AMD: HD 7000M rajt, néhány új pletyka

Az AMD ma lerántotta a leplet a Radeon HD 7000M sorozatú videokártyák első adagjáról, amelyek a noteszgépekben kapnak majd helyet. Ezeknél a termékeknél sajnos még nem számíthatunk komolyabb újításokra: a 28 nm-es gyártástechnológia és a VLIW5-ös architektúra a felsőkategóriás termékek kiváltsága lesz csak úgy, mint az asztali Radeon HD 7000-es sorozatú termékeknél.

AMD: HD 7000M rajt, néhány új pletyka

Az AMD ma lerántotta a leplet a Radeon HD 7000M sorozatú videokártyák első adagjáról, amelyek a noteszgépekben kapnak majd helyet. Ezeknél a termékeknél sajnos még nem számíthatunk komolyabb újításokra: a 28 nm-es gyártástechnológia és a VLIW4-es architektúra a felsőkategóriás termékek kiváltsága lesz.

A most bemutatkozó mobil videokártyák között között a Radeon HD 7400M, Radeon HD 7500M és Radeon HD 7600M sorozatú megoldásokat találjuk, amelyek a belépő szinttől egészen a kereskedelem fő áramáig terjedő szegmenseket fedik le. A termékek – ahogy a fenti bevezetőből már sejthetjük – 40 nm-es gyártástechnológiával készülnek és a Radeon HD 6000M család tagjaira alapoznak, igaz, előző generációs társaikhoz képest azért némi újítást is felvonultatnak. Jó hír, hogy a három új család tagjai már nem UVD 2.2-es, hanem UVD 3-as motorral rendelkeznek, azaz képesek az MPEG-4/AVC, VC-1, MPEG-2, MVC, DivX, Xvid és az Adobe Flash formátumú videó fájlok lejátszásának hardveres gyorsítására. A friss jövevények ezen kívül DisplayPort 1.2-es és HDMI 1.4a típusú videó kimenettel is rendelkezhetnek, de emellett HD3D és Blu-ray 3D támogatással is bírnak.

Az alábbi táblázat az új mobil videokártyák legfőbb, jelenleg ismert specifikációit foglalja össze, illetve össze is hasonlítja azokat elődeikével:

Ahogy az a fentiekből is kiderül, a Radeon HD 7400M és Radeon HD 7500M modellek elődeikhez, azaz a Radeon HD 6400M és Radeon HD 6500M modellekhez képest komoly teljesítménynövekedést nem kínálnak. A Radeon HD 7500M 80 shaderrel többel gazdálkodhat, mint a 6500M. A 7000M család tagjainál egyelőre nem állnak rendelkezésre órajel információk, de az sejthető, hogy a termékek elődeiknél valamivel magasabb órajeleket fognak alkalmazni – legalábbis az alsó-közép és középkategóriás modellek –, de ez nem is meglepő. Minden újdonság támogatja majd a GDDR5-ös és DDR3-as memóriachipek használatát – előbbiek a felsőbb kategóriás, míg utóbbiak a költséghatékony termékekbe kerülnek.

A fentiek alapján tulajdonképpen egyszerű termékátnevezésről van szó, nem vadonatúj videokártyák bejelentéséről, de ez várható volt.

Pletykák a Radeon HD 7000-es sorozatú asztali videokártyák várható árairól

A Southern Islands GPU család megjelenésére már nem kell sokat várni, így egyre több információ szivárog ki a család tagjaival kapcsolatban. A várható specifikációkról egyelőre még nem érkeztek hírek, de az új videokártyák várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban igen.

A Radeon HD 7900-as család a Tahiti GPU-ra, a Radeon HD 7800-as modellek a Pitcairn GPU-ra, míg a család többi tagja a Thames és a Lombok grafikus processzorokra támaszkodik majd. A Radeon HD 7970 499 dollárba, Radeon HD 7950-es társa pedig 399 dollárba kerülhet majd.

A Barts utódjaként érkező Pitcairn GPU a Radeon HD 7870-es és Radeon HD 7850-es modelleken lesz jelen. A Radeon HD 7800-as család tagjai 299 dollárba (7870), illetve 199 dollárba (7850) fognak kerülni. A létrán lejjebb haladva 179 dollárért HD 7670-es videokártyát is vehetünk – ami egy cseppet drágának tűnik – HD 7650-es társa azonban csak 119 dollárba kerül majd.

A Radeon HD 7900-as sorozat tagjaival kapcsolatban arról beszélnek a források, hogy az új termékek 3 GB-nyi fedélzeti memóriával érkezhetnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward