AMD: csökkenő bevétel és 7%-os létszámcsökkentés

Az AMD új vezetőjének a jelek szerint bőven lesz dolga az elkövetkező hónapokban, illetve években.

AMD: csökkenő bevétel és 7%-os létszámcsökkentés

Az Intel az elmúlt negyedévet nagyon jó eredményekkel zárta, míg az AMD egy kicsit gyengélkedett, legalábbis erre utal a nemrégiben kiadott pénzügyi jelentés.

Az AMD a harmadik negyedév folyamán elég szerény, mindössze 17 millió dolláros profitot könyvelhetett el, miközben a teljes árbevétele csökkent, negyedéves és éves szinten is. A vállalat azt is bejelentette, globális szinten 7%-kal csökkenti alkalmazottai létszámát, azaz a következő negyedév végéig elbocsátásokra lehet számítani.

Az AMD új első embere, a nemrégiben kinevezett dr. Lisa Su az eredmények bejelentésekor kiemelte, hogy az üzleti részleg, valamint a beágyazott szegmensbe készített chipek és az egyedi megrendelésre készített chipek részlege erős negyedévet zárt; a processzor divízió, illetve a grafikus divízió azonban vegyes eredményeket ért el, ami a nem túl kedvező piaci körülményeknek köszönhető. Utóbbi miatt újabb lépéseket kell tennie a vezetéseket annak érdekében, hogy a vállalat fejlődhessen, pénzügyi teljesítménye pedig erősödjön.

A Computing and Graphics divízió esetében negyedéves szinten 6%-os, éves szinten pedig 16%-os mértékben csökkent a teljes árbevétel. A szóban forgó részleg 17 millió dolláros működési veszteséget könyvelhetett el, ami némileg több, mint az előző negyedéves 6 milliós, illetve az előző év azonos időszakában felmutatott 9 milliós veszteség.

Az AMD üzleti termékeket, beágyazott termékeket és egyedi SoC egységeket magába foglaló divíziója negyedéves szinten 6%-os, éves szinten pedig 21%-os növekedést mutatott fel, ami az egyedi SoC-ok eladási mutatóinak növekedésével magyarázható – ilyen SoC-ok vannak például a PlayStation 4 és az Xbox One játékkonzolokban is. A működésből származó bevétel 108 millió dollárt tett ki, ami az előző negyedéves 97 millió és az előző éves 92 millió dollárhoz képest mindenképpen előrelépést jelent. Ez a részleg tehát valóban erős negyedévet zárt.

Az idei év negyedik negyedévében, amikor az ünnepek előtti vásárlási láz a tetőfokára hág, rendszerint jó eredményeket szoktak felmutatni a vállalatok. Az AMD ezzel szemben most azt várja, hogy a negyedik negyedéves teljes árbevétel 10-16%-kal alacsonyabb lesz, mint az előző negyedéves volt. Ez az előrejelzés alulmúlja az elemzők várakozásait.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward