Alacsony fogyasztású mozgásérzékelő mobil eszközökhöz

A Microchip Technology friss eljárása igazán ígéretesnek tűnik.

Alacsony fogyasztású mozgásérzékelő mobil eszközökhöz

Az elmúlt hónapok, illetve évek során már több olyan mozgásérzékelős vezérlőegységről is hallhattunk, amelyek lehetővé teszik a játékkonzolok és a számítógépek mozdulatsorokkal való irányítását. Már kereskedelmi forgalomban is szép számmal találhatunk ilyen eszközöket, de olyanokat még nem, amelyek a  Microchip Technology legfrissebb eljárására támaszkodnak.

Az új mozgásérzékelő eljárás ezúttal nem pálcával vagy kamerákkal követi a mozdulatsorokat, hanem teljesen más megoldással. A friss technológiát főként mobil eszközöknél vethetik majd be a nem is oly távoli jövőben, így nem meglepő, hogy egy energiatakarékos, ám de mégis hatékony technológiáról van szó. A GestIC névre keresztelt technológia elektromos mező (E-Field) segítségével követi kezünk mozdulatait. A mező létrehozásához elektródákra van szükség, amelyek a készülék NYÁK lapján kaphatnak helyet, de arra is van mód, hogy ezeket az érintőkijelzőbe integrálják. Az így létrehozott elektromos mező hatótávolsága hat hüvelyk, azaz nagyjából 15 centiméter.

A GestIC technológia a mobil eszközök gyártói számára főként az alacsony energiafogyasztása miatt lehet különösen vonzó. Az eljárás lelke az MGC3130-as vezérlőchip, amely több alacsony fogyasztású üzemmódot is kínál, de üzem közben, azaz mozgásérzékelés alkalmával sem fogyaszt többet átlagosan 90-150 milliwattnál.

 

Maga a vezérlőchip másodpercenként 200 mintavételt vesz a mozgásokról. A chip többféle mozdulatsor felismerésére is képes – a gyártó előre eltárolt néhány mozdulatsort, amelyeket a fejlesztők különböző alkalmazásaikban könnyedén felhasználhatják. Persze 3D-s koordináták és vektoradatok megadásával saját gesztusok is létrehozhatóak.

A mozgásérzékelőnek ezzel együtt korlátai is vannak. A technológia nem képes a kéz egyes ujjainak külön történő követésére, valamint nem tud különbséget tenni egy nyitott tenyér és egy ökölbe szorított kéz között. A mérnökök a hírek szerint már dolgoznak az említett korlátok ledöntésén.

Az MGC3130-as vezérlőchip első mintapéldányai már készülnek, a sorozatgyártás beindítására azonban még várni kell. Nagy mennyiségű vezérlőchip megrendelésekor az egyes példányok mindössze 2,26 dollárba kerülnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward