AMD Carrizo APU: hivatalos információk az AMD-től

Az ISSCC 2015 alkalmával a Carrizo APU több újításáról is lehullott a lepel, amelyek alapján igazán kedvező kép rajzolódik ki az újdonsággal kapcsolatban.

AMD Carrizo APU: hivatalos információk az AMD-től

Az AMD az ISSCC 2015 alkalmával érdekes információkról rántotta le a leplet, amelyek ízelítőt adnak a Kaveri APU-t leváltó Carrizo legfontosabb gyártástechnológiai újításairól. Mivel ez a konferencia jellemzően a félvezetőiparhoz kapcsolódik, így ezúttal nem az APU egységek pontos műszaki paraméterein, illetve új szolgáltatásaikon volt a fő hangsúly, hanem a gyártástechnológiai és tervezésbeli újításokról, illetve arról, ezek pontosan mekkora előrelépést jelentenek.

Az első és legfontosabb változás, hogy a Carrizo APU egységek processzormagjainál a vállalat a korábbi kiforrott, széles körben használt HP (High Performace) eljárás helyett immár a GPU szegmensből ismerős HDL (High-density Library) technológiát alkalmazza, ami többféle előnyt is hoz. A Steamroller processzormagokhoz képest a Carrizo APU egységek HDL eljárással készített Excavator processzormagjai 23%-kal kevesebb területet foglalnak, plusz ezzel egy időben 40%-kal kevesebbet is fogyasztanak, pedig szintén 28 nm-es csíkszélességgel készülnek. A HDL eljárásnak a HP eljáráshoz képest komoly előnye, hogy segítségével nagyobb sűrűségű áramkörök készíthetőek, viszont van némi hátránya is: alacsonyabb CPU órajel elérésére ad módot. A HDL jóvoltából akkora lapkaterületen, mint amekkora a Kaverié, nem kevesebb, mint 29%-kal több tranzisztor helyezhető el, így a végeredmény 3,1 milliárd körüli tranzisztormennyiség.

A CPU magok mellett természetesen a GPU részleg is frissült. Az újítások eredményeként 18%-kal csökkent a szivárgási áram, hála a korábbinál gyorsabb RVT egységeknek. Ebből fakadóan azonos fogyasztásszint mellett a korábbihoz képest 10%-kal magasabb órajel elérésére van mód, de ha az alacsony fogyasztás kapja a prioritást, akkor azonos órajel mellett a korábbihoz képest akár 20%-kal csökkenthető a fogyasztás. Nem hangzik rosszul.

Terítékre került a Voltage-adaptive Frequency Scaling funkció is, ami mind a CPU, mint pedig a GPU részegység esetében kifejti áldásos hatását. A technológia a tápfeszültség zaját próbálja hatékonyan csökkenteni, ami komoly kihívás mind a processzorok, mind a videokártyák, mind pedig az APU egységek szegmensében. A zajból fakadó ingadozások a nominális értékhez képest 10%-os mértéket öltenek, ami azért baj, mert ezek miatt legalább 20%-nyi fogyasztás megy kárba. Az AMD technológiája ezt a pazarlást nagyrészt megakadályozza, ugyanis az adott egységet átlagfeszültségen üzemelteti, az órajelet pedig villámgyorsan tudja – ideiglenes jelleggel – csökkenteni, ahogy feszültségesés jelei mutatkoznak. Az eljárás alkalmazásának köszönhetően a CPU magoknál 19%-os, a GPU részegységnél pedig 10%-os fogyasztáscsökkenésre lehet számítani. Az eszközválasztás és az új eljárások jóvoltából a Carrizo-ban található "nyolcmagos" AMD Radeon GPU a Kaveriéhez képest 20%-kal alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelhet.

A következő érdekes eljárás az AVFS nevet viseli, feladata pedig a minél jobb teljesítmény/fogyasztás hányados elérése. Az AVFS lényege, hogy a meglévő fogyasztás- és hőmérséklet-szenzorok mellé feszültség- és frekvencia-szenzorok is beépítésre kerülnek. Az Excavator CPU magban 10 darab AVFS modul található, amelyekhez megközelítőleg 500 darab frekvenciaérzékelő "ösvény" társul. A komplex rendszer jóvoltából a rendszer egy adott fogyasztás- vagy teljesítmény-szinthez nagyon pontosan be tudja állítani az optimális üzemi paramétereket, így adott teljesítményszinthez a korábbinál alacsonyabb fogyasztásszint társítható. Vagyis ez az eljárás is hozzájárul a minél energiahatékonyabb működéshez.

Az energiahatékonyságot az S0i3 mód is segíti, amellyel ugyanolyan fogyasztásszint érhető el, mint a jó öreg S3-as állapottal, viszont az S0i3 sokkal gyorsabban és sokkal kényelmesebben működik, hiszen ezt az állapotot villámgyorsan, futásidőben alkalmazhatja a rendszer, ellentétben a klasszikus S3-mal. A fejlett energiamenedzsmentnek, illetve annak köszönhetően, hogy az APU majdnem minden részén vannak tápkapuk, extrém alacsony, készenléti állapothoz hasonló fogyasztásszint elérésére van mód. Ez a mód észrevétlenül, a másodperc tört része alatt működésbe léphet, ami összességében tipikus felhasználási módok esetén alacsonyabb átlagfogyasztást eredményez.

A Carrizo várhatóan a Computex alkalmával mutatkozhat be, de sajátosságai miatt csak 15 wattos, 25 wattos és 35 wattos modellek készülnek belőle, ugyanis nagyobb TDP esetén már kedvezőtlen a skálázódás, azaz nem elég magasak az elérhető órajelek, ami rányomja bélyegét a versenyképességre is. A Carrizo APU egységeket 15 wattos TDP-re optimalizálták, vagyis ebben a tartományban várható a leghatékonyabb működés. Asztali fronton kérdéses, hogy debütálnak-e a Carrizo APU-k, de előbbiek miatt összességében nincs rá nagy esély. Ez persze valahol érthető is, hiszen az előrejelzések alapján mobil fronton várható komolyabb piaci növekedés az elkövetkező évek folyamán, az asztali számítógépek szegmensében összességében lassú csökkenésre kell felkészülni, ha minden az elemzők várakozásai szerint alakul. A Carrizo APU-k a dolgok jelenlegi állása szerint pont a mobil konfigurációkat, illetve az egybegépeket veszik célba – nem véletlenül. Plusz asztali fronton az sem kedvez a cégnek, hogy nem fér hozzá fejlettebb gyártástechnológiához, amire nagy szüksége lenne, így az Intelhez képest mindenképpen jókora hátrányban van.

A fenti információk összességében érdekesek, de sokkal érdekesebb lenne látni, pontosan mire is képes a Carrizo APU az Intel hasonló kategóriájú processzoraival szemben. Néhány hónap és erre is fény derül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward