Aktuális piaci körkép VGA fronton

 22 kártya a szorítóban, cikksorozatunk befejező része, mellyel ki is lépünk az eleinte meghatározott kategóriákból, és teszünk egy kis látogatást a felsőkategóriás grafikus vezérlők piacán.

Aktuális piaci körkép VGA fronton

Az utolsó nyári futam

Elérkeztünk hát cikksorozatunk utolsó, befejező részéhez, mellyel ki is lépünk az eleinte meghatározott kategóriákból, és teszünk egy kis látogatást a felsőkategóriás grafikus vezérlők piacán. Megnézzük, hogy a 7.6-os Catalysttal mire képes a HD2900XT (pechünkre amint visszaadtuk a kártyát megjelent a 7.7) és most a vele árban azonos 640MB-os 8800-zal is farkasszemet nézhet. Kiegészítettük szokásos táblázatunkat, így már mind a 22 kártya adatai láthatóak rajta:

Nagyon jól látható az, amire már korábban is hivatkoztunk: hiányzik a középkategória teteje, egyszerűen nem létezik. Mindkét fél újgenerációs kártyáinál 2.5-3-szoros ugrás tapasztalható az általuk középkategóriásnak nevezett és a valós felsőkategóriás kártyák között. Az nVidia zászlóshajójánál ez a szorzó pedig már négyszeres. Szomorú dolog, nagyon terelgetik a vásárlókat a felsőkategória felé, akik ezt nem biztos, hogy jó szemmel nézik, így remélhetőleg hamarosan előállnak valamivel a szakadék helyett. Szerettük volna még az előző generáció csúcskártyáit is beledobni a levesbe, ám kiderült, hogy már úgy kell vadászni rájuk. Jól sikerült a raktár kisöprése. Mielőtt belekezdenénk az új szerzeményeink ismertetésébe, szeretnénk megjegyezni, hogy aki csak most csatlakozott tesztünkhöz, ám nem igazán érdeklődik a felsőkategória iránt, jobban járhat az előző rész grafikonjainak tanulmányozásával, ahol nem nyomja el a 8800GTX a többieket. Ám most vágjunk hát bele, lássuk a napi menüt.

8600GTS és HD2900XT

[bold]Asus 8600GTS

[/bold]Az első doboz melyet kikaptunk a rakásból és csak pislogtunk. Gázmaszkos, S.T.A.L.K.E.R.-ből szabadult alak bámul ránk meredten, biztosítva bennünket, hogy mit csomagolt a gyártó a kártyája mellé. Pedig nekünk a felirat is elég lett volna, valahogy a múltkori íjász lányka szimpatikusabb volt, de hát kinek mi. Sebaj, ez a doboz maximum a fiókba megy és nem a polcra, nézzünk bele. Eltekintve a tápellátásért felelős részlegért, természetesen szinte ugyanazt látjuk mint a GT esetében. Jelentjük, ez a hűtő már nem adott ki magából furcsa hangokat, így biztos, hogy a múltkori példány csak a véletlen műve volt, rosszat emeltünk le a polcról. A körítés alapja is ugyanaz (műbőr CD hordozó, driver és kézikönyv CD, DVI>D-sub valamint S-video>kompozit átalakító), csak most még jár hozzá a fent emlegetett játék is és egy tápkábel átalakító természetesen.

[bold]Sapphire Radeon HD2900XT

[/bold]Már volt szerencsénk őkelméhez, ha emlékeznek olvasóink, csak akkor még ezer sebből véreztek a meghajtói. Előljáróban a tesztekhez annyit, hogy ez már nincs így szerencsére! Nem találkoztunk grafikai hibákkal egyetlen játékban sem. A Sapphire nem spórolt a kiegészítőkkel, megkapunk mindent, amit csak egy VGA mellé kívánni lehet. A teljes lista a következőkből áll: CrossFire összekötő kábel, ViVo elosztó mellyel elérhetővé válnak az S-video és RCA ki- illetve bemenetek, két darab DVI>D-sub átalakító, egy DVI>HDMI kimenet, kompozit átalakító, driver, kézikönyv, 3DMark06 teljes verzió, PowerDVD6, PowerDirector4 és Valve Black Box (Half Life2: ep2, Portal, Team fortress 2 kupon) és természetesen két tápkábel átalakító régebbi tápokhoz. Hát nagy a doboz de nem levegővel van megtöltve. A kártya is a régi a gigászi hűtőjével, mely vagy nagyon halk vagy nagyon hangos, attól függően mit csinálunk.

8800-asok

Asus 8800GTS 320MB

A legkisebb 8800-as is gigászi dobozban érkezett az Asustól. Maga a kártya sem apró, mégis eltörpült a dobozban. Úgy látszik azonban, hogy az Asusnak és a Sapphirenek merőben más elképzelései vannak a térkihasználásról. A kiegészítők itt ugyanis elférnek a sarokban, a maradék helyen csak némi éltető, már nem túl friss levegő várja hogy kibontsuk a dobozt. Lássuk hát mit is kapunk: az Asustól már szokásossá vált műbőr tokot, DVI>D-sub, S-video>kompozit és tápkábel átalakítókat, valamint 3DMark06-ot, Race the WTCC és G.R.A.W. játékokat. A kártya maga természetesen teljesen referenciára épül, ami nagyon jó is, az nVidiának ugyanis nagyon sikerült eltalálnia a hűtést. Igaz, hogy méretes és nehéz, de tökéletesen elvégzi a dolgát, és ami a legfontosabb: mindezt halkan teszi. Szép munka.

Asus 8800GTS 640MB

Túl sok mindent nem lehet mondani őkelméről, az egy árnyalattal világosabb zöld nyák kivételével teljesen az ikertestvére a 320MB-os változatnak. A doboza is mindössze egy matricában tér el, tartalma pedig annyit változott, hogy a Race the WTCC-t lecserélték a GTI Racingre.

Galaxy 8800GTX

Tavaly év végén jött ki, és eltekintve a túlhajtott Ultra változattól, máig nincs kártya mely a jelenlegi játékfelhozatallal alá tudna fűteni, így az nVidia nem is erőlteti új chip kihozatalát. Rég volt csúcskártya ilyen sokáig a hegy tetején. A tápcsatlakozók száma eggyel nőtt a GTS-ekhez képest, és a kártya hossza is nagyobb. A Galaxy sem bánt túl bőkezűen a kiegészítőkkel, kapunk egy-egy DVI>D-sub, S-video>kompozit átalakítót, két tápkábel átalakítót és természetesen egy driver CD-t. Bár a referencia hűtő itt már szeret néha egy kicsit feljebb kapcsolni, így is nagyon halk ahhoz képest, hogy mi van alatta.

Teszteredmények I

A szintetikus tesztek még mindig nagyon mennek a HD-nek, valamint a 8600GTS is befúrja magát az eddigi mezőny elé. A két 8800GTS között marginális különbségek vannak csak, amik betudhatóak mérési hibának.

Itt már nem tud csillogni a 8600GTS, a nála olcsóbb előző generációs kártyák sajnálkozásukat kinyilvánítva széttárják karjaikat és otthagyják. A 8800GTS vs. HD2900XT csatából az XT kerül ki győztesen, és a kettejük között lévő rés a felbontással együtt növekszik. A 8800GTX magányosan futkározik elől.

Az ősi program még mindig az nV játszótere. No nem mintha nem lenne mindegy, hogy 165fps, vagy 211. Ahogy növeljük a felbontást és a szűrőket, úgy kezdi a HD2900 befogni a 8800-akat.

Teszteredmények II

Érdekes látni, hogy amíg a 2600-as széria gyengélkedett FEAR alatt, addig a 2900-as átlagosan jobb a 8800-aknál. Mivel a legjobb beállítások mellett is játszható azonban a játék, ezért azt érdemes figyelembe venni, de még így is fej-fej mellett vannak. Az nV viszont némileg stabilabban tartotta ezt a sebességet, figyelembe véve a teszt alatti minimum FPS-t, melyet a grafikon nem tartalmaz, ám abban a 8800 volt a jobb. A 8600GTS-t újfent elpáholják elődei.

A Company of Heroes viszont mindig is az Atinak kedvezett, ami meg is látszik a grafikonokon. A HD2900XT otthagyja a 8800-akat, ráadásul ezen beállítások mellett jön ki először a memória mennyiségek közötti különbség, a 320 megás GTS lemarad nagyobb testvérétől. A 8600GTS-t jobb nem emlegetni.

A Lost Planet eredményei igen érdekesre sikerültek! Direkt azért használtuk az nVidia 162.15-s béta driverét, mert Lost Planet optimalizációt emlegettek benne és mi nem vettük volna a szívünkre, ha meglincselnek minket, mert ezt nem vettük figyelembe. Tényleg tapasztalható gyorsulás, hisz anno a 2900XT a 8800 Ultrát szorongatta, most pedig valahol félúton van GTS és GTX között. A GTX a Cave demo alatt biztosan CPU limites, valószínűleg a GTS is épp határon van. Ami fura, az a 2900 Cave alatti teljesítménye. Egyszerűen beállt 29 fps-re, a felbontás növelése se hatotta meg. (Kíváncsiságból megnéztük AA-val is, az eredmény ugyanúgy 29 fps volt). Valószínűleg csak a mostani meghajtó-programnak köszönhető az átmeneti gyengeség, mert régi tesztünkben nem tapasztaltunk vele ilyen problémát, még 8-szoros Anti-Aliasing mellett sem.

a 8800-akat.

Teszteredmények III

Az Oblivionra nagyon kíváncsiak voltunk, mert az első driverrel a HD teljesítménye egész egyszerűen siralmas volt. Szerencsére ez már mind a múlté, a 8800-ak és a 2900 teljesítménye körülbelül úgy viszonyult egymáshoz, mint a fedélzeti memóriájuk mérete. A 8600GTS tesztünkben először érezhette úgy (a Quake4-et leszámítva), hogy érdemes volt megszületni, már párban volt a nála olcsóbb X1950-nel.

Stalker tesztünket egy kicsit megváltoztattuk, mert már kezdett irritálóvá válni a sok össze-vissza eredmény. Így viszont sajnos ez eddigi mezőny nem viszonyítható az új eredményekhez, ki kellett hagynunk őket. A 640MB-os GTS és a GTX egymás mellett vannak, valószínűleg a processzor szólt közbe. A 320MB-tal ellátott GTS itt marad le a legjobban a 640-estől. A Stalker valamiért nagyon szereti az nV kártyáit, és most sincs ez másképp: még a kisebbik 8800-as is képes elpáholni a HD2900XT-t.

Már előre féltünk, hogy a Supreme Commander processzor limites lesz a legerősebb kártyáinkon, de szerencsére nem. Eléggé kiegyenlített a mezőny elől, és valahol, egy messzi-messzi galaxisban talán még a 8600-ról is hallottak.

A teszt lezárul

Hát ezt is megértük! Négy hét, négy teszt, 22 kártya, és a végére értünk. Ideje minden kategóriában eredményt hirdetni. Mivel a 8600GTS nem igazán volt képes átrendezni a mezőnyt, és sajnos árához képest lassú, ezért új ajánlások csak a csúcskategóriában születhetnek. Emlékeztetőül álljon itt az előző hét eredménye a többi kategóriára:

[italic]A legolcsóbb kártyánk a HD2400Pro. Sajnos játékra nem igazán jó választás, ami miatt azonban mégis kap egy „tetszett” minősítést, azok az extra szolgáltatások, amik miatt egy HTPC-be vagy olcsóbb multimédiás konfigurációba tökéletes lehet. Az új HD jövevények ugyanis mind rendelkeznek az Ati Universal Video Decoderével, így még a kisebb Core2Duokon is csak 5-10% közé esik a leterheltség egy Full HD-s film lejátszása közben. Ha lesz belőle kapható HDMI-s változat, akkor az a legjobb lehet a már említett célokra.

Egy kicsit emelve a tétet egyértelműen a DDR3-as 7300GT a legjobb választás. Az X1550, valamint a DDR2-es változat képtelen felvenni vele a harcot, így ez a kártya viheti el a legolcsóbb „ajánlott vétel”-t. Amíg még kapható persze, az nVidia szépen lassan kivonja ezt a GPU-t is.

Kicsit feljebb, bruttó 20 környékén már nem ennyire egyértelmű a döntés. Mivel nem mindenből teszteltünk húzott változatot, ezért úgy korrekt, ha a referenciákat hasonlítgatjuk. Így pedig a legtöbb tesztben a HD2600Pro viszi a prímet. Van ahol a 7600GS egy kicsit fölé tud menni, de általánosságban a Pro a jobb, ráadásul nagyon hűvös és sokat tud. Jár is neki az „ajánlott vétel”!

Még feljebb menve már abszolút káosz tapasztalható. A 8600GT és a HD2600XT teljesítménye nagyon közel van egymáshoz. AA használatával a 8600 van előrébb, ám a HD-hez olcsóbban lehet hozzájutni és egy HDMI pluszban van hozzá. Az X1650XT sokszor párban tud lenni velük, de hasonló ára miatt már nem számít olyan jó vételnek mint nemrég, ráadásul egyre kevesebb van belőle, az Ati sem akar saját magának konkurenciát. Nem mondhatnánk, hogy maradéktalanul elégedettek vagyunk bármelyikük teljesítményével, így dönthet akár a szimpátia is. Ám mi azt tanácsolnánk, hogy aki ilyen árszinten gondolkozik, az már inkább tegye hozzá azt a pici pluszt ami a tuningolt 7900GS-hez vezet, vagy még jobb esetben a Radeon X1950Pro-hoz! Úgy néz ki máig ez a legkiegyensúlyozottabb megoldás, és túlhajtás nélkül is hozza a széthúzott 7900GS szintjét. Mindenképpen [/italic][bold][italic]„ajánlott vétel”!

[/italic][/bold]És mi van a csúcskategóriában? Tulajdonképpen csak az dönt, mennyit szánunk VGA-ra. A legolcsóbb a 320MB-os 8800GTS, mely nagyon jó ár/teljesítmény mutatóval rendelkezik, az egyetlen hátránya a drágább 640MB-os változathoz képest, hogy már most is látható itt-ott, hogy a 320MB kevés lehet a jövőben, visszafoghatja a VGA-t, főleg magasabb felbontásokon, AA használata mellett.

Felette már jön a jó kérdés: 8800GTS 640MB vagy HD2900XT? Nem könnyű rá jó választ adni. A 8800 mellett szól a kisebb fogyasztás és a jóval halkabb hűtés, valamint a kicsivel több memória. A Radeon mellett pedig a jóval nagyobb memória sávszélesség, a rohamosan fejlődő driverek, és a várható teljesítménye a jövő játékaiban. Ez utóbbit azonban nagyon nehéz megtippelni, jelenleg csak a Lost Planetre és az Unreal engines Rainbow Six eredményekre lehet alapozni. Ráadásul a fejlesztők nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy keresztbetegyenek az nVidia architektúrájának. Sajnos a közeljövőben nem is nagyon jönnek ki olyan játékok, melyekkel már választ adhatnánk a nagy DirectX10-es kérdésre, úgyhogy a jelenlegi teljesítményadatokra tudunk csak támaszkodni, melyben az állás 4-4 (ha a szintetikus teszteket kihagyjuk). Mi szerencsére nem találkoztunk még az emlegetett lassulásos problémával a 8800-aknál, így ez egy igen erős döntetlen, dönthetünk szimpátia vagy a kiegészítők alapján. Szerintünk ha fontos a hangerő, akkor 8800GTS, egyébként a HD2900XT az ajánlott.

Legfelül mi más lehet, mint a 8800GTX. Akinek megér ennyit egy videokártya, annak nem is kell gondolkoznia, közel annyival gyorsabb, mint amennyivel drágább a GTS-nél. Ráadásul csak az Ultra képes megverni, ám irracionálisan magas áron.

Hát egyelőre ennyi, reményeink szerint sikerült egész jól lefednünk a jelenlegi VGA piacot. A közeljövőben nem igazán fog történni semmi, ami a felkavarná az állóvizet, így hát nyáron már biztosan nem fogunk ezzel a piaccal foglalkozni. Ha megjelenik valami újdonság, akkor természetesen azonnal felmérjük mire képes, és ha már lesz elég életképes újgenerációs játék is a piacon, akkor újra elővesszük a jelenlegi DX10-es felhozatalt is, hogy láthassuk, melyik oldal derülátó jósainak volt igaza.

Előzmények:

Alsó-közép VGA teszt I. rész

Alsó-közép VGA teszt II. rész

Radeon HD2400 és HD2600

Tesztkonfiguráció:

Alaplap: Asus P5B-E

Processzor: Intel Core2Duo 6300@2.8GHz

Memória: 2x1GB Kingmax Mars DDR2-800

Driverek: Ati Catalyst 7.6 és nVidia Forceware 162.15

Kiegészítő képek

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward