Most már legalább hivatalos forrásból is tudjuk, hogy jövő nyár előtt nem számíthatunk a Llano processzorok megjelenésére.

Az AMD egyik illetékesétől, Chris Cloran-től származó információk szerint a Bobcat alapú Brazos APU a korábbi terveknek megfelelően a következő év első negyedévében kerülhet piacra, ahol a noteszgépekben, a nettopokban és a kis formátummal rendelkező asztali gépekben is helyet kap majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward