AMD K10 mobil processzorok

Giuseppe Amato kissé szűkösen, de elárult részleteket az AMD K10 platformjának mobil noteszgépekbe szánt processzorairól.

AMD K10 mobil processzorok

Giuseppe Amato kissé szűkösen, de elárult részleteket az AMD K10 platformjának mobil noteszgépekbe szánt processzorairól.

A legelső lépés az újítás felé, a Turion 64 X2 processzorok 65 nanométeres csíkszélességgel készült változata lesz, ami hamarosan meg fog jelenni a piacon. A kisebb csíkszélesség miatt a processzorok kevésbé fognak melegedni, illetve még gyorsabb változatokat is elő lehet állítani.

A következő lépés a Griffin kódnevű K10 hordozható processzor sorozata lesz, ami 2008-ban fog debütálni. Ezek pár szempontból hasonlóak lesznek az asztali és szervergépekbe szánt változatokhoz, azonban jelentős változtatásokat eszközöltek bennük, hogy megfeleljenek a laptophasználók igényeinek. Ilyen például a kisebb fogyasztás és a kisebb hőtermelés.

A korábbi gyakorlatokkal ellentétben a Griffin nem csupán egy átalakított asztali processzor lesz, hanem valóban több téren is lényegesen különbözni fog azoktól. Ilyen lesz például, hogy kétmagos példány esetében az egyik magot akár teljesen le lehet állítani, így jelentősen megnövelve a működési időtartamot, ami a hordozható számítógépek egyik sarokköve.

Azonban még a K10-es hordozható processzorok előtt az AMD még be fogja mutatni a Hybrid Graphics rendszert. Amato állítása szerint, ez egyfajta kombinációja lesz az integrált és különálló grafikus megoldásoknak. Az alapötlet az volt, hogy akkumulátoros működés közben a rendszer energiaspórolás végett az integrált, kisebb fogyasztású grafikai rendszert használná, azonban ha egy aljaztba dugjuk a laptopot, akkor pedig átkapcsolna a különálló grafikus kártyára, és így nagyobb teljesítményt tudnánk kifacsarni a rendszerből. Ez az átkapcsolást normális esetben észre sem venné a felhasználó, nem kellene hozzá újraindítani a hordozható számítógépet.

A jelenlegi AMD 690M lapkakészletben beépített HDMI-kimenet található meg, azonban a mobil IGP lapkakészletek 2008-ban DisplayPort kimenetet fognak tartalmazni. Ez egy olyan technológia lesz, amely segítségével adapterek használatával variálhatjuk a videókártya-kimenetét. A Griffin processzorokkal leghamarabb jövőre találkozhatunk majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward