AMD BE-2350: Régi barát, új köntösben

 Némi csúszással megérkeztek hazánkba az első processzor fecskék, melyek már az AMD új számozási rendszerét használják.

AMD BE-2350: Régi barát, új köntösben

BE-2350

Nyár elején az AMD bejelentette, hogy át kíván térni egy új processzorszámozási rendszerre, amellyel egyszerűbbé szeretnék tenni asztali CPU-ik azonosítását. A még jelenleg is használatban lévő Performance Rating-et (amely az Athlon XP-k óta van velünk) nagyon sok bírálat érte az évek során, ami az egyik lehetséges indoka annak a döntésnek, hogy az új azonosítással még a K10-et sem várják meg. Lássunk egy kis emlékeztetőt arról, hogyan épül fel az új jelölés az AMD által kiadott táblázat szerint:

Tehát két betű és négy szám azonosít minden új asztali processzort. Az első betű a termék osztályát jelöli. Az L a gazdaságos osztály (egymagos és kis kétmagos processzorok), a B a középkategória (kizárólag két magosak immár), míg a G a prémium szint, ahol megjelennek majd az első négymagos K10-ek. A második betű a termék fogyasztásáról szolgáltat némi információt. Ezzel talán kicsit előrerohantak, mert a mostani Athlonokra nagyon jól alkalmazható lenne ez, de ki tudja a jövőben ennek mennyi értelme lesz. Legrosszabb esetben megtoldják még néhány betűvel a táblázatukat. Az első szám azonosítja, hogy a processzor melyik sorozat tagja, míg a következő három a sorozaton belüli modellszám. Ez a rész nagyban hasonlít az Intel jelenlegi számozására, viszont hogy mindez mennyire lesz hasznos, azt most nehéz lenne megmondani. Dicséretes dolog, hogy információt kapunk a fogyasztásról, de ezenfelül semmivel sem tűnik átláthatóbbnak az új számozás, így ha valaki el van veszve, annak továbbra is ajánljuk a www.amdcompare.com címen található részletes keresőt. Hasznos tud lenni. (Az Intel hasonló oldala: processorfinder.intel.com)

Fent már tettünk rá említést, hogy az AMD nem vár a bevezetéssel, így már júniusban bejelentettek két új processzort BE-2300, valamint BE-2350 néven. Frissen szerzett tudásunkkal felvértezve boldogan megállapíthatjuk, hogy középkategóriás (ergo biztosan kétmagos) és kevesebb, mint 65W fogyasztású processzorokról van szó (ami pedig a frissebb Brisbane magra enged következtetni), míg a többi egymagában még nem sokat mond. Revolúcióra tehát nem szabad számítani, az előrelépés kimerül annyiban, hogy a régi jelzésnél kicsit zsákbamacska volt, hogy a 65nm-en készített Brisbane landol a markunkban vagy a kicsit régebbi 90nm-es Windsor. Mindenesetre aki az előbbiből szeretett volna bevásárolni annak felcsillant a szeme, és várt egészen mostanáig, mert a bejelentés után nem sok minden történt. Hónapoknak kellett eltelnie ahhoz, hogy az árlistákon is felbukkanjanak az újdonságok. Mivel régóta adósok vagyunk legalább egy kisebb AMD-s teszttel, így gyorsan rátettük a kezünket az egyik újdonságra és bedobtuk a mélyvízbe. Ám mivel semmit sem érne az egész viszonyítási alap nélkül, az alábbi processzorokat kapta társul egy pár nap erejéig:

Nincs abban semmi meglepő, hogy az Intel processzorai több száz MHz-cel AMD-s társaik alatt vannak, hasonló árkategóriában. Mióta megjelentek a Core, majd a Core2 processzorok tény, hogy azonos órajelen hosszú évek után fordult a kocka és az Intelnek áll a zászló. Válaszul az AMD (amíg nincs kész a K10-zel) igen agresszív árpolitikába kezdett, és brutálisan lenyomta processzorainak az árát a legtöbb szegmensben, így az Intel ha tetszett, ha nem, kénytelen volt követni. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy manapság már 20 ezer forint alatt haza lehet vinni kétmagos CPU-kat. Mivel az E6300 állandó lakója tesztgépünknek, ezért „miért ne?” alapon helyet kapott a megmérettetésben, pedig árban a többiek felett áll. Így csak mint plusz viszonyítási alap szerepel, de az AMD processzorok ellenfele az E2160.

Az utolsó érdekesség még a táblázatban, hogy bár az X2 4400+ ára a BE-2350 alatt van, mégis erősebb annál. Ez valószínűleg a bevezető áraknak köszönhető, nemsokára várható, hogy a BE-k is lejjebb esnek egy kicsit.

Tesztkonfiguráció_

Hardver

[list type="unordered"]

[*]Alaplap: Asus P5B-E (Intelhez) és Asus M2N SLI Deluxe (AMD-hez)

[*]AMD processzorok: AMD Athlon 64 X2 4400+ és BE-2350

[*]Intel processzorok: Core2Duo E6300 és E2160

[*]Memória: 2x1GB Kingmax Mars DDR2-800

[*]Videokártya: Galaxy 8800GTS 320MB

[*]Merevlemez: Maxtor DiamondMax 80GB S-ATA

[/list]

Szoftver

[list type="unordered"]

[*]Windows XP SP2 HUN

[*]Lavasys Everest 4.0

[*]PassMark Performance Test

[*]Auto Gordian Knot

[*]7zip

[*]Winrar

[*]Cinebench 9.5 és Cinebench 10

[*]Fritz Chess Benchmark

[*]PCMark05

[*]3DMark06

[*]Prey

[*]F.E.A.R.

[/list]

Everest

Az első tesztsorozatunk eredményei a méltán közkedvelt Everest szintetikus tesztjeiből származnak.

Hát igen, memóriakezelés frontján eddig sem kellett félteni az Athlon64-eket, így az eredmény mondhatni várható volt. A processzorba integrált memóriavezérlő hatása jól látszik.

A Queen (királynő) teszt neve a sakktáblás „Királynő probléma” logikai feladványból jön (avagy hogyan helyezzünk le egy n*n-es táblán n királynőt anélkül, hogy ütnék egymást). A teszt nem használ extra x86 kiterjesztéseket, és úgy néz ki az ilyen keresési algoritmusok az AMD-nek kedveznek, A64-eink gyorsabban pakolgatják az elképzelt bábukat.

A Zlib az egyező nevű tömörítési eljárással tesztel, míg a PhotoWorxx több különböző képmanipulációs eljárást használ egy nagyfelbontású képen (forgatás, színesből fekete-fehér konvertálás, tükrözés, stb.). Itt már kezd szorossá válni a verseny, majdhogynem egálban vannak játékosaink.

Eme három teszt a processzorok lebegőpontos számításokban elért teljesítményét méri. Itt már eléggé vegyesek lettek az eredmények, de általánosságban elmondható, hogy a Core2-k FPU-ja erősebb mint az A64-eké.

PCMark05, PassMark, Fritz

A PCMark05-ben eléggé kiegyenlített a helyzet. Valahogy sikerül a programnak kedvező feltételeket állítania az Inteles frontnak, mert a memóriatesztben képesek felnőni az AMD-s társaikhoz.

A PassMark programja több különböző tesztet végeztet el a processzorral, majd ezek eredményeiből ad egy pontszámot neki. Ha valakit érdekelnek az részeredmények akkor az alábbi linken megtekinthetőek: klikk.

A Chess benchmarkot szeretjük megtartani a viszonyítási rendszere miatt, elvégre helyünk az van. Lássuk hová fejlődtünk szerinte az évek alatt. 5x? Nem rossz. (Az Everest is tartalmazza rengeteg teszt rendszer előzetes eredményeit)

Cinebench, Winrar/7zip, GK

A Cinebench 9.5 és a frissebb Cinebench 10 a renderelési feladatokban nyújtott teljesítményt méri, mindkettő egy-egy komplex kép előállításának idejéből számolja az eredményeket. Az olcsó 4400-as Athlonnak még a drágább E6300-ast is sikerül leelőznie.

A tömörítési teszteknél egy közel 500 megás könyvtár volt a teszt alany, nagyon vegyes tartalommal. Beleöntöttünk rengeteg dokumentációt (.doc, .xls, .pdf), tömörített és tömörítetlen képfájlokat, néhány programot és egy kisebb .avi fájlt is. Már a Core2-es tesztünkből is kiderült anno, hogy ha valami, hát a tömörítés szereti a cache-t, így nem meglepő, hogy az E6300 igen komoly előnyre tett szert. A kisebb Core2 csak 7zip alatt tud „villantani”.

A GK-val a konvertálási sebességet mértük. A videó részét a fájlnak xVid-be tömörítettük két menetben, míg a hang részét változó bitrátás mp3-ba. A 4400 teljesítménye igen meggyőző.

3DMark06, Prey, FEAR

Valószínűleg sok látogatónkat a processzorok játékokban elért teljesítménye foglalkoztatja a legjobban, ezért természetesen ezen a fronton is belekóstoltunk a felhozatalba.

A magas órajel sokat segít az AMD processzorainak, 3DMarkban otthagyják az E2160-at.

Prey alatt már érdekesebb a kép, az E2160 párban van az Athlonokkal, míg az E6300 meglép egy kicsit tőlük.

Csak hogy ne könnyítsék meg a döntést, F.E.A.R alatt is egálban vannak a processzorok.

Tuning, hőmérséklet és eredményhírdetés

Tuning

Természetesen kíváncsiak voltunk rá, hogy mi a maximum amit ki tudunk hozni ezekből a processzorokból. Az E6300-asunkról már régóta tudjuk, hogy emelt feszültséggel stabilan 2800MHz-en szaladgál (Joker kollégának sikerült 3GHz-et is kisajtolnia belőle). A BE-2350-nel sikerült 2700MHz fölé mennünk feszültség emelés nélkül, de érdekes módon ennél tovább már azzal se ment.

Még furcsább, hogy az X2 4400+ is eddig jutott. Egyébként ő főleg azért került a tesztünkbe, mert kíváncsiak voltunk a 90nm-es változatok tuning potenciáljára és hőtermelésére.  Így az átlagos „ó csak Brisbane legyen” helyett elmormoltunk egy ellentétes imát, de nem jött be. Most csak azért is Brisbane lett  Az E2160-tól sokat vártunk, hiszen vannak, akik könnyen 3GHz fölé jutnak vele, ám mi nem voltunk vele ilyen szerencsések. A 2GHz-et is csak feszemeléssel vitte, így nem is erőltettük tovább a dolgot (mivel saját példány, ezért még nem adtuk fel a dolgot, de már szinte mindent bevetettünk, lassan csak a ráolvasás marad).

[bold]Hőmérséklet

[/bold]

Mindegyik processzort a gyári hűtővel használtuk, mert tudjuk, hogy legtöbb gépben ezek kötnek ki. Igazság szerint azt vártuk, hogy az Intel processzorai ennél több fokkal lesznek magasabbak, de nem. Egyik tesztalannyal sem fogunk fűteni télen.

[bold]Eredményhírdetés

[/bold]

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk mikor ítéletet kell mondanunk a két oldal felett. Kétségtelen, hogy azonos órajeleken az Intel toronymagasan vezetne, ám az AMD nagyon jól pozícionálta az árait, így nála hasonló áron jóval magasabb órajeleken ketyegő processzorokat kapunk. Innentől kezdve két dolog segíthet nekünk a döntésben: az egyik a felhasználás mivolta, a másik pedig, hogy szeretnénk-e túlhajtani a processzorunkat. Utóbbi esetben tudható, hogy az Intelnél az új G0 steppinges processzorok nagyon jó potenciállal rendelkeznek (E6x50-esek), ám azok jóval drágábbak a teszt alanyainál. Ráadásul az AMD a csúcskategóriában már órajel problémákba ütközik, mert a jelenlegi architektúra már nagyon a végét járja, így azt az Intel uralja. No de vissza az olcsó kétmagosokhoz! Ha minél olcsóbban szeretnénk megúszni, mi az AMD processzorai mellett tennénk le a voksunkat, ám mondhatni majdnem patthelyzetben vagyunk. Az E2xxx processzorok tuning potenciálja egyelőre kérdéses, kis szerencsével majd a duplájára tekerhetjük az órajelet, ám mint a mi balszerencsénkből is látható, ez sajnos messze nem vehető biztosra. Az AMD-nél az egyéb tapasztalatokra is építve ~2500 MHz környékére fixen számíthatunk, a 3GHz-hez már szerencse kell. Tuning nélkül azonban azonos áron az AMD processzorai valamivel erősebbek a legtöbb felhasználási területen. A hasonló eredmények miatt viszont szinte biztos, hogy legtöbb embernél a szimpátia is komoly tényező lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward