Alcatel: a Pop S családdal érkezett a legolcsóbb KitKat tablet

Az Alcatel leleplezte a világ legolcsóbb Android 4.4-es táblagépét, ráadásul négy Pop S szériás telefonnal, illetve tablettel karöltve jött a Pixi nevű az újdonság.

Alcatel: a Pop S családdal érkezett a legolcsóbb KitKat tablet

Az Alcatel elképesztő mennyiségű friss terméket vonultatott fel a Mobile World Congress során. A kínai kézben levő vállalat összesített mérlege tizenegy új okostelefon – amiből három Firefox OS-t, a maradék pedig Androidot futtat –, valamint három táblagép – ezekből kettő androidos, és egyetlen egyen dolgozik a Mozilla operációs rendszere. Az új Idolokról és a Pop Fitről már korábban beszámoltunk, valamint olvasható volt az iPon hasábjain a Firefox OS-es termékek lajstroma is, most pedig nézzük meg, hogy milyen eszközökkel zárta a kiállítást az Alcatel.

Alcatel One Touch Pop 7S

A vállalat leleplezett egy sor költséghatékonyságban jeleskedő Pop S mobiltelefont, ám egy táblagép is akad a széria tagjai között. A Pop 7S nevű készüléket egy 7 hüvelykes megjelenítővel látták el, ami 1024 x 600-as képfelbontással operál majd, és sokak örömére IPS technológiát vonultat fel. A bekapcsolást követően jön az újabb meglepetés, ugyanis ezen már a legfrissebb, Android 4.4 fogadja az érdeklődőket. A KitKat kódnevű operációs rendszert egy négymagos, 1,2 GHz-es órajelen üzemelő központi chip fogja mozgásba lendíteni – ennek a kiléte nem derült ki, de több mint valószínű, hogy Cortex-A7 magokat sorakoztat fel. Sajnos azt nem árulták el egyelőre, hogy mekkora lesz a rendszermemória és a háttértár kapacitása, viszont arra fény derült a bemutató alatt, hogy microSD kártya hellyel szolgálni fog a gép, így a bővíthetősége nem kérdéses. Továbbá kiemelendő, hogy lesz benne 3G HSDPA+ modem, ami 21 Mbps-os letöltési sebességet támogat, valamint nem hiányzik belőle a 802.11 b/g/n Wi-Fi, a Bluetooth 4.0 modul és a GPS vevő sem. Két kamerája van, a videócsevegések egy VGA megoldással bonyolíthatóak, míg fotózásra egy 3 megapixeles került bele. A 8,9 milliméter vastag tábla 285 grammos súllyal büszkélkedhet. Fekete és fehér színben is megvásárolható lesz.

Alcatel One Touch Pop S3

Az új Pop S mobilok között a sort a Pop S3 nyitja. Ezt az Alcatel egy 4 hüvelykes megjelenítővel küldi csatába, ami WVGA felbontással szolgál. Az apróka panel viszont senkit ne tévesszen meg, a háttérben ugyanis egy négymagos chip található, ami 1,2 GHz-es órajelen pörög. Ráadásul 4G LTE támogatással kecsegtet a kicsi telefon, így valószínűleg a Snapdragon 400 család egyik tagja van benne. A rendszermemória 1 GB-os, a tárhely pedig 4 GB lesz, ez utóbbit pedig bővíteni is lehet majd. A főkamera ugyan mindössze 5 megapixeles képek készítésére alkalmas, azonban ha videózásra kerül a sor, akkor már Full HD-ben domborít. Az operációs rendszer szerepében ezúttal az Android 4.3 Jelly Bean tetszeleg. A Pop S3 9,8 milliméterre emelkedik ki a síkból, ám nem oktalanul vastagabb a megszokottnál. A kicsi testbe egy 2000 mAh-s kapacitású telepet zsúfoltak a tervezés során, így meglehetően jó üzemidőre van kilátás. A hátlapja könnyedén cserélhető lesz (az akkumulátora is), és rengeteg színben pompázhat kezdve a citromsárgától a kéken, a rózsaszínen és a piroson át a szürkéig.

Alcatel One Touch Pop S7

Akik valamivel nagyobb megjelenítőn szeretnének már manőverezni, de továbbra sem akarnak sokat költeni, azoknak a Pop S7 jelenthet élhető alternatívát. Itt már egy IPS technológiás kijelző fogadja az érdeklődőket, ami 5 hüvelykes képátlóval és 960 x 540 képpontos felbontással rendelkezik. Ezen a legújabb Android rendszer van, tehát a 4.4-es KitKat teljesít rajta szolgálatot, amiért piros pont jár az Alcatelnek. Az Android 4.4 mozgásba lendítéséről ugyanaz a chip gondoskodik itt is, mint a Pop S3-ban, vagyis négy darab 1,2 GHz-es Cortex-A7 maggal állunk szemben. Változatlan a memóriák konfigurációja is, tehát a RAM 1, a tárhely meg 4 GB-osnak ígérkezik – utóbbi microSD segítségével lesz bővíthető. És ha már a SoC megmaradt, akkor az integrált 4G LTE modem is jelen van, ami jó hír. Az S7 és az S3 közös pontjai pedig a kamerarendszert górcső alá véve is folytatódnak: az előlapon egy VGA megoldás figyel, a hátoldalon meg egy 5 MPixeles bukkant fel, mely 1080p-s videókat tud felvenni. A 9,4 milliméter vastag készüléket rózsaszín, narancssárga, kék, citromsárga és szürke árnyalatban lehet majd hazavinni. Az üzemidő átlagon felülinek ígérkezik, méghozzá egy 3000 mAh-s akkumulátor közbenjárásának köszönhetően.

Alcatel One Touch Pop S9

Most pedig lássuk, mit tartanak majd azok a vásárlók a kezükben, akik a legkomolyabb Pop S modell mellett döntenek. A szerkezet szíve ezúttal is változatlan, vagyis vélhetően egy Qualcomm Snapdragon 400 fogja kiszolgálni a négy darab 1,2 GHz-es Cortex-A7 mag segítségével. Azonban ennél már minden eddiginél nagyobb kihívás elé néz a központi chip, mivel az 5,9 colosra nőtt megjelenítőn már 1280 x 720 pixelt kell mozgásba lendíteni. A rendszermemória maradt 1 GB-nyi, ám a háttértárat egy huszárvonással megduplázták a fejlesztés során, így ez 8 GB-tal kecsegtet (a bővítési lehetőség maradt). A Pop S9 is két kamerát vonultat fel, viszont ezek már 8 és 2 megapixelesek lesznek. Ha videózásra kerül a sor, akkor itt is Full HD-ben lehet rögzíteni az eseményeket, ám szemben a korábbiakkal, ez már a videócsevegések alkalmával is HD minőséget kínál. A kapcsolati képességei között a 4G LTE mellett NFC chip is helyet kapott, de elképzelhető, hogy ez a többiekből sem fog hiányozni (hiányosak még a specifikációk). A 8,5 milliméteres készülékházban egy 3400 mAh-s akkumulátor van. Az üzemideje így az átlagosnál kicsivel jobbnak ígérkezik, de ha nem sokszor aktív a hatalmas kijelző, akkor jobb teljesítmény is kinéz. A sokszínűség ezt is ugyanúgy jellemzi, mint a többieket, így szürke, narancssárga, rózsaszín, citromsárga és kék színben is elérhető lesz. Sajnos a Pop S9-en egyébként újra az Android 4.3 van jelen, de a KitKat (4.4) frissítés hamarosan elkészülhet rá is.

Alcatel One Touch Pixi 7

Végül nézzük a legolcsóbbnak kikiáltott olyan táblagépet, amin már alapból az Android 4.4 KitKat rendszer fut. Ennél a tabletnél a legfontosabb jellemző – illetve ami a legnagyobb hangsúlyt kapta – a 80 eurós ajánlott végfelhasználói ár. Ezért az összegért cserébe egy 9,9 milliméteres és 285 grammos házba csomagolva kapunk egyebek mellett egy 7 hüvelykes kijelzőt. Az alkalmazott panel TN+Film technológiás, a felbontása pedig mindössze 960 x 540 képpontos, így a pixelsűrűsége a 160 PPI-s érték alatt marad. Két kamera lesz a fedélzetén, ám mind a kettő egyformán VGA fotók és videók készítésére használható, ami nem sok mindenre elég. A kapcsolati képességei között csak egy Miracast támogatással szolgáló Wi-Fi-t fognak találni az érdeklődők.

A sebességfelelős a Pixi 7 táblánál egy MediaTek MT8117, amihez a régió függvényében 512 MB vagy 1 GB rendszermemória kapcsolódik – sajnos Európában a gyengébbikkel kell számolni. A szóban forgó központi chipben két ARMv7 mag található 1,2 GHz-es üzemi frekvencia mellett (több részlet egyelőre nem ismert). A háttértár alapesetben 4 GB, viszont egyszerűen megtoldható majd egy microSD segítségével, ami akár 32 GB kapacitású is lehet. Az energiaellátásról egy 2840 mAh-s akkumulátor gondoskodik majd, ami nagyon rövid, 4-5 órás videózást tesz lehetővé egyetlen feltöltést követően. A fapados masina komor színválasztékot vonultat fel, hiszen csak fekete vagy sötétszürke lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward