Alacsony profilú CPU hűtő és egy új ventilátor a Noctuától

A Noctua ezúttal egy kompakt, nagyteljesítményű processzorhűtőt, valamint egy új, PWM támogatással ellátott rendszerhűtőt mutatott be.

Alacsony profilú CPU hűtő és egy új ventilátor a Noctuától

Érkezik a népszerű NH-L9-es processzorhűtő nagyteljesítményű változata

A Noctua lerántotta a leplet az NH-L9x65-ös modellről, amely elődjével ellentétben már nem 37 milliméteres, hanem 65 milliméteres magassággal rendelkezik, cserébe viszont nagyobb ereje is van. A hűtőteljesítmény 65 wattról 84 wattra nőtt és most már nem kell külön hűtőt venni AMD és Intel processzorokhoz, mint korábban: a friss modell mindkét tábor tagjaihoz passzol.

Az alapterület a magasságnövekedés ellenére sem változott: az új processzorhűtő is 95 x 95 milliméteres mérettel bír, azaz sem a PCI Express slotban helyet foglaló bővítőkártyával, sem a memóriamodulokkal, sem pedig az alaplap VRM komponenseinek hűtőbordáival nem kerül összetűzésbe.

A kompakt hűtőtömbön egy 14 milliméter vastag NF-A9x14-es ventilátor lapul, ami természetesen PWM támogatással is rendelkezik. A 65 milliméteres magasságban már a ventilátor is benne van, így az újdonság remekül használható kompakt asztali számítógépekben, illetve házimozi PC-kben, ahol rendszerint komoly kihívást okoz egy megfelelő magasságú, megfelelő hűtőteljesítményt kínáló CPU hűtő beszerzése, ami zajongásával nem kergeti az őrületbe tulajdonosát.

A rézből készített, nikkelezett talpazattal és nikkelezett réz hőcsövekkel ellátott processzorhűtő teljes tömege nem több 413 grammnál. A rajta található ventilátor SSO2 csapágyazással érkezik és elég vonzó tulajdonságokkal rendelkezik: a termék a 600 RPM és 2500 RPM közötti fordulatszám-tartományban üzemel, így maximum 57,5 köbméternyi levegőt tud megmozgatni egyetlen óra leforgása alatt, maximális zajszintje pedig nem több 23,6 dB(A)-nél. A ventilátorhoz természetesen jár a Noctua megszokott L.N.A. adaptere, amely a rajta található ellenállás segítségével 1800 RPM-re csökkenti a ventilátor maximális fordulatszámát, így a maximálisan megmozgatható levegőmennyiség 40,8 m3/h-ra, a maximális zajszint pedig 14,8 dB(A)-re csökkenthető. A ventilátor 2,52 wattos maximális fogyasztás mellett üzemel, várható élettartama pedig a 150 000 üzemórát is meghaladja.

A hat év garanciával érkező processzorhűtő a SecuFirm2 rögzítőnek köszönhetően többféle processzorfoglalathoz is passzol (Intel LGA2011-0 & LGA2011-3, LGA1156, LGA1155 és LGA1150; AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 és FM2+), a CPU hűtő felülete és a processzor hővezető sapkája közötti hatékony kapcsolatról pedig a szokásos NT-H1-es hővezető paszta gondoskodik.

A neves osztrák vállalat NH-L9x65-ös processzorhűtője rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 44,9 euró magasságában helyezkedik el.

Jön az NF-A6x25-ös ventilátor PWM támogatással ellátott kiadása is

A Noctua népszerű 60 milliméteres átmérőjű rendszerhűtő ventilátorából eddig csak fordulatszám-választó kapcsolóval ellátott példány állt rendelkezésre az NF-A6x25 FLX személyében, most azonban elkészült a PWM támogatással ellátott változat is, amely az NF-A6x25 PWM nevet viseli. Az új ventilátor alapvető felépítés tekintetében nem változott, így az SSO2 csapágyazás és a légáramlás-gyorsító csatornák egyaránt rendelkezésre állnak, de a lépcsős felépítésű AAO keretről, illetve a keretbe ágyazott rezgéscsillapító gumibetétekről sem kell lemondanunk.

Extra összetevő az NE-F1-es IC, amely teljesen automatikus fordulatszám-vezérlést tesz lehetővé, természetesen négytűs ventilátor tápkábelen keresztül. Az új ventilátor az 550 RPM és 3000 RPM közötti fordulatszám-tartományon belül üzemel, így óránként maximum 29,2 köbméternyi levegőt tud megmozgatni, méghozzá 19,3 dB(A) maximális zajszint mellett. A ventilátorhoz az ipszilon elosztókábelen, illetve a 30 centiméteres hosszabbító kábelen kívül L.N.A. adapter is jár, ami a maximális fordulatszámot 2300 RPM-re csökkenti, így a maximális zajszint 13,7 dB(A)-re, az egy óra leforgása alatt megmozgatható maximális levegőmennyiség pedig 22,6 köbméterre mérséklődik.

A hat év garanciával érkező újdonság rövidesen elérhetővé válik az üzletek polcain, ára pedig 14,9 euró lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward