Alsó-közép VGA teszt I. rész

Cikksorozatunk első része 5 olcsó nVidiás megoldással foglalkozik. ...

Alsó-közép VGA teszt I. rész

Első felvonás

Napokon belül polcokra kerülnek az AMD-Ati régóta várt alsó- és alsó-középkategóriás új HD szériái, és ezzel egy időre valószínűleg be is áll a VGA-piac, őszig nem igazán lehet semmi komoly újdonságra számítani. Ennek ürügyén úgy döntöttünk, itt az ideje egy átfogó tesztet készíteni, melyben főként eme kategóriákra koncentrálva vizsgáljuk: hogyan teljesítenek az előző és jelen generáció tagjai egy arénába dobva őket. Tesztünk időigénye és terjedelme miatt cikksorozat formájában lát napvilágot, melynek mai cikkünk képezi az első részét.

Egyik gyártó sem igazán akar magának saját házon belül konkurenciát teremteni, így szép lassan mindketten ki fogják vonni régebbi szériáik nagy részét. Az nVidia már hónapokkal ezelőtt bejelentette ezt, és sok GPU-ja már csak addig kapható, amíg a felhalmozott készletek el nem fogynak. Az Ati is eltüntette már az X1300-as szériát (mindezt azért, hogy X1550 néven megkaphassuk ugyanazt), és ahogy megérkeznek a friss HD-k, számíthatunk rá, hogy több kártya is hasonló sorsra jut. A régebbi 90nm-es gyártástechnológiával készülő kártyák, mint amilyen az X1950XT is, már kihalásra vannak ítélve, gyártásuk leáll, a 80nm-eseket még egy ideig gyártják (pl. X1950Pro).

Mielőtt ilyen egysíkúvá válna a piac, nézzük meg mennyire életképesek az új megoldások, tényleg jó-e nekünk, ahogy ezt állítják, vagy lehetne jobb is. Tesztünk első részében öt nVidia kártyát vettünk nagyító alá, két MSI által gyártottat, melyek referencia órajeleket használnak, és három Galaxy terméket, melyek mindegyike gyárilag túlhajtott változat volt. A táblázatba belevettük a referencia órajeleken üzemelő 7600GS-t, de ennek tesztelésével még adósok maradtunk, a jövő héten csatlakozik a mezőnyhöz.

Elnézve a táblázatot, logikusan gondolkodva már levonható néhány következtetés a valószínűsíthető sorrendre vonatkozóan. Csak a számokat alapul véve a referencia 7300-asnak csúnyán ki kéne kapnia tulajdonképpen mindenhol, míg a tuningolt DDR3-as változatnak már szorongatnia illene a referencia 7600GS-t. A Galaxy változata (mely még a 7600GT-nél is magasabb órajelekkel rendelkezik) messze előttük kell dübörögjön. A 8500-as szériát már egy fokkal nehezebb elhelyezni. Bár a belső shaderes részleg jóval magasabb órajelen ketyeg, mint a mag többi része, van egy fontos dolog, amit itt meg kell említeni. A GF7-es széria Pixel Shadereiben 2-2 úgynevezett MULADD (Multiple Add) processzor van, míg a 8xxx-esek SP-iben csak 1-1. Ezt nem mindig lehet optimálisan felhasználni, de jó esetben eltörlik a 8500-asok órajel előnyét. Nem utolsó szempont a memória sávszélessége sem, melynek egy bizonyos szint után főleg a szűrők használatánál lehet komoly szerepe. Nézzük át gyorsan, milyen körítéssel érkeztek meg alanyaink és izzasszuk meg őket.

MSI referenciakártyák

MSI 7300GT (Zero Edition)

Az MSI mindkét doboza a már mondhatni szokásos fantasy beütésű „díszítéssel” rendelkezik. A hozzánk jutott 7300GT passzív hűtést kapott: egy méretes borda van a GPU oldalán egy nagy MSI logóval a közepén. A nyák milyen más színű lehetne, mint piros. A doboz első kinyitásánál egy pillanatra azt hittük, elhagytuk a tartalmát félúton: nem vitték túlzásba a kiegészítéseket. Egy meghajtókat tartalmazó CD és egy rövid „hogyan helyezzük be a kártyát a gépbe”-ismertető, ez minden. A doboz büszkén hirdeti, hogy az MSI szoftverrel ő bizony akár 2-10% működés közbeni dinamikus túlhajtásra is képes. Csodás, de mi mégsem éltünk a lehetőséggel, hogy ne hullámozzanak annyira az eredmények, plusz már így is grillpartit lehetett rendezni a gépház mellett. Kíváncsiak vagyunk, mit szólna a kártya egy olyan szobához, ahol eléggé befülled a levegő nyáron.

MSI 8500GT

A csomagolás mérete és belső felépítése egyezik a 7300GT-ével, azzal a különbséggel, hogy itt megtaláltuk a kiegészítőket, melyeket a 7300 mellől hiányoltunk. Az előbb felsoroltak mellett a doboz tartalma még egy S-video kábel, egy komponens és egy DVI->VGA átalakító. Ez a kártya már aktív hűtéssel rendelkezik, és egy-egy DVI, D-sub és TV kimenettel. A ventilátor halkan búg odabent, a tesztgép egyéb alkatrészeinek a zaja elnyomta.

Galaxy tuninghegy és tesztrendszer

Galaxy 7300GT DDR3 1.4ns Premium Edition

Itt sem fogunk túl sok érdekességet találni, a doboz puritán, a körítés nagyon minimalista, a kötelező CD és füzet mellett egy S-Video kábel fogad minket és ennyi.

Galaxy 7600GS DDR3 1.2ns Premium Edition

Ismerős doboz és ismerős kártya ugye? Tulajdonképpen játékot is indíthatnánk, keressük meg az eltéréseket. Azonos PCB-t használni nagyon költségkímélő dolog, a Galaxy pedig él is ezzel. Az nVidia a 6600GT óta a közép szériáit lábkompatibilisre tervezi, így még a 8600GT is elhelyezhető a 6600 áramköri lapkáján. A 7300GT csodás kiegészítőihez képest lépünk egy szintet: jár egy kompozit átalakító is hozzá. Nem mondom, hogy olyan sokra vágyunk egy VGA mellé, de egy DVI -> D-sub átalakítót beledobhattak volna a dobozba mondjuk az S-video kábel helyett. Amilyen rövid, úgyis vehetünk újat az esetek nagy részében.

Galaxy 8500GE (Galaxy Edition)

Igen, más a doboz. Határozottan pofásabb lett. A kártya kialakítása semmit sem változott, csak leragasztották az SLI csatlakozót. Kiegészítők terén pedig visszatértünk a 7300-ashoz, elvették tőlünk még azt a nyavalyás kompozit kimenetet is. A Galaxy már sokféle névvel ellátta a túlhajtott kártyáit, de most, hogy már felkapottabb lett, simán Galaxy Editionnek hívja őket. Nem bánjuk, mert van pár méltán híres szériája, melyek így olcsón nyújtanak nagy teljesítményt.

A tesztrendszer

Processzor: Core2Duo E6300@2.8GHz

Memória: 2x1GB KingMax DDR2-800

Alaplap: Asus P5B-E

OS: Windows XP SP2 és Vista

Driverek: ForceWare 162.15 béta és ha szükség volt rá 158.22, illetve Vista alatt 158.24

Eredmények I.

Úgy néz ki, a FutureMark szintetikus tesztjei nagyon bejönnek az új nyolcasoknak, még a papíron elég gyenge GT-nek is. Kicsit meglepődtünk, hogy a 7600GS előtt tudott végezni, ám többszöri lefuttatás után sem változtak az eredmények, még a legutolsó WHQL meghajtó használatával sem.

Nyugdíjba küldtük a már lassan ősöreg Doom III-at, de nem a motorjára épülő "frissebb" terméseket. A 7600GS előnye megkérdőjelezhetetlen, a 8500GT-t csúnyán elpáholja még a DDR3-as 7300GT is. A GE már beéri, ám a tuningolt GS csak a fejét csóválja a célvonalnál. Az egyetlen kártya, mellyel ilyen beállítások mellett még tökéletesen játszható a játék. Az eredmény talán azzal magyarázható, hogy a játék nem annyira shader intenzív, így a GS sokat nyer a plusz textúrázókkal.

Itt már változik a helyzet, ám jól látható, hogy a mezőnyt a shaderes teljesítmény mellett nagyon megosztja a memória-sávszélesség igénye. Valószínűleg a gyenge memóriáinak köszönheti a 8500GT a szereplését, ám GE már ki tudja villantani a foga fehérjét. Érdekes, hogy a sima 7300GT kivételével senki sem sínyli meg igazán az AA bekapcsolását. Egyre több probléma van ezzel manapság, valószínűsíthető, hogy néhány kártyát nem igazán hat meg, mire van állítva.

Eredmények II.

A 8500GT önfeledten éri be a Galaxy 7300GT-t, majd szomorú arccal nyugtázza, hogy az ő sávszélessége nem szűrőkre teremtetett. Szerencséjére ez már mindegy, mert szűrökkel egyedül a 7600GS-nek sikerül a játszhatóságot alulról súrolni, és igazából komoly szűrők nélkül is az egyetlen kártya, melyet nyugodtan lehet ajánlani ilyen beállítások mellett erre a játékra. Közepes, vagy kicsit roszabb minőségi beállítások mellett viszont tökéletesen játszható a referencia 7300GT kivételével mindenen.

A Company of Heroes alatt beleütköztünk egy sajnálatos problémába… a 7300GT-k száguldoztak, miközben a játék úgy nézett ki minden beállítás és driver ellenére, mintha a legkisebb textúrákat túrná elő merevlemezről a kis GPU, a 8500-asok pedig hatalmas megakadásokat produkáltak. Ennek köszönhető a nagyon alacsony átlag FPS. A 7600GS-sel nem volt probléma, amíg azt nem mondtuk neki, hogy használjon élsimítást. Elküldtünk egy csapatot az nV főhadiszállására, hogy elkapják az ostoros embert a driverfejlesztők mögött. Talán ha hagyjuk aludni őket egy kicsit, akkor megszűnik a meghajtók minőségének ilyen mértékű ugrálása.

Egy kicsit jobb szereplésre számítottunk a 8-as széria tagjaitól, ám DX9 alatt nagyon komoly előnyre tesz szert a hajtott GS. DirectX10 alá helyezve a 8500-asok 1 illetve 2 FPS kipréselésére voltak képesek, nem igazán láttuk értelmét az ábrázolásának… lejjebb vehettük volna a minőségi igényeinket, ám a később csatlakozó kártyák miatt nem igazán akartuk. Egy biztos: jelenleg DX10 alatt nagyon le kell butítani a játékot, hogy normálisan fusson, kérdés, hogy akkor meg mi értelme van.

Eredmények III.

Hát igen, az Oblivion máig nagyon szép és Pixel Shader-gyilkos játéknak számít. A 8500GT végre elszabadul a 7300GT árnyékából! Most már nézheti a 7600 hátát. A tuningolt GE viszont szépen vezeti a mezőnyt.

A Stalkerben is valószínűleg pillanatnyi megakadásainak köszönheti a 8500GT a vesztét. Memória sávszélessége túlságosan lefogja, de még így is érdekes, hogy a 7300-ak milyen „jól” teljesítenek. A 7600 is hasonló problémákkal küszködött, egyértelműen ott kellene hagyja még a tuningolt 7300GT-t is. A 8500GE nem zavartatta magát, ment előre.

Az SC nagyon processzorigényes játék, tulajdonképpen miatta kellett mindenképpen 2.8-n járatni a Core2-esünket, hogy biztosan kijöjjenek a különbségek. A 8500GE és 7600 harca mondhatni döntetlennel zárult, a többiek azt hozták, amit papírforma szerint kellett nekik.

Az első kör vége

Korai lenne még eredményt hirdetnünk, ám néhány dolog már most tisztán látszik:

A DDR2-es memóriával szerelt 7300-ast vétek lenne már megvenni. Nettó 13 ezres árával ugyanott van, mint a Galaxy DDR3-as változata, mely messze helyben hagyja őt, így mondhatjuk, hogy lemorzsolódott a mezőnyből. A DDR2-es változatok mag órajelén biztos lehet akár sokat is emelni, de memória-sávszélességbeli hátrányát biztos képtelen behozni.

A 8500GT pedig jött, látott, és nagyon nem győzött: nettó 18 ezer körüli árával és 7300GT körüli sebességével sajnos nem lesz belőle ajánlott vétel. A memóriája nagyon lehúzza szegényt. Szép a DX10 logó a dobozán, de sajnos azokra a játékokra, melyek igényelnék is ezt az extra tudást, már kevés lesz. Ráadásul egy árban van a 7600GS-ekkel, még a Galaxy túlhajtott változatával is, ami messziről integetett neki a 7600GT-t megszégyenítő órajeleivel. Így következő generáció ide vagy oda, nem lesz ajánlott.

A 8500GE tesztünk első részének legdrágább tagja nettó 21 ezer forintos árcédulájával, ám ha valaki alsó kategóriás DX10-es kártyát szeretne, mindenképpen megéri a többletköltséget. Sajnos a 7600 őt is sokszor elverte, ám a frissebb és shader intenzívebb játékokban meg tudta mutatni, hogy mire képes ha nagyon akar, így meggondolásra érdemes lehet attól függően, mivel játszanánk. A legtöbb „régebbi” játékra a 7600 a jobb, ám úgy néz ki a jövőben a GE megelőzheti. A sima nem tuningolt 7600GS-eknél pedig biztosan jóval erősebb. Ettől függetlenül kicsit vegyes érzelmekkel váltunk el tőle, talán túl közel van az ára a 8600akhoz, nemsokára kiderül.

Mindenesetre átlagosan elmondható, hogy a Galaxy tuning termékei nagyon jóra sikerültek, kiváló ár/érték aránnyal rendelkező kártyák. Ha túlhajtás nélkül néznénk a mezőnyt, biztosan a 7600GS referencia változata vinné a prímet, de szerencsére vannak gyártók melyek hajlandóak a referenciánál jobb memóriákkal és magasabb órajelen szállítani a VGA-jukat.

Egy utolsó fontos dolog, hogy minden játék a maximális vagy ahhoz közeli beállításokkal lett tesztelve, így természetesen lejjebb véve a felbontást és kikapcsolva pár opciót megdobható a másodpercenkénti képkockák száma ;)

Jövő héten újabb VGA-k csatlakoznak tesztünkhöz: megnézzük, az Ati hogyan tartja magát ebben a szegmensben, majd emelünk egy kicsit az árszinten és továbbmegyünk. Addig is jó böngészést minden kedves olvasónknak!

Képek

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward