Alig egy év múlva véget ér a Windows XP támogatása

A nyugdíjazás előtt álló operációs rendszer még napjainkban is meglepően népszerű.

Alig egy év múlva véget ér a Windows XP támogatása

Már csak kevesebb mint egy év van hátra a Windows XP utolsó, végleges mérföldkövének elérkezéséig: 2014. április 8. napjától kezdve befejezi a Microsoft az öreg, de még így is népszerű operációs rendszer terméktámogatását.

Meglepő tény, hogy a nem túl modern, igencsak öregecske operációs rendszer még napjainkban is elég jelentős piaci részesedéssel bír: a noteszgépek és az asztali számítógépek több mint harmada, egészen pontosan 38%-uk használ manapság is Windows XP-t. A Windows XP-t futtató konfigurációk tulajdonosainak lassan új operációs rendszer után kell nézniük, hiszen kevesebb, mint egy év múlva végérvényesen megszűnik a népszerű operációs rendszer terméktámogatása, így nem érkezik több biztonsági frissítés és a technikai támogatás is véget ér. Magyarul a Windows XP alapú konfigurációk védtelenebbé válnak, amit valószínűleg ki is használnak majd a kártékony kódok írói.

A Microsoft szerint a Windows 8 remek választás lehet a cégeknek, hiszen modern operációs rendszerről van szó, amely a Windows 7 alapjaira épít, így gyors, megbízható és biztonságos, sőt, ezzel egy időben az új generációs hardver opciókat is megfelelően támogatja. A Windows 8-ban rejlő lehetőségeket rengeteg konfigurációval ki lehet aknázni, hála a modern noteszgépeknek, tábláknak és asztali számítógépeknek. Az üzleti felhasználók a vállalat méretétől és speciális igényeitől függően manapság több lehetőség közül választhatnak, mint valaha.

A 2001 óta piacon lévő operációs rendszer felett mára már alaposan eljárt az idő. Több, mint egy évtized egy olyan szegmensben, ahol 3-5 év alatt elavulnak a különböző technológiák, rendkívüli élettartamnak tekinthető. Egy PC optimális élettartama napjainkban egyébként 3-4 évre tehető.

Persze az operációs rendszer leváltása nem egyszerű történet, hiszen a Windows XP alapú konfigurációk általában hardver tekintetében sem mai darabok. A Windows XP hatalmas népszerűsége részben azt is jelenti, hogy sok felhasználó egyszerűen nem is látja az új operációs rendszerek és az új eszközök előnyeit a saját, több éves konfigurációjával összehasonlítva. Ez a trend a Microsoft és a számítógépgyártók számára figyelemfelkeltő kell, hogy legyen, hiszen a stagnáló PC piac teljes árbevételeik, illetve profitjuk csökkenését vonja maga után.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward