Allwinner A64: 4K támogatás 5 dollárért cserébe

Az Allwinner új chipjére valószínűleg sok tabletgyártó lecsap majd.

Allwinner A64: 4K támogatás 5 dollárért cserébe

Az Allwinner általában a kimagaslóan jó ár-érték aránnyal rendelkező chipjeivel kerül a figyelem középpontjába, és ezúttal sincs ez másként. Az Allwinner A64 hozza azt, amire egy középkategóriás készüléknél szükség lehet, és mindezért összesen 5 dollárt kér a kínai gyártó.

Az Allwinner újdonsága már a 64 bites megoldások sorát fogja gyarapítani. A belsejében négy darab ARM Cortex-A53 mag tevékenykedik majd, ezeknek köszönhetően kellően energiahatékony lesz a SoC. Sajnos azt egyelőre nem tudjuk pontosan megmondani, hogy milyen teljesítményre lehet tőle számítani, az órajelei ugyanis még nem ismertek, de a Qualcomm MSM8916 (S410) és a MediaTek MT6732 környékére érkezhet – az előbbi 1,2, az utóbbi pedig 1,5 GHz-en járatja az Cortex-A53 magokat. A lapka memóriavezérlőjét úgy alakították ki a tervezés során a mérnökök, hogy számos DRAM fajtát támogasson. Mégis miért fontos ez? Mert így a partnereknek még vonzóbb lehet a chip, hiszen növekszik a mozgásterük az összköltségek befolyásolásában; negatívum ugyanakkor, hogy ezáltal az Allwinner kevésbé tudja kontrollálni, milyen környezetbe kerül majd az A64 SoC.

Azt sajnos egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy milyen grafikus vezérlő lapul az A64-ben. Az Allwinner korábban előszeretettel használta az ARM és az Imagination Technologies IGP-it is, így feltételezhetően ezúttal is vagy egy Mali vagy pedig egy PowerVR egység kerülhetett ebbe a szerepbe. Csak közvetve bár, de ide kapcsolódik, hogy a platform támogatja az Allwinner SmartColor kijelzőtechnológiáját, így a megjelenítőn igazán élénk színvilág rajzolódik majd ki. Háttértár tekintetében gondoskodtak arról, hogy a nagyon gyors lapkák mellett se jöjjön zavarba az Allwinner A64, így támogatni fogja az eMMC 5.0 szabványú egységeket is. Ilyenek általában a felsőkategóriás okostelefonokban és táblagépekben találhatóak jelenleg.

Az új központi chip talán legnagyobb attrakciója az, hogy támogatni fogja a 4K-s videófelvételek lejátszását, amennyiben az adott anyag H.265/HEVC kódolású. A H.265 jelenleg még gyerekcipőben jár, de már egyre többször lehet vele találkozni. Ez sokkal hatékonyabb tömörítés, mint a jelenleg legelterjedtebb H.264, ez pedig azt eredményezi, hogy a különböző felvételek kisebb helyet foglalnak hasonló képminőség mellett, illetve kevesebb energiát igényel a lejátszásuk, ennek köszönhető az is, hogy már egy 5 dolláros chip képes lehet erre. Az Allwinner A64-nek otthont adó eszköz természetesen elláthatóak majd HDMI kimenettel, tehát némi vezetékelést követően szinte bármilyen televízió vagy projektor hozzá csatlakoztatható. Ilyen tekintetben is fel van készítve a 4K támogatására a chip.

Persze ebbe a szerény, 5 dolláros árba továbbra sem lehet mindent belezsúfolni. A 3G/4G modemet nem foglalja magába a lapka, ez pedig azt jelenti, hogy okostelefonokban valószínűleg nem láthatjuk majd viszont, kizárólag táblagépek körében fog felbukkanni az Allwinner A64.

Az Allwinner A64 megjelenésével kapcsolatosan egyelőre hallgat a chipgyártó, de valószínűleg nem kell már sokáig várni az első fecskékre, még 2015 első felében befuthatnak az erre épített készülékek. Az pedig, hogy a kész tabletek mennyibe kerülnek majd az A64 chippel, nem igazán jósolható meg, hiszen elég rugalmasan alkalmazható majd, de nem lenne meglepő, ha már 70 dollár környékén is feltűnne „fapados” környezetben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward