AMD: Kabini és Temash APU-k, új Richland APU-k

A vállalat a Kabini és a Temash APU egységek mellett néhány friss Richland APU egységről is lerántotta a leplet, amelyek a mobil konfigurációk szegmensében szállnak harcba.

AMD: Kabini és Temash APU-k, új Richland APU-k

Az AMD ma lerántotta a leplet a táblákba szánt Temash APU egységekről, de mellettük a Kabini APU-k is bemutatkoztak, amelyekkel az AMD az egybegépek, a házimozi számítógépek, a noteszgépek, a nettopok és a kompakt asztali számítógépek piacát veszi célba. A termékek rendkívül érdekesre, meglehetősen ütőképesre sikeredtek, így a vállalat mindenképpen jó eséllyel indul a konkurens megoldásokkal szemben. A Temash és Kabini APU egységek mellett néhány új mobil Richland APU-ról is lehullott a lepel, így igen-igen sok érdekességet mutathatunk be az elkövetkező sorok folyamán.

Kabini és Temash: ugyanaz az alap, mégis más a végeredmény

A Jaguar mikroarchitektúrára alapozó Kabini és Temash APU-k teljesen más szegmenseket vesznek célba, ennek megfelelően tulajdonságok és TDP tekintetében is van közöttük némi különbség, ám az alapjukat adó lapka tulajdonképpen teljesen azonos. A szóban forgó lapka 28 nm-es gyártástechnológiával készül és mindössze 114 négyzetmilliméternyi területet foglal, mégis tartalmaz mindent, amire csak szükség lehet. A fő építőkövek között megtaláljuk a Jaguar alapú processzormagokat, amelyek egyenként mindössze 3,1 négyzetmilliméternyi helyet foglalnak, így jóval kisebbek, mint elődeik, amelyek még a Bobcat mikro-architektúrára épültek. Utóbbiak egyenként 4,9 négyzetmilliméternyi helyet foglaltak és 40 nm-es csíkszélességgel készültek.

A Jaguar processzormagok tehát jól láthatóan kisebbek, mint elődeik, ugyanakkor gyorsabbak is. A Jaguar processzormagok ezúttal is sorrendtől függetlenül hajtják végre az utasításokat, azaz out-of-order alapokon nyugszanak. Ezek a processzormagok Bobcat alapú elődeikhez képest az órajelenként végrehajtható utasítások számát tekintve átlagosan 15%-kal gyorsabbak. A friss processzormagok modulos rendszert alkotva foglalnak helyet az adott APU egységben, egy modulban pedig maximum négy darab Jaguar processzormag kaphat helyet. A termékekből kettő- és négymagos kivitel egyaránt készül. Érdekesség, ám a Kabini és a Temash APU szempontjából irreleváns, hogy egy-egy lapka akár két darab ilyen négymagos modult is tartalmazhat - a játékkonzolokban alkalmazzák is ezt a felépítést.

A Jaguar processzormagok esetében az elsőszintű gyorsítótár tekintetében nincs változás, azaz 32 KB-nyi adat-, illetve 32 KB-nyi utasítás gyorsítótár áll rendelkezésre. Másodszintű gyorsítótár esetén már van némi változás, ugyanis a Bobcat magokkal ellentétben a Jaguar processzormagok már nem rendelkeznek dedikált másodszintű gyorsítótárral, helyette megosztott L2 gyorsítótárat használnak, amiből egy magra 512 KB-nyi jut. Ennek fényében a kétmagos rendszerek 1 MB-nyi, a négymagos példányok pedig 2 MB-nyi L2 Cache-sel gazdálkodhatnak. A vállalat mérnökei az energiafelhasználás optimalizálásának érdekében is eszközöltek némi fejlesztést a Bobcat-hez képest, de ez aligha meglepő, hiszen a termékek - különösen a Temash APU - alacsony fogyasztású rendszerekbe kerülnek majd.

A Temash és Kabini APU egységeknek a támogatott utasításkészletek mennyisége miatt sem kell szégyenkezniük, ugyanis a repertoár elég széles. Újításként rendelkezésre áll az SSE4.1, az SSE4.2, a BMI, az AVX és az AES, plusz az APU-k a Bobcat alapú Brazos APU-k összes korábbi utasításkészletét is támogatják. A modern utasításkészletekben rejlő lehetőségek kiaknázására képes szoftverekben a korábban említett 15%-os teljesítménynövekedéshez képest a Bobcat alapú APU egységekkel összehasonlítva akár jelentősebb gyorsulás is tapasztalható lesz.

A lapka a processzormagokon kívül egy 64-bites DDR3-as memóriavezérlőt is kapott, ami egycsatornás DDR3-as memóriatámogatást biztosít. A memóriavezérlőhöz DDR3L szabványú, azaz alacsony fogyasztású memóriachipek, illetve memóriamodulok kapcsolódhatnak - a memória-alrendszer esetében elérhető maximális órajel mértéke modellenként változik, de erről majd később rántjuk le a leplet.

Az alapot adó lapka

A lapka ezek mellett tartalmaz még egy PCI Express 2.0-s vezérlőt is, ami nyolc darab PCIe sávval szolgál. A vezérlők között egy kétportos SATA 6 Gbps-os egység, valamint két USB vezérlő is helyet kapott: az egyik nyolc darab USB 2.0-s, a másik pedig két darab USB 3.0-s portot biztosít a rendszer számára. A sort egy SDIO vezérlő zárja, ami a memóriakártya-olvasó funkció miatt fontos.

A Kabini APU-k a felsorolt vezérlők mindegyikét alkalmazzák majd, a Temash esetében azonban letiltásra kerülnek a kompakt táblák számára szükségtelennek minősülő vezérlők annak érdekében, hogy a fogyasztást minél alacsonyabb szinten lehessen tartani.

A GCN alapú IGP

A Temash és Kabini APU egységek alapját adó lapka egy GCN alapú integrált videó vezérlőt is rejt. A két CU tömbbel rendelkező IGP összesen 128 stream processzort kínál a rendszer számára. Az IGP a rendszermemória kezelését végző memóriavezérlővel 256-bites GMB kapcsolaton keresztül kommunikál, a processzormodullal pedig az irányonkénti 128-bites adatsínt biztosító Fusion Control Link-en keresztül tartja a kapcsolatot. Az IGP a táblákba szánt Temash APU egységeknél 2560 x 1600 pixeles megjelenítő támogatást kínál, a Kabini APU egységek azonban már akár a 4K-s megjelenítőkkel is megbirkóznak. A külső kijelzők HDMI 1.4a, illetve DisplayPort 1.2-es kapcsolaton keresztül csatlakozhatnak az adott rendszerhez.

Ez az egység minden modern technológiát támogat, így a DirectX 11.1 mellé az OpenGL 4.3, az OpenGL ES 3.0, az OpenCL 1.2, a DirectCompute 5.0, a C++ AMP, valamint a WebGL, a Stage3D és a Flash 11.2 egyaránt bekerült a sorba. A fedélzetről persze az UVD 3.2-es motor sem hiányzik, sőt, még VCE motort is kapunk, ami a videók kódolásának hardveres gyorsításáért felel. Annak érdekében, hogy az internetes videó tartalmak lejátszása is zökkenőmentes lehessen, az eszköztárban a Quick Stream Technology is jelen van. Ez az eljárás a hálózati forgalom optimalizálásával éri el, hogy a videó streamhez tartozó csomagok minden más csomaggal szemben magasabb prioritást kapjanak, így a video stream akadálytalanul, gyorsan érkezhet meg a felhasználóhoz. A lapka a felsoroltakon kívül SAMU motort is kapott, ami a titkosított tartalmak kezelésében segít, ugyanis a processzormagokat felszabadítva, alacsony fogyasztás mellett végzi el az ezzel kapcsolatos feladatokat.

A Kabini és Temash APU-k kínálata

A lapka legfontosabb tulajdonságainak ismeretében most már szemügyre vehetjük a Kabini, illetve a Temash APU egységek kínálatát is. Előbbiek a 9 W és 25 W közötti tartományban helyezkednek el, míg utóbbiak a 3,9 W és 8 W közötti tartományt foglalják el.

A Temash APU-ra támaszkodó táblák az AMD Turbo Dock koncepciója miatt további előnybe kerülhetnek, hiszen dokkolóra kapcsolt módban aktiválódhat a CPU és az IGP Turbo technológiája, ami teljesítménynövekedést eredményez, viszont így a TDP is megemelkedik, de a dokkolóba épített extra hűtés jóvoltából ez nem gond.

Ennek fényében lássuk, mire számíthatunk:

A Kabini APU-k kínálata

A Temash APU egységek kínálata
A Temash APU egységek kínálata

Az egyes sorozatok tagjaihoz járó szoftverek, illetve technológiák
A Temash, Kabini és Richland sorozatok tagjaihoz járó szoftverek, illetve technológiák

A felhozatal igen erősre sikeredett, így konkurencia felkötheti a gatyáját. Hogy a konkurens megoldások ellen mire képesek az újdonságok, az majd az első objektív tesztekből derülhet ki.

Bővült a mobil Richland APU kínálat is

Az AMD első mobil Richland APU egységei már hónapokkal ezelőtt bemutatkoztak, ám a család most újabb tagokkal bővült. A friss modellek között a 35 wattos TDP-vel rendelkező, hagyományos noteszgépekbe szánt egységeken kívül alacsony fogyasztású, 25 wattos TDP-vel büszkélkedő példányok egyaránt vannak, sőt, néhány ultraalacsony fogyasztású Richland APU is érkezett.

Az új APU egységek köré épülő termékek várhatóan júniustól kezdve jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward