AMD FirePro R5000 távoli munkaállomásokba

Az AMD egy új professzionális szintű felhasználásra szánt videokártyával rukkolt elő, amely a FirePro sorozatot erősíti.

AMD FirePro R5000 távoli munkaállomásokba

A FirePro R5000-es modell egy különleges videokártya, ugyanis nem a klasszikus, hanem a távoli munkaállomásokba szánja a vállalat, azaz olyan konfigurációk építéséhez, amelyeknél a munkát végző konfiguráció egy távoli helyiségben foglal helyet, a felhasználó pedig a monitorokkal, illetve az USB 2.0-s eszközökkel együtt egy másik helyiségből kezeli a rendszert. A két helyszín között helyi hálózati kapcsolaton keresztül, adattitkosítással ellátva, tömörítve áramlanak az adatok.

Az új videokártyán egy Pitcairn sorozatú, 28 nm-es csíkszélességgel készülő GPU teljesít szolgálatot, ami az asztali Radeon HD 7800-as sorozatú videokártyákból már ismerős lehet. A GPU-hoz 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória kapcsolódik, maga a kártya pedig PCI Express 3.0 x16-os csatolófelületen keresztül csatlakozik a munkaállomás alaplapjához. A komponensek hűtéséről egy egyslotos, egyetlen ventilátorral ellátott megoldás gondoskodik.

A rendszer lelkét a Teradici TERA2240-es processzor alkotja, amely a GPU által feldolgozott adatokat Ethernet portra továbbítja, méghozzá hatékony tömörítés mellett, hogy az adatfolyam minél kisebb hálózati sávszélességet foglaljon le. A Teradici technológiája 60 képkocka/másodperces maximális képfrissítési rátát kínál és tökéletesen kompatibilis a munkaállomásokon futó szoftvercsomagokkal is. A vállalat PC-over-IP technológiája 256-bites AES titkosítást is kínál, amit a rendszer nem csak a speciálisan tömörített videójel-folyamra, hanem a távoli USB 2.0-s perifériák adatfolyamára is alkalmaz.

Egyetlen FirePro 5000-es videokártya két darab 2560 x 1600 pixeles, illetve négy darab 1920 x 1200 pixeles felbontású távoli monitor meghajtására képes - csak rajtunk áll, melyik üzemmódot választjuk. Persze az alkalmazható monitorok száma a FirePro R5000-es videokártyák számának növelésével tovább bővíthető: egy nyolcutas rendszer akár 32 darab LCD kijelző meghajtására is képes, ha beérjük 1920 x 1200 pixeles felbontással.

Ugyan az AMD FirePro R5000 több monitor kezelésére is képes, egy videokártya azonban csak egyetlen felhasználó kiszolgálásárak használható. A távoli felhasználó, egy, a Teradici PCoIP technológiáját támogató vékonykliens segítségével éppúgy csatlakozhat a távoli munkaállomáshoz, mint szoftveresen. Utóbbihoz, azaz a szerveroldali szoftveres csatlakozáshoz még iOS alkalmazás is rendelkezésre áll.

A Teradici szakemberei 1920 x 1200 pixeles felbontás használata melletti videó szerkesztéshez 100 Mbps-os helyi hálózati sávszélességet javasolnak, extrémebb feladatok alkalmával pedig 300 Mbps-os hálózati sávszélességre is szükség lehet.

Az AMD egyébként korábban is alkalmazta már a Teradici technológiáját, gondoljunk csak a FirePro RG220-as modellre. A szóban forgó profi videokártya még a Radeon HD 4000-es sorozat egyik GPU-ját alkalmazta, Teradici chipből pedig egy elavultabb példány teljesített rajta szolgálatot, amely mind monitortámogatás, mind pedig USB funkcionalitás tekintetében gyengébb volt, mint a FirePro R5000-es újdonság megoldása.

A három év garanciával forgalomba kerülő AMD FirePro R5000 már kapható a különböző viszonteladóknál.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward