AllWinner A83T - táblagépekbe nyolc maggal

Az AllWinner ezúttal egy olyan chipet mutatott be, ami a vállalat elmondása alapján egyszerre lesz hatékony és gyors is.

AllWinner A83T - táblagépekbe nyolc maggal

Az AllWinner korábban szebb napokat is megélt, de a vállalat vezetése már csakis előre tekint, és szeretnének mindent megtenni annak érdekében, hogy újra a nagyok közé kerüljenek. A kínai táblagépeknek még mindig jelentős része használja az AllWinner termékeit, ám nem szeretnék beérni ennyivel, és még szélesebb körben nyernének maguknak teret.

A chipgyártó ezúttal az A83T típusazonosítóval ellátott lapkájáról rántotta le a leplet. Ez a chip nyolcmagos, hasonlóan az AllWinner A80-hoz, azonban mégis szignifikáns eltérések fedezhetőek fel közöttük. Annak ellenére, hogy a számozás minden tekintetben arra utal, hogy egy izmosabb megoldásról van szó, éppen az ellenkezője igaz. Míg az A80 esetében Cortex-A7 és Cortex-A15 processzormagoké a főszerep négy-négy fős leosztásban, addig az újdonságnál kizárólag az ARM energiahatékonyságra kihegyezett Cortex-A7 egységének kell bizonyítania a rátermettségét.

Nyolc egyforma mag dolgozik tehát az A83-ban, hasonlóan a MediaTek MT6592-höz, illetve az MT8392-höz, ami ténylegesen ennek az ellenfele lesz, mert a gyártója táblákba szánja. Jelen állás szerint a friss termék maximális működési frekvenciája kereken 2 GHz-ben lesz meghatározva, és ehhez jön még egy nagyon komoly érdekesség, mégpedig az, hogy a chip implementálja a big.LITTLE architektúrát is. Ezt a felépítést sokszor láthatta már akcióban a közönség (például az A80-nál), azonban az teljesen példátlan, hogy egyforma órajelen üzemelő, azonos processzormagok kvartettjeit kösse össze. Az Allwinner energiatakarékossági okokból döntött az alkalmazása mellett, mert ha szükséges, tekerhet mind a nyolc mag, de ha nem, akkor négyet teljesen le lehet kapcsolni. A vállalat a gyártástechnológia megválasztásakor is odafigyelt arra, hogy kellően energiahatékony eljárást alkalmazzanak, éppen ezért a megszokott 28nm HPM helyett ennél a chipnél már a TSMC 28nm-es HPC eljárását használják. 30 százalékkal alacsonyabb energiaigény mellett is 10 százalékkal magasabb teljesítményt nyújthat ezzel az elkészült SoC.

A középkategória felsőrészét célzó lapka egy PowerVR grafikus egységgel lett ellátva. A legfrissebb, hatos széria valamely tagja képviselteti benne magát, melynek egyelőre a pontos kiléte nem ismert. A Rogue architektúrára épülő grafikus gyorsítók egyébként elég sikeresek, így örömmel nyugtázhatják ennek a jelenlétét az érdeklődők. A PowerVR Series 6 olyan chipekben képviselteti magát, mint például az Apple A7 vagy az A8, és az AllWinner A80-ban is egy ilyen IGP tevékenykedik. Remélhetőleg itt sem fog csalódást okozni az AllWinner, és egy kellően erős konfigurációval vértezik fel a mérnökök az A83T-t. A képfelbontás terén támogatott a Full HD-s megjelenítő is, és ehhez kapcsolódik még a SmartColor technológia, ami az éles kép mellett rendkívül gazdag színeket próbál majd a felhasználók elé varázsolni. Sajnos mobilnetes egységgel továbbra sem tud szolgálni az AllWinner, és ebből fakad az, hogy elsősorban a táblagépeket fogják célba venni, ahol (most még) elegendő a jó szerepléshez egy olcsó 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, valamint egy Bluetooth modul.

Elöl az eredeti kép, utána a megszokott képjavítók után, végül a SmartColorral.

Az AllWinner A83T még ebben az évben érvény szerezne magának. A gyártó elmondása alapján a negyedik negyedév során több tablet is befuthat az újdonsággal a belsejében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward