Alaplapok asztali Kabini SoC-hoz – Második felvonás

Megvizsgáltuk a Biostar, a Gigabyte és az MSI kínálatát is.

Alaplapok asztali Kabini SoC-hoz – Második felvonás

Biostar

A Biostar háromféle Socket AM1-es alaplapot mutatott be, amelyek mindhárman microATX formátum köré épülnek. Az újdonságok 2 db DDR3-as memóriafoglalatot alkalmaznak, amelyekben maximum 16 GB-nyi rendszermemória fér el. Extra USB 3.0-s, illetve SATA 6 Gbps-os vezérlőkre nem számíthatunk, de PCI Express 2.0 x16-os és PCI Express 2.0 x1-es bővítőhely mindegyik modellen van, sőt, az AM1MHP modell még PCI slotot is kapott.

A legolcsóbb példány, azaz az AM1ML csak 10/100 Mbps-os Ethernet vezérlővel rendelkezik, videó kimenetei között pedig csak egy D-Sub port sorakozik. A másik két modell szerencsére jobb felszereltséggel bír, ahogy az a fenti táblázatból is kiderül. TPM modult fogadó tüskesor sajnos egyik alaplapon sincs, de COM és LPT tüskesor azért akad – ha nem is mindegyik modellen.

A Biostar új alaplapjai UEFI alapú, grafikus felhasználói kezelőfelülettel rendelkező BIOS-t kaptak, plusz járnak hozzájuk a gyártó exkluzív segédprogramjai is. A trió tagjai rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban. Felszereltségük alapján 10 000 és 15 000 forint közötti árakra számíthatunk.

Gigabyte

A Gigabyte az ASUS-hoz hasonlóan kétféle Socket AM1-es alaplappal rukkolt elő. A Gigabyte megoldásai a konkurencia alaplapjaival ellentétben mindketten microATX formátum köré épülnek, és mindketten két darab DDR3-as memóriafoglalatot hordoznak magukon, amelyekben maximum 32 GB-nyi DDR3-1600 MHz-es rendszermemória fér el. Az új alaplapok szerény felszereltséggel gazdálkodnak, így sem extra SATA, sem extra USB vezérlő nem kapott helyet rajtuk. Jó hír viszont, hogy akinek még szüksége van PCI slotra, az AM1M-S2H modellen talál egyet.

Az újdonságok TPM tüskesort nem tartalmaznak, de LPT és COM kivezetést vagy portot mindkettőn találunk. A Gigabites Ethernet vezérlő szerepét egy Realtek gyártmányú példány tölti be, audió vezérlőből pedig Realtek ALC887 típusú megoldás teljesít szolgálatot mindkét deszkán.

A két friss alaplap ezúttal nem alkalmazza a Gigabyte méltán népszerű DualBIOS rendszerét, de ez érthető is, hisz abszolút belépőszintű termékekről van szó. Az UEFI alapokon nyugvó, grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott BIOS ezeknél a termékeknél is adott, de a gyártó exkluzív segédprogramjairól sem kell lemondani.

Az új alaplapok közül az AM1M-S2P modell már feltűnt kínálatunkban, ahol alig kerül többe 10 000 forintnál.

MSI

Az MSI összesen egyféle Socket AM1-es alaplapot kínál, ami az eddig látott termékekhez viszonyítva teljesen átlagos felszereltséggel rendelkezik. A 2 db DDR3-as memóriafoglalatban ennél a modellnél is 32 GB-nyi DDR3-1600 MHz-es memóriamodul alkalmazására nyílik mód, a bővítőhelyek között pedig egy PCI Express 2.0 x16 (x4), illetve egy mini-PCIe 2.0 x1-es slot lapul. A Mini-ITX formátumú alaplap Gigabites Ethernet vezérlővel és Realtek ALC887-es audió vezérlővel kerül forgalomba, de a TPM tüskesor, a COM kivezetés és az LPT kivezetés sem hiányzik róla.

SATA 6 Gbps-os és USB 3.0-s ortokból csak kettő jár, de ennyi tulajdonképpen elég is. A Military Class 4-es technológiára támaszkodó alaplap M-Flash támogatással is rendelkezik, amellyel egyszerűen frissíthető a BIOS egy pendrive segítségével, sőt, a pendrive-ra mentett BIOS könnyedén vissza is állítható. Az új alaplaphoz természetesen az MSI szokásos segédprogramjai is járnak majd.

Az újdonság várhatóan rövidesen elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban, ám az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerül majd. A felszereltség alapján 10 000 és 15 000 forint közötti árra lehet felkészülni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward