AMD: először a konzol SoC-ok készülnek 20 nm-en

A vállalat érhető módon a konzol SoC egységeket részesíti előnyben, ha a 20 nm-es gyártástechnológia bevezetéséről van szó, így ugyanis extra profithoz juthat.

AMD: először a konzol SoC-ok készülnek 20 nm-en

Az AMD a konzolpiacon meglehetősen kiváltságos helyzetben van, hiszen egyedi felépítésű SoC egységei a piac két meghatározó termékében, a Sony PlayStation 4-esében, illetve a Microsoft Xbox One konzoljában egyaránt megtalálhatóak, sőt, még a Nintendo legfrissebb játékkonzolja is AMD SoC egységet rejt.

Nem véletlen hát, hogy a gyártó a következő csíkszélesség-váltást először a konzolokba szánt SoC egységeknél kezdi – szemben a rivális Nvidiával, aki lehetőségei miatt a videokártya piacon próbálja majd kamatoztatni a 20 nm-es csíkszélességben rejlő lehetőségeket. Az AMD háza táján a 20 nm-es csíkszélesség bevezetése komoly előnyt jelenthet majd, hiszen a fejlettebb gyártástechnológiával készülő konzol SoC egységek előállítása kevesebbe kerülhet, ami jótékonyan hathat a profitra.

A dolgok jelenlegi állása szerint úgy tűnik, hogy elsőként az Xbox One SoC egysége esik majd át a csíkszélesség-váltáson, majd nem sokkal később a PS4-é is követi (pletykák vannak arról, hogy a nagy mérete miatt az MS idő előtt bevezetné a konzol "slim" változatát).

A fentebb említett SoC egységek esetében a 20 nm-es csíkszélesség bevezetésével nem csak az előállítási költségek csökkenésére számíthatunk, hanem az energiahatékonyság javulására is. Utóbbinak köszönhetően a Microsoft és a Sony gyártási költségei is csökkenhetnek, ugyanis bizonyos komponenseken lehet majd spórolni – a kisebb hőtermelés miatt szerényebb hűtés is elég lesz például.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward