AMD FX-670K: egy új, rejtélyes processzor

A szóban forgó processzor a HP egyik asztali számítógépében tűnt fel és meglehetősen sokféle információ látott napvilágot vele kapcsolatban, amelyek olykor-olykor még egymásnak is ellentmondanak.

AMD FX-670K: egy új, rejtélyes processzor

Ahogy az a korábbi hírekből már kiderült, az AMD az FX processzorcsaládot idén sem bővíti újabb tagokkal, helyettük inkább az APU egységekre koncentrál, amelyek nem csak processzormagokat, hanem integrált videovezérlőt is tartalmaznak – természetesen a PCI Express hub és a DDR3-as memóriavezérlő mellett.

Most azonban mégis feltűnt egy új, meglehetősen furcsa processzor, amely az AMD FX-670K típusjelzést viseli. Ez a processzor két darab Piledriver alapú processzormodult alkalmaz, amelyek összesen négy processzormagot kínálnak. A 4 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral gazdálkodó központi egység a HP hivatalos dokumentációja alapján – ami egyébként az új processzornak helyet adó Pavilion 500-26ea számítógéphez tartozik – még egy Radeon HD 8670-es sorozatú integrált videó vezérlőt is rejt. Az új processzor – ami a fentiek alapján nem is klasszikus CPU, hanem inkább APU – 3,7 GHz-es magórajelen ketyeg, csak úgy, mint a Richland sorozat A10-6700-as tagja. Más kérdés, hogy egyes források letiltott integrált videovezérlőről beszélnek, amit azzal magyaráznak, hogy pont emiatt került egy Radeon R7 240-es videokártya a rendszerbe. Amennyiben így van, úgy a HP dokumentációjában elírásként fogható fel a Radeon HD 8670D IGP jelenlétére utaló megjegyzés.

Az FX-670K elnevezés egyébként kissé fura, hiszen az FX sorozatú processzorokkal ellentétben az újdonság nem rendelkezik harmadszintű megosztott gyorsítótárral. Sokkal inkább passzolna ide az Athlon X4 elnevezés, viszont ezt – egyes források szerint – az AMD a szorzózár-mentes felépítés miatt inkább mégsem alkalmazta.

A HP dokumentációja alapján – az A75-ös FCH-ból kiindulva – Socket FM2-es tokozású újdonságról van szó. A megadott paraméterek egyébként kísértetiesen hasonlítanak az A10-6700 tulajdonságaira – leszámítva a "K" jelölést, ami alapvetően a szorzózár-mentességre utal, de a célszegmens ismeretében kérdéses, hogy tényleg szorzózár-mentességről van-e szó, nem inkább csak egyszerű marketingfogásról, ahogy az elnevezésnél is.

Mivel az újdonság az egyes gyártók Socket FM2-es alaplapjainak processzorkompatibilitási-listáin nem szerepel, így minden bizonnyal egy csak és kizárólag OEM piacra szánt példányról van szó, ami kereskedelmi forgalomban csak komplett PC részeként tűnhet fel.

A HardwareCanucks fórum egyik felhasználója, aki pont egy ilyen processzort vásárolt – természetesen használtan – arra a megállapításra jutott, hogy a központi egység egy MSI A88X-G45 Gaming alaplapban ugyan elindul, a processzor típusát is felismeri a BIOS, ám az integrált videovezérlő már nem működik, így ebben ez esetben csak és kizárólag külön videokártya alkalmazása mellett használható a rendszer.

A dolgok jelenlegi állása szerint tehát egy letiltott IGP-vel érkező, Richland alapú processzorról lehet szó, amit az AMD – egyelőre – exkluzív módon csak a HP-nak szállít. A CPU rendhagyó elnevezése pedig minden bizonnyal a marketingstratégia része.

Egyelőre tehát csak a HP kínálatában található AMD FX-670K alapú PC, méghozzá a fentebb említett Pavilion 500-266ea személyében, ami 650 kanadai dollárba kerül.

Az említett konfiguráció AMD FX-670K processzorral, 8 GB DDR3-as rendszermemóriával, 1 TB-os HDD-vel (7200RPM), DVD íróval, Radeon R7 240-es videokártyával (2 GB DDR3 VRAM), illetve Bluetooth 4.0-s támogatással és kétsávos 802.11 a/b/g/n (2x2 MIMO) WiFi vezérlővel érkezik, valamint jár hozzá egy USB-s billentyűzet és egy optikai egér is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward