AMD: csak 2011-ben jönnek a DX11-es IGP-k

Az AMD nemrégiben besöpörhette az elsőnek járó címet azért, mert a vállalat a videokártya piacon elsőként jelentkezett DirectX 11-es támogatással ellátott termékekkel. Ezzel egy időben az Nvidia is készül már a DirectX11-es videokártyáinak startjára, ami a jelek szerint valamikor december elején lesz esedékes. Addig az AMD a Radeon HD 5800-as és 5700-as sorozatú kártyáival egyeduralkodónak mondható a piacon, igaz, a TSMC ismételt gyengélkedése miatt nem készül annyi a Radeon HD 5800-as kártyákból, mint amennyire a piacnak igénye lenne, de erről sajnos nem az AMD tehet.

AMD: csak 2011-ben jönnek a DX11-es IGP-k

Az AMD nemrégiben besöpörhette az elsőnek járó címet azért, mert a vállalat a videokártya piacon elsőként jelentkezett DirectX 11-es támogatással ellátott termékekkel. Ezzel egy időben az Nvidia is készül már a DirectX11-es videokártyáinak startjára, ami a jelek szerint valamikor december elején lesz esedékes. Addig az AMD a Radeon HD 5800-as és 5700-as sorozatú kártyáival egyeduralkodónak mondható a piacon, igaz, a TSMC ismételt gyengélkedése miatt nem készül annyi a Radeon HD 5800-as kártyákból, mint amennyire a piacnak igénye lenne.

Az asztali videokártyák piacán, ha ideiglenesen is, de sikerült az AMD-nek a dobogó legfelső fokára lépnie, már ami a DirectX 11-es kártyákat illeti. No de a mi a helyzet az integrált videó vezérlők piacán? Egyelőre úgy tűnik, hogy IGP téren az AMD nem fogja "összetörni magát": a hírek szerint az első AMD által készített DirectX 11-es integrált videó vezérlő majd csak 2011-ben jelenik kereskedelmi forgalomban.

Az integrált videó vezérlők szegmensében a gyártó marad a jól bevált DirectX 10.1-es támogatás mellett. A 2010-ben megjelenő Dorado platform csak DirectX 10.1-es, míg a 2011-ben debütáló Lynx platform már DirectX 11-es támogatást is kínál. A noteszgépek piacán ugyanez lesz a helyzet, azaz a Danube és Nile platformok, amelyek 2010-ben érkeznek, még DirectX 10.1-es, míg a 2011 folyamán piacra kerülő Sabine és Brazon platformok már DirectX 11-es integrált videó vezérlőt hordozhatnak magukban. A lépés logikus, hiszen nem kevés plusz tranzisztort jelent például az új tesszelátor implementálása, és igazából ez nem létszükséglet az integrált megoldásoknál.

Az AMD ezzel egy időben a videokártyák fejlesztésére is kőkemény figyelmet fordít: a Radeon HD 5900-as sorozatú, két GPU-val ellátott újdonságok rövidesen forgalomba kerülnek, míg a belépő szintet és az alsó középkategóriát megtámadó Redwood és Cedar kódnévre keresztelt DirectX 11-es támogatással is ellátott termékek érkezésére 2010 első negyedévében kerülhet sor. Ezzel végre teljessé válik majd az AMD DX11-es kínálata.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward