AMD: a Turbo Core működési elve

Úgy tűnik, hogy a korábbi pletykák, amelyek azt állították, hogy az AMD Thuban kódnévre keresztelt hatmagos processzorainál az Intel Turbo Boost technológiájához hasonló órajel-emelő eljárás lesz jelen, igazak voltak. Az AMD megerősítette: tényleg alkalmazza majd a fent említett technológiát, amely egyébként a Turbo Core nevet kapta.

AMD: a Turbo Core működési elve

Az AMD is megerősítette: tényleg alkalmaz majd a Turbo Boost-hoz hasonló eljárást az új Phenom II X6-os és a Thuban mag köré épülő Phenom II X4-es modelleknél.

A Turbo Core egészében nézve hasonlít az Intel megoldásához, már ami az alap koncepciót illeti, de működését tekintve sokkal egyszerűbb annál. A Thuban egységek esetében akkor lép „boost” státuszba a rendszer, ha három, vagy kevesebb processzormagra jut a terhelés nagy része. Amennyiben ez bekövetkezik, úgy a rendszer akár 500 MHz-cel is meg tudja emelni az alap órajelet ennél a három (vagy kevesebb) magnál, ezáltal a teljesítmény érezhetően növekszik. Ha egy 3,4 GHz-en üzemelő processzorról beszélünk, úgy  három vagy kevesebb aktív mag esetén az aktív magok órajele 3,9 GHz-re ugrik fel. Ezalatt az inaktív magok üresjáratba kerülnek, vagyis úgy nőhet meg a rendszer teljesítménye, hogy az eredetileg megszabott TDP értéket nem lépi túl a processzor.

Az alábbi kis grafikon segít a technológia értelmezésében:

Az AMD eljárása annyiból egyszerűbb az Intelénél, hogy nincsenek külön órajel-szintek megszabva egy vagy két, illetve több aktív mag esetén, sőt, a rendszer a processzor pillanatnyi hőmérsékletétől sem teszi függővé az elérhető Turbo Core órajel nagyságát. Az AMD inkább processzormodellenként korlátozza majd a maximálisan elérhető Turbo Core órajelet.  Ez az eljárás lehet, hogy nem annyira kifinomult, mint az Intelé, de az AMD-nél nagyon bíznak a sikerben. Fontos megemlíteni, hogy természetesen a Thuban lapkára épülő Phenom II X4 processzoroknál is használható lesz majd a Turbo Core technológia.

A Turbo Core technológia a már meglévő eljárásokkal együttműködve szabályozza a magórajelet és a feszültségeket, így egy elég komplex rendszert alkot. A Cool’n’Quiet technológia továbbra is beleszól majd a magok órajelének alakulásába és a dinamikus feszültség szabályzás továbbra is egyszerre lesz érvényes minden magra, azaz mindegyikük ugyanazon a feszültségen fog üzemelni. Az Intel Nehalem alapú processzoraival ellentétben az AMD-nél sajnos nem lesz lehetőség a használaton kívüli processzormagok komplett kikapcsolására. Ez  a helyzet a Llano APU (Accelerated Processing Unit) esetében már változni fog, de ez még a jövő zenéje.

A kisebb-nagyobb különbségek ellenére a Turbo Core megfelelő megoldásnak tűnik az Intel Turbo Boost eljárásával szemben. A Thuban előnyére válhat majd az is, hogy módosított gyártástechnológiával készül: a GlobalFoundries a 45 nm-es SOI gyártástechnológiát úgynevezett low-k dielektrikummal egészíti ki, amely csökkenti majd a szivárgási áramot, így valamivel nagyobb mozgásteret kap a processzor energiagazdálkodás tekintetében, mint ha a „hagyományos” 45 nm-es SOI eljárással készülne. Ennek köszönhetően a hatmagos processzorok elfogadható TDP értéken belül üzemelhetnek majd úgy, hogy alap órajelük a jelenlegi Phenom II X4-es egységekével egy szinten fog elhelyezkedni.

A gyártó Black Edition modell piacra dobását is tervezi, amelynek alap órajele 3 GHz felett lesz. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy a Turbo Core technológia 500 MHz-et dob az órajelen, amennyiben három, vagy kevesebb mag aktív, akkor egész vonzónak tűnik az ajánlat. Az alsóbb kategóriában helyet foglaló Thuban processzorok esetében a Turbo Core alacsonyabb órajel emelést hajt majd végre, de ezzel kapcsolatban pontos információk egyelőre nincsenek. Az új processzorok várhatóan még ebben a hónapban megjelennek majd, és kompatibilisek lesznek a jelenleg forgalomban lévő Socket AM3-as és Socket AM2+-os processzorfoglalatot tartalmazó alaplapokkal. A termékek és a Turbo Core technológia zökkenőmentes használatához az egyes alaplapoknál szükség lesz egy BIOS frissítésre is, de ez már nem újdonság.

Az AMD hatmagosai nem az Intel Core i7-980X Extreme Edition skalpjára hajtanak majd, a gyártó célja a termékekkel az, hogy kedvező ár/teljesítmény aránnyal rendelkező processzorokat kínálhasson vásárlóinak, mint eddig.

A tesztekből majd úgyis kiderül, hogy mire megy egymással a Thuban és a Gulftown.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward